skwercio Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Szukam tanich sposobów na rozcieńczanie: -Model Master bezbarwny mat -Sido -Pactra -Vallejo -Revell, Humbrol itp. Cytuj
reggy Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 -Sido-Pactra -Vallejo Woda i wódka. Po co chcesz rozcieńczać sido? Olejne MM, Revelle i Humbrole możesz rozcieńczać rozcieńczalnikiem Wamodu, benzynką dla zapalniczek, benzyną lakową i innymi podobnymi organicznymi rozcieńczalnikami - trzeba sobie znaleźć swój ulubiony. Cytuj
premier1986 Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Vallejo air proponuje dedykowanym rozcienczalnikiem. Super się sprawdza Cytuj
skwercio Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Napisano 7 Czerwca 2010 Vallejo air proponuje dedykowanym rozcienczalnikiem Gunze Mr. Color Leveling Thinner Chciałem tanie... Cytuj
kornik_69 Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Chciałem tanie... Podajemy Ci wszystkie alternatywy, żebyś mógł spróbować. No ale jeśli Ci nie pasuje to, że próbujemy pomóc to trudno. Woda i wódka nadaje się do akryli, do emalii Humbrola, Revella i MM nie bardzo. Można do emalii użyć benzyny ekstrakcyjnej lub acetonu. Cytuj
skwercio Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Napisano 7 Czerwca 2010 A white spirit? Bo lakier mat MM mi zepsuł No ale jeśli Ci nie pasuje to, że próbujemy pomóc to trudno. Oj weź się nie obrażaj Cytuj
kornik_69 Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Daj sobie spokój. Kup sobie butelkę benzyny ekstrakcyjnej albo acetonu do emalii i butelkę bezbarwnego denaturatu do akryli (no chyba, że rodzice odstąpią Ci parę kropel wódki) i z tym zestawem możesz na początek działać. Nie będzie to tak wygodne jak Gunzowski Leveling, ale jako tako rozcieńczy. Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Czerwca 2010 Super Moderator Napisano 7 Czerwca 2010 A ten white spirit?Bardzo dobry do artystycznych farb olejnych dla plastyków. Do innych farb nie stosowałem choć słyszałem, że inne olejne też się dobrze z tym komunikują, np farby WEM. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 butelkę bezbarwnego denaturatu do akryli Na żywca z butelki nie radzę za dużo % akryl się zetnie,najlepiej najtańszą wódeczkę/za 3-4 zeta można 100g kupić/ Cytuj
kornik_69 Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Rozrabialiśmy tym spirytusem w naszej modelarni praktycznie wszystki akryle zanim zaczęliśmy używać Gunze i robiło się tym dobrze, z tym, że wiadomo, że Pactra np. do skutecznego (i mało uciążliwego) malowania aż się prosi o opóźniacz. Wódka nie jest najgorszym rozwiązaniem, z tym, że jak masz 14 lat, to albo rodzice Ci kupią, albo po prostu pożyczysz nieco z domowych zapasów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi