Skocz do zawartości

General Aircraft Limited G.A.L.48 Hotspur - 1/72 - Frog/Novo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zestaw do zrobienia w tydzień - mnie zajął miesiąc - cóż, lenistwo i atrakcyjna pogoda nie służy modelarstwu.

Jak zwykle u mnie model wykonany prosto z pudła, od siebie dodałem podstawowe wyposażenie kabiny pilotów (orczyki, drążki) i kalki (Techmod, Airfix, Tally Ho ...).

Zestaw skleja się szybko i łatwo - elementy płatowca ładnie do siebie pasują (jak na model sprzed 30 lat), trochę gimnastyki wymaga oszklenie, a dokładnie okienka przedziału desantu - te zaproponowane przez producenta wystają 1mm poza obrys kadłuba.

Problem ten rozwiązałem wykonując szybki za pomocą Humbrolowego Clearfixu.

Model przedstawia jedną z "polskich" maszyn z 3 GTS.

DSCF3156.jpg

DSCF3148.jpg

DSCF3153.jpg

DSCF3149.jpg

DSCF3160.jpg

DSCF3161.jpg

DSCF3166.jpg

DSCF3167.jpg

A tutaj zdjęcie rodzinne z Airspeed Horsa

DSCF3171.jpg

PZDR

Napisano

Ciekawy, rzadko spotykany model, oryginalna II-wojenna tematyka szybowcowa i odwaga siegniecia po starego froga... Jednym slowem: Gratulacje!

Napisano

Piękna parka Zio

Aż się mi się miło na sercu zrobiło, bo to tak rzadki temat. Sam poluję na Horsę, żeby ją zrobić w malowaniu z Market-Garden rzutu szybowcowego naszej Brygady Spadochronowej.

Może teraz pomyślisz o Hamilcarze no i Waco do kompletu (co prawda amerykański krewny, ale zawsze rodzina)

Napisano

Dziękuję za dobre słowo.

Korniku, Horsę można obecnie nabyć bez większych problemów - zestaw Airfixa to stary dobry zestaw Italeri.

Hamilcara owszem, bardzo chętnie popełnię i to nawet w obydwu wersjach, co by tylko żywice od Planet Models tańsze i dostępniejsze były.

Za Waco Hadrian podziękuję, no chyba że znajdę kwity że nasi na nich latali.

PZDR