ZIO BY NAITT Posted June 16, 2010 Share Posted June 16, 2010 Zestaw do zrobienia w tydzień - mnie zajął miesiąc - cóż, lenistwo i atrakcyjna pogoda nie służy modelarstwu. Jak zwykle u mnie model wykonany prosto z pudła, od siebie dodałem podstawowe wyposażenie kabiny pilotów (orczyki, drążki) i kalki (Techmod, Airfix, Tally Ho ...). Zestaw skleja się szybko i łatwo - elementy płatowca ładnie do siebie pasują (jak na model sprzed 30 lat), trochę gimnastyki wymaga oszklenie, a dokładnie okienka przedziału desantu - te zaproponowane przez producenta wystają 1mm poza obrys kadłuba. Problem ten rozwiązałem wykonując szybki za pomocą Humbrolowego Clearfixu. Model przedstawia jedną z "polskich" maszyn z 3 GTS. A tutaj zdjęcie rodzinne z Airspeed Horsa PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banny Posted June 16, 2010 Share Posted June 16, 2010 Ciekawy, rzadko spotykany model, oryginalna II-wojenna tematyka szybowcowa i odwaga siegniecia po starego froga... Jednym slowem: Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 Piękna parka Zio Aż się mi się miło na sercu zrobiło, bo to tak rzadki temat. Sam poluję na Horsę, żeby ją zrobić w malowaniu z Market-Garden rzutu szybowcowego naszej Brygady Spadochronowej. Może teraz pomyślisz o Hamilcarze no i Waco do kompletu (co prawda amerykański krewny, ale zawsze rodzina) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIO BY NAITT Posted June 17, 2010 Author Share Posted June 17, 2010 Dziękuję za dobre słowo. Korniku, Horsę można obecnie nabyć bez większych problemów - zestaw Airfixa to stary dobry zestaw Italeri. Hamilcara owszem, bardzo chętnie popełnię i to nawet w obydwu wersjach, co by tylko żywice od Planet Models tańsze i dostępniejsze były. Za Waco Hadrian podziękuję, no chyba że znajdę kwity że nasi na nich latali. PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts