Godfryd Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Zresztą, przy obecnym poziomie efekciarstwa farba bazowa to kolor baaaardzo umowny. Ha! Byłem swoistym prekursorem ;D Rok mnie nie było, nie wiem nad czym teraz się dyskutuje "ale za moich czasów(...)" pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Witam chciałem dodać pare zdjęć ale niestety fotosik odmawia posłuszeństwa;/ No cóż, w każdym bądź razie zajołem się wanną, taką gąpeczką do nakładania pudru, zanużoną w szpachlówce wypaćkałem wanne. Staralem się nie przesadzić więc nałożyłem dość cienką warstwe szpachli by uzyskać fakturę błotka przylepionego do kadłuba. Teraz pomaluje go na taki ciemno brązowy ziemisty kolor (pactra) i na to nałożę pigmenty. Pigmenty jakimi dysponuje to: natural siena, light siena, i brownn iron oxide wszystkie produkcji vallejo. Wpadłem na pomysł żeby w okolicach wachaczy zapodać trochę czarnej matowej pactry, jeszcze przed pigmętami, chodzi mi o to żeby wyglądało jak smar albo jakiś olej woku wachaczy. Myślę że fajnie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Jak fotosik odmawia posłuszeństwa, to wrzucaj na www.tinypic.com ja tylko z tego korzystam. Pigmenty jak nałożysz to przejedź pędzelkiem nasączonym white spiritem, to je sobie ładnie poukładasz. Później oczywiście zafiksuj. A jak smar to czasem nie powinna być błyszcząca? Testuj, działaj, kombinuj i do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 No już jest ok, oto zdjęcia wanny jeszcze przed malowaniem i pigmentami: aha zapomniałem dodać że tak z ciekawości, jak jeszcze szpachla była świeża posypałem wannę pudrem do twarzy, takim za 2,50zł no i jeszcze kawałek gąsienicy: no jak tylko skończę z wanną to od razu dodam zdjęcia i będę składał podwozie już na gotowo razem z gąsienicami które wcześniej pordzewie i pobrudzę. Idę działać....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 witam więc jednak panterka z bitwy pod kurskiem Niestety nie jest to dobra sugestia. Podczas bitwy pod Kurskiem Pantery nie miały zimmeritu. Stosowano go dopiero od jesieni (różnie źródła podają, większość wrzesień 1943, cześć grudzień 1943), czyli pod Kurskiem takiego "wynalazku" nie było. Musisz znaleźć jakieś inne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Niestety nie jest to dobra sugestia. Podczas bitwy pod Kurskiem Pantery nie miały zimmeritu. Stosowano go dopiero od jesieni (różnie źródła podają, większość wrzesień 1943, cześć grudzień 1943), czyli pod Kurskiem takiego "wynalazku" nie było. Musisz znaleźć jakieś inne malowanie. Razz faktycznie nie pomyślałem o tym :\ ale zawsze można napisać że pantera po walkach na łuku kurskim powiedzmy wrzesień, pazdziernik 1943 malowanie może być to samo, można zmienić ewentualnie wzór kamo na modelu kolory mogą być te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 heh no bo to był jeden jedyny egzemplarz testowy świetnie się sprawdził i potem już zimmerit zakładano normalnie na czołgi, tak mi powiedział dziadek:P. A tak na poważnie to ja chce zrobić takie malowanie bo po prostu się mi podoba, i nie sprawdzałem jak było na prawdę. Ale jeśli coś takiego kolega zauważył, z czego się ciesze, to może to malowanie będzie ok: i do tych farb które mam, czyli olive green, tan yellow, dokupił bym jeszcze vallejo 826 z serii model color, według opisu to jest german camo. W zasadzie takie jest ładniejsze od tego poprzedniego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Malowanie bardzo ciekawe, ale ............... To jest wersja SdKfz 171 PzKpfw V Panther Ausf. A (pełna nazwa), niestety budowana w późniejszym okresie. Została ona, pod wpływem doświadczeń bojowych, wprowadzono do produkcji na przełomie sierpnia i września 1943 roku. Z Panterą tak jakoś dziwnie było, że pierwsza seryjna wersja była D, następne A, później G i F - nie wprowadzona do seryjnej produkcji z braku czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 no to ja już nie wiem, te dwa malowania na prawdę mi się podobają. Będę szukać jakiegoś ciekawego malowania pantery D z Normandii jak niczego nie znajdę to zrobię to które podałem jako ostatnie. Chyba że koledzy mają jakieś ciekawe zdjęcia, ilustracje na których jest pokazane jakieś ciekawe camoo pantery D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Model jest fajny, mam go, ale z powodu czasu wiele modeli jest rozgrzebanych i czekają na lesze czasy. Jak mogę doradzić, to dokupić trzeba lufę, nie wiem czy ktoś pisał, ale jest problem z górną płytą z włazami, nie pasuje i pasując trzeba bardzo uważać. Polecam również wymianę gąsek i dokupienie blaszek do wersji D. Co do malowania, to zrób w barwach Wikingów, używali ich w walkach na terenie Polski w 1944. Polecam książkę Roberta G. Wróblewskiego pt. "Dywizja Wiking w Polsce", są tam zdjęcia Panther D. Czekam na postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 Wielkie dzięki za odpowiedź, będę szukał tej książki ta necie. Te włazy są faktycznie złe nie pasują, o czym już pisałem wcześniej, no i cały czas się z tą lufą zastanawiam, bo trochę niefajnie wychodzi, z blaszkami jeszcze nie robiłem i raczej ich nie kupie, bo kasy brak, a co do malowania to już go szukam. Poszukałem i znalazłem coś fajnego, co prawda nie tą książkę ale takie cuś: i teraz ma pytanko które z tych malowań to malowanie "wikingów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord of Darkness Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 Witam!!! kolega Czart napisał na temat tej trójbarwnej Pantery że jest to wóz ausf.A, otóż na pewno nie, to jest G miały one charakterystyczne "listwy" do mocowania osłon bocznych po bokach kadłuba, a o innej pozycji lampy nie wspominając Ausf A miały lampę na przedniej ścianie kadłuba na obrazku widać że jest ona na błotniku. Same pierdoły ale jednak... wiem ,że się czepiam ale to mnie po prostu razi wprowadzanie ludzi w maliny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 to jest G Dokładnie tak, G ma "nowy" kadłub z inną "linią" kadłuba nad gąsienicami. Nie zmienia faktu, że wątek jest o D czyli malowanie nie pasuje. Poszukaj są ciekawe malowania po Kursku z zimmeritem. Można D spotkać jeszcze w Normandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2010 Wiecie co, troche to szukanie mnie już demotywuje, po prostu zrobię to trójbarwne malowanie i już, jest to mój pierwszy jakiś konkretniejszy model, więc o zgodność z historią, czyli wersje, występowanie, z/bez zimmeritu, po prostu pominę. To trójbarwne camoo wydaje mi sie bardzo ciekawe i już. No chyba że ktoś ma jakąś konkretną propozycje to chętnie rozpatrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 No chyba że ktoś ma jakąś konkretną propozycje to chętnie rozpatrze. w instrukcji modelu chyba są jakieś schematy malowań, i z tego co się orientuję też są ciekawe (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 No jest malowanie, ale wygląda prawie tak samo jak to pierwsze które wybrałem, czyli to z Kurska, żółto zielone takie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 o ile się nie mylę to tam też jest drugie malowanie dywizji "Grossdeustchland" jest ciekawe, ale z malowaniem to może spróbuj wymyślić "swój" schemat malowania z podobnymi kolorami, trochę fantazji i efekcie wyjdzie ci bardzo fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giwera Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Skoro jest problem z malowaniem podrzucam instrukcję mojej Pantery D- autentyczność sprawdzana na podstawie Wydawnictwa Militaria "Pantera pod Kurskiem". Natomiast jeżeli chodzi o malowanie, wachlarz chyba jest dość duży, ale trzeba z kalkami uważać, żeby bubla nie walnąć http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fbdb1bccc627f03d http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=26106f0528485b8f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 To ja mam pomysł, malowanie zrobię z głowy, ale będę wzorował się na schematach które szanowny kolega dodał, za co do nieba z pewnością pójdzie:). Jednak z malowaniem się wstrzymam gdyż mam zamiar zakupić aerograf, a to dopiero po wypłacie. Na razie prace zostaną zawieszone aż do momętu zakupu sprzęcicha. Także za niespodziewanie wielkie zainteresowanie bardzo dziękuje, a niedługo ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 To ja mam pomysł, malowanie zrobię z głowy tak będzie najlepiej, a z aerografem zaopatrz się jeszcze w sprężarkę, sam się na tym przejechałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 1 Lipca 2010 Autor Share Napisano 1 Lipca 2010 kompresor w domu mam tak więc kłopotu nie będzie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 3 Lipca 2010 Autor Share Napisano 3 Lipca 2010 No tak więc witam wszystkich po króciutkiej przerwie. Dostałem wypłatę i udałem się do sklepu modelarskiego w celu zakupienia sobie aerografu, który defakto później kupiłem:). Tak więc mam sprzęt i biorę się za prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 No po pół rocznej utracie chęci do pracy:), zebrałem się w sobie i pomalowałem panterke. Jedyne co by jeszcze można było zrobić to nałożyć matowy lakier, którego niestety nie posiadam. Ale jak tylko kupię to to zrobię. Oto efekt mojej pracy: Oczywiście wszelka krytyka mile widziana, bo lakier nie położony więc można dużo zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 mam pytanie kamo dawałeś z "reki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 Tak kamo to taki freestyle, coś gdzieś tam na necie podpatrzyłem jak to ma mniej więcej wyglądać, potem siadłem i malowałem tak żeby mi się podobało. Trochę żałuje że sobie wcześniej kół nie pomalowałem, bo teraz to tak średnio wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi