Pilot Pirx Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Panowie i Panie... Mam takie oto pytanie (nawet nie czuje kiedy rymuje...hehe) Mam nikczemny zamiar samodzielnie zrobic sobie podkoszulke z logo pewnego zespolu muzycznego...Logo sciagnalem sobie z neta, nawet w odpowiednim rozmiarze i wydrukowalem, jutro mam natomiast zamiar rozgladnac sie za podkoszulka...Wszelakie kolory i rozmiary sa tu nieistotne, caly problem tkwi w technice wykonania owego napisu... Poniewaz pacykowanie pedzelkiem z gory odpada (farba w material sie wciera) oraz z braku sprezarki (jest na etapie powstawania z surowcow wtornych - po powodzi lodoweczek mam pod dostatkiem...) zalozylem sobie iz uzyje spraya...Zdecydowalem sie na marke MOTIP, farbke akrylowa... Szablon mam zamiar wykonac poprzez naklejenie kartki z logo (normalne,zwykle litery "SKA-P") na klisze rentegnowska i wyciecie wszystkiego skalpelem... Przejscia miedzy kolorem logo a materialem powinne byc ostre...I teraz jak to osiagnac? Czy aby material nie wchlonie farby w nadmiarze tak,ze wsiaknie ona pod szablon i w efekcie napis bedzie przypominal smuge kondensacyjna za Airbusem...? Zaden z krajowych sprzedawcow nie oferuje takiej koszulki a cena sprowadzonej z zachodu przewyzsza koszt sprezarki wraz z aerografem... Czy ktos z zacnych kolegow/kolezanek robil kiedys cos podobnego i moze podzielic sie uwagami? Bylbym bardzo wdzieczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Spójrz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Słuchaj, ładne parę lat malowałem koszulki [ba, nawet z tego 2 lata żyłem ] i mogę stwierdzić, że : 0. odpuść sprej, bo nie wygląda najlepiej.. wsiąka nie najlepiej , no i po praniu nabiera dziwnej faktury. Chyba, że mamy akryl w spreju DO TKANIN [droższy niż wychowywanie 666 dzieci] 1.nie ma jednak jak malowanie wałkiem , a potem pędzlem 2.jeżeli chcesz ostre przejście , krańce szablonu przyklejasz do tiszertu , najlepiej taśmą izolacyjną lub biurową. Wtedy wchodzi wałek 3. Najgorzej, jak to w przypadku akryli bywa, sprawdza się barwa żółta , już nawet biel lepsza. Ale trzeba ogólnie znaleźć sklep z dobrą farbą akrylową DO TKANIN , zazwyczaj sprzedawcy są bardzo pomocni. Ja miałem talensy, pigmale i crylapy. No i niestety te ostatnie były najfajniejsze . Były, bo ich już nie produkują. 4. Koszulkę przed malowaniem uprać ze dwa razy- farba lepiej się trzyma. Dla pewności- podmaluj , jeśli to ciemna koszulina, jakąś warstwę podkładową. AHAAAA- to jednak musi być bawełniana koszulka, na tych z poliestrem lepiej markerem działać... Pozdro - jakby jakieś konkretne kwestie się pojawiły , wal jak w dym...włąsnoręcznie robione koszulki rządzą Tak z ciekawości - ta muzyka to faktycznie jeszcze ska? czy zupełnie cuś innego ;) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot Pirx Napisano 6 Lipca 2010 Autor Share Napisano 6 Lipca 2010 masakra,piekny odzew...Dziekuje...)))) wiem,ze nie uda mi sie za pierwszym razem,ale nie stac mnie na drukareczke niciowa za 7 000 zeta ktora po podpieciu do kompa wywali mi taki wzorek ze pala mala...hehe dlatego pytam ludzi ktorzy z farbakmi zyja jak z kochankami...hehe Kupilem motipa bo znalazlem rowerek,przemaluje dziada i wio...wiec koszulka te by sie zalapala...marzy mi sie taka...pedzelkiem sie boje bo smugi i wogoler material ciagnie farbe jak cholera...i tutaj sie zgodze z kolega ze najpierw walkiem - wiem bo takie mam wyksztalcenie (z PRL-u...)...walek delikatnie rozprowadza farbe (swoja droga, mialem zamiar kiedys kupic gabeczke taka delikatnia i robic tak podklady do modeli a potem papierkie 2000 gladzic przed podaniem calosci...:P) podczas gdy pedzel ja wciera...Nie znam wiekszosci tych firm kolego sympatyczny,watpie zeby tez byly u mnie dostepne, choc talen's i motip w pelnej gamie sa... Mam juz mila wiadomosc na priv i skrzetnie z niej skorzystam,a jesli wyjdzie tak jak trzeba to otwieramy biznes...:P Ale jutro sam sprawdze tego motipa i opisze wrazenia...A jesli sie ta farba sprawdzi to ruszam w ciezarowki 1:24, bo jakis mam strach przed malowaniem sprajami modeli za 200 zeta...hehe a marzy mi sie taki actros z naczepa INNENLADER - Pillkington Sandoglass...Widze je codziennie jak sie same laduja ( za 1.5 mln zl chyba by wypadalo...) i wciaz po kilku latach to robi wrazenie... Dziekuje koledzy... Pozdrawiam serdecznie...!!!)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot Pirx Napisano 6 Lipca 2010 Autor Share Napisano 6 Lipca 2010 Hehe,a co do muzyki... Roznie ich okreslaja, pierwsze plyty SKA-P'a byly bardziej biesiadne niz typowe ska...Ale od plytki "Que corra la voz" juz graja swietnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi