skwercio Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Szukam tanich sposobów na rozcieńczanie: -Model Master bezbarwny mat -Sido -Pactra -Vallejo -Revell, Humbrol itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reggy Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 -Sido-Pactra -Vallejo Woda i wódka. Po co chcesz rozcieńczać sido? Olejne MM, Revelle i Humbrole możesz rozcieńczać rozcieńczalnikiem Wamodu, benzynką dla zapalniczek, benzyną lakową i innymi podobnymi organicznymi rozcieńczalnikami - trzeba sobie znaleźć swój ulubiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
premier1986 Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Vallejo air proponuje dedykowanym rozcienczalnikiem. Super się sprawdza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Gunze Mr. Color Leveling Thinner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 Vallejo air proponuje dedykowanym rozcienczalnikiem Gunze Mr. Color Leveling Thinner Chciałem tanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Chciałem tanie... Podajemy Ci wszystkie alternatywy, żebyś mógł spróbować. No ale jeśli Ci nie pasuje to, że próbujemy pomóc to trudno. Woda i wódka nadaje się do akryli, do emalii Humbrola, Revella i MM nie bardzo. Można do emalii użyć benzyny ekstrakcyjnej lub acetonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 A white spirit? Bo lakier mat MM mi zepsuł No ale jeśli Ci nie pasuje to, że próbujemy pomóc to trudno. Oj weź się nie obrażaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Daj sobie spokój. Kup sobie butelkę benzyny ekstrakcyjnej albo acetonu do emalii i butelkę bezbarwnego denaturatu do akryli (no chyba, że rodzice odstąpią Ci parę kropel wódki) i z tym zestawem możesz na początek działać. Nie będzie to tak wygodne jak Gunzowski Leveling, ale jako tako rozcieńczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 A ten white spirit? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted June 7, 2010 Super Moderator Share Posted June 7, 2010 A ten white spirit?Bardzo dobry do artystycznych farb olejnych dla plastyków. Do innych farb nie stosowałem choć słyszałem, że inne olejne też się dobrze z tym komunikują, np farby WEM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Ostrowski Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 butelkę bezbarwnego denaturatu do akryli Na żywca z butelki nie radzę za dużo % akryl się zetnie,najlepiej najtańszą wódeczkę/za 3-4 zeta można 100g kupić/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Rozrabialiśmy tym spirytusem w naszej modelarni praktycznie wszystki akryle zanim zaczęliśmy używać Gunze i robiło się tym dobrze, z tym, że wiadomo, że Pactra np. do skutecznego (i mało uciążliwego) malowania aż się prosi o opóźniacz. Wódka nie jest najgorszym rozwiązaniem, z tym, że jak masz 14 lat, to albo rodzice Ci kupią, albo po prostu pożyczysz nieco z domowych zapasów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts