Skocz do zawartości

Bradley M2A2 1:72 (Revell). Prosze o oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, jest to mój pierwszy sklejony model przy którym się starałem. Zdjęcia robione są telefonem SE W800i więc z góry przepraszam za jakość. Piszcie panowie co jest fajne i co jest nie tak. Z góry dzięki

Model malowany pędzlami i farbkami PACTRA.

Aktualnie pracuje nad zabrudzeniami

26deec9b703a8f8a.jpg

dd543c8ab47d3d24.jpg

cb9ca46951f75aa2.jpg

33dde482643613f8.jpg

ecf74c47406d4faa.jpg

eec8273148684404.jpg

32da650d84cad3ad.jpg

66cc87e090d775b4.jpg

0201317d51e7f87a.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Widziałem go wczoraj na żywo. Na fotkach kolor przechodzi z piaskowego od śrotka do zgnitej zieleni na zewnątrz ale naprawede jest cały piaskowy. Fotki nie są złe w porównaniu z moimi . Anteny kostek zrobił sam czym sie nie pochwalił. Zmienił też położenie wyrzutni rakiet i pomalował wizjery na czarno. Według mnie model jest zrobiony bardzo dobrze i na pewno lepiej od jakiegokolwiek mojego.

Pozdrawiam

Napisano

No cóż powiem tyle że dobry model ale...

Wygląda jak z fabryki...

Skoro pracujesz nad zabrudzeniami to przydało by się też popracować nad zużyciem bojowym (wgięta blacha tu i tam, rozpruty metal przez broń mało kalibrową itp.)

Napisano

O bardzo fajnie zobaczyć Bradleya i to w dodatku w wersji z "Pustynnej burzy".

Szkoda tylko że fotki są takie małe i nie da się dokładnie ocenić modelu. Ale tak ogólnie, to mi się podoba.

No a teraz powiem "co jest nie tak".

Kalkomanie się srebrzą. Czy nakładałeś je na błyszczącą powierzchnię?

W koszu na wieży nie zaszpachlowałeś śladów po wypychaczach.

Końcówki wyrzutni granatów dymnych powinny być czarne.

Nie pomalowałeś z tyłu peryskopów i świateł (no chyba, że załodze nie chciało się ich zamaskować jak pojazd w polu malowali ).

Lina holownicza wygląda jakby z aluminium była.

Ale część z tych rzeczy spokojnie da się jeszcze poprawić. I mimo tego, że tyle uwag mam, to wcale Twojego modelu źle nie oceniam.

wgięta blacha tu i tam, rozpruty metal przez broń mało kalibrową itp.

A powiedz mi, ile widziałeś zdjęć aż tak zdewastowanych Bradleyów?

Napisano

"Kalkomanie się srebrzą. Czy nakładałeś je na błyszczącą powierzchnię?"

-Nie, nakładałem ją na suchą matową farbę.

"Nie pomalowałeś z tyłu peryskopów i świateł (no chyba, że załodze nie chciało się ich zamaskować jak pojazd w polu malowali)"

- Kurde zapomniałem, miałem to sobie zostawić na koniec , po za tym nie mam żółtej farbki :( "

Dzięki za szczere opinie , uczę sie dopiero i kazda porada się przyda.

Napisano

Tomek przypuśćmy że ten oto Bradley wraca z centrum miasta powiedzmy... w Iraku... wdał się w starcie z talibami. Został ostrzelany z broni automatycznej (AK47, AK74, AK74SU, RPK, PKM) część pocisków odbiła się od pancerza część przejechała po blasze żłobiąc ścieżki w metalu. Podczas manewrowania między budynkami czołgista zahaczył o jeden z nich i uszkodził spory kawałek boku pojazdu. Więc wgniecenie + solidne rysy.

No ale cóż twórcą modelu nie jestem mogę tylko mówić jak ja bym sobie to wyobraził. Ja mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić sobie Tigera Mk II i zrobić go jakby przeżył totalne piekło ;] . Rozpruta blacha pociskiem kumulacyjnym ślady po ostrzale z CKMu itp. ;]

Napisano
Nie, nakładałem ją na suchą matową farbę

No i właśnie dlatego się srebrzą. Kalki powinieneś nakładać na błyszczącą powierzchnię. Więcej poczytaj sobie tutaj:

viewtopic.php?t=919

po za tym nie mam żółtej farbki

A do czego Ci żółta potrzebna? Światła z tyłu są czerwone.

uczę sie dopiero

Ja też się cały czas uczę jak robić lepsze modele.

w Iraku... wdał się w starcie z talibami

Tylko skąd w Iraku talibowie mieliby się wziąć? A tym bardziej w czasie "Pustynnej burzy"?

Napisano

Dobra pokręciłem xD dobra nie istotne kto do niego strzelał ważne że strzelał i trochę narobił zadrapań xD

• 3 months later...
Napisano

Moim zdaniem wygląda lepiej niż ten z dragona. Reszty komentować nie będę

bo na Bradleyach sie nie znam.

Napisano

A ja uwielbiam wozy Bradley. Mam małą kolekcję fotek właśnie z wojny w Iraku i nie znalazłem tam żadnego ostrzelanego z broni maszynowej. Owszem są niektóre troszkę odrapane albo wybrakowane z osłon ale podziurawionych niestety nie znalazłem.

http://www.moje-hobby.4nt.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=169&Itemid=31

Karub jeżeli porównujesz z gotowcem Dragon Armor 60033 to bym się kłócił. Oba modele zrobione są podobnie. Tylko, że Dragon Armor wypuścił kilka wozów Bradley choćby z serii operation 'Iraqi Freedom' więc porównywanie jest tu niezbyt łatwe.

A tu na przykładzie Abramsa jak dochodzi w Iraku do uszkodzeń pojazdów.

http://www.moje-hobby.4nt.pl/images/obrazki/galerie/irak/irak042.jpg

Ciekawe co trzymają w tej lodówce na wieży.

Pozdrawiam

Samik