cloner16 Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Witam! Oto modele z którym porał będę się porał przez następne półtora miesiąca. Jest to mój debiut w sklejaniu produktów tych firm. Za cel stawiam sobie pomalowanie tych modelów tak samo ,a jednocześnie tak ,żeby każdy podkreślał swoje cechy charakterystyczne. Całość, wszystkie włazy i możliwe klapy w jednym i drugim będą otwarte co ma umożliwić oglądającemu zapoznanie się z wnętrzem kołowców. Z tego powodu proszę o jak największą ilość zdjęć wnętrza 222 i Dingo aby jak najbardziej odwzorować oryginał.Znajda się one na 20cm x 35cm podstawce wraz z pomalowanymi figurkami z zestawu MiniArta. Czyli bez żadnej rewelacji , statyczna scenka może na drodze albo kamiennej (o coś mi wpadło do głowy) ścieżce. Jak zrozumiałe do wykonania tego będzie potrzeba wasza pomoc. Liczę na was! Pierwszy pod ostrzał pójdzie Sd.Kfz.222. Przyjrzałem się wypraskom i muszę przyznać ,że wyglądaj imponując z tym ,że jest jedno ale, tak jak w trampku każda część jest połączona z z reszta formy w bardzo "strategicznych miejscach z których każdą można bardzo łatwo uszkodzić . Jednak wszystko na pewno wyjdzie przy sklejaniu i wtedy będzie czas na ocenę. Trochę zdjęć in-boxa. Widać ułamane "ząbki", myślę ,że nie będzie to problem . I to jest to co mnie martwi, części są bardzo "twardo " osadzone w wyprasce, co może doprowadzić do ich uszkodzenia. Mam nadzieję ,że uda mi się tego uniknąć. Zestaw wygląda bardzo dobrze dodatkowo dorzucone zostały metalowe blaszki , gumowe opony oraz szkiełka z przezroczystego plastiku. Producent pod uwagę wziął dwa malowania, jedno na field grey ,a drugie piaskowe. I tak to wygląda, wnętrze jest w zestawie , do jego pomalowania są potrzebna zdjęcia oryginału. Ten model jako pierwszy skleję. Wraz z nim znajdzie się ten zestaw. Bardzo skromy in-box które w niedalekiej przyszłości uzupełnię. Nie otworzyłem go ze względów bezpieczeństwa ,przynajmniej będę miał pewność ,że niczego nie zgubiłem zanim zacząłem sklejać. Wykorzystam te 3 figurki z powyższego zestawu. Prawdopodobnie dokonam jakiś małych zmian w figurkach aby przystosować je do 222. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 19 Lipca 2010 Autor Share Napisano 19 Lipca 2010 Witam! Wczoraj trochę dłużej posiedziałam i udało mi się dojść do punktu 4 , całkiem przyjemny model, znalazłem tylko jeden błąd w instrukcji gdzie część na jednym obrazku ma inne położenia niż na drugim. Spodziewam się ,że może być ich więcej więc będę musiał bardziej uważać. Teraz zastanawiam się nad kolejnością malowania . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Share Napisano 20 Lipca 2010 Model jest bardzo uproszczony, co powoduje ,że wiele części będę musiał sam dorabiać. Powierzchnia na której będę coś przyklejać pokryłem maskolem. Efekt na poniższych zdjęciach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Share Napisano 23 Lipca 2010 Witam! Większości rzeczy które najlepiej wychodzą nie będzie widać Zastanawiają mnie wizjery , jak je pomalować, żeby od środka nie wyglądało to śmiesznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Mały "apdejt". Skleiłem całość uzupełniając o granaty i różne inne dodatki, a jako ,że nie wyszły wystarczająco dobrze to wnętrze będzie w całości zasłonięte. Już wiem jak będzie wyglądać podstawka(bez szału) dla obydwu wozów. Od jutra wracam do klejenia, wieżyczka nareszcie pójdzie "pod skalpel". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 nieźle Ci idzie. Tylko dlaczego z góry założyłeś, że będziesz pracował półtora miesiąca z tymi modelami? Podoba mi się wnętrze. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Tylko dlaczego z góry założyłeś, że będziesz pracował półtora miesiąca z tymi modelami? Bo tyle zostało mi do końca wakacji, potem wena spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Bardzo fajnie Ci idzie. Co do wakacji, zawsze można sobie je przedłużyć na własną rękę jakimiś wagarami. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Wszystko pasuje, może i są jakieś małe niedoróbki ,ale nie stanowią one problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Całość w rzeczywistości nieco ciemniejsza , ale tylko niewiele. Działko pomalowane, jak skończę cieniować to wstawię , bo i tak nic nie było by widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Można wiedzieć jakiej farby używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Mieszanka Brown Khaki VA i Whita VA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Aha, myślałem że Air. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Podczas nanoszenia kalek dostrzegłem ten oto błąd, trzy takie same numery. Teraz model, muszę poczekać zanim oleje wyschną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Bardzo dobrze wygląda! A z kalkami to faktycznie wtopa ;) Masz niby wybór, a jednak nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Świetnie zrobione obicia. Malowane ręcznie czy też wspomagałeś się jakimiś metodami gąbkowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Prawe wszystko ręcznie , tylko trochę gąbki na krawędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Tyle na dziś... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Wow!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarret Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 No..super! Proszę, jeśli można o kolory użyte do obić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2010 No..super! Proszę, jeśli można o kolory użyte do obić. Użyłem trochę różnych brązów z Zestawy Vallejo Model Air WWII German nakładając na zmianę a potem trochę filtrowałem olejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 To teraz dawaj Dingo, kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2010 222 skończona, teraz przyszedł czas na dingo i figurki, te już wycięte z formy czekają na psiknięcie. Jeżeli chodzi o jakość tego modelu to wnętrze jest trochę ubogie, brakuje niektórych rzeczy, na szczęście wszystko w kadłubie pasuje. Wieżyczka to inna historia , ja z nią niemożliwie się męczyłem , nic nie pasowało tak jak powinno , jedna z części był złamana już w formie, ponadto nie pasowała do drugiej połówki, tak jakby jakaś część wyparowała. Może to wina tego ,że mam mało modeli na koncie. W każdym razie kupię jeszcze jeden taki model oraz 221. Teraz przejdę do Dingo. Nie wiem co o tym modelu myśleć, nie widziałem go jeszcze skończonego przez kogokolwiek. Dziś postaram się coś złożyć i wkleić zdjęcia z postępu prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Całkiem fajnie się klei , blaszki miłe w użyciu, jak na model wyprodukowany na Ukrainie przekonałem się do MiniArta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 222 robi duże wrażenie (przynajmniej na mnie), Dingo jak się domyślam będzie mu dorównywało, tak więc czekam co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi