barcel91 Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyć presostat do prądu. Po zdjęciu klapki mam cztery wejścia na kable i nie wiem gdzie mam jaki kabel podłączyć. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Presostaty są dwufazowe (4 złącza) albo trójfazowe (6 złączy). Ty masz dwufazowy i starczy. Z jednej strony podłącz po prostu zasilanie, a z drugiej wyjście. Przy wzroście ciśnienia stycznik łączący wejścia z wyjściami odskoczy odcinając prąd. Popatrz i pomyśl jak to może działać. Albo wrzuć jakieś zdjęcia jak to wygląda, to ktoś potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barcel91 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Share Napisano 20 Lipca 2010 Tak wygląda mój presostat po zdjęciu klapki. Gdzie mam podłączyć plus i minus oraz gdzie jest wejścia a gdzie wejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 W prądzie przemiennym nie ma plusa i minusa. Jest faza i zero. Fazę zasilającą z gniazdka (czarny przewód) podepnij pod 13, zero (niebieski) na 14. Wyjście na układ jest analogiczne (11 faza, 12 zero). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) W prądzie przemiennym nie ma plusa i minusa. Jest faza i zero.Fazę zasilającą z gniazdka (czarny przewód) podepnij pod 13, zero (niebieski) na 14. Wyjście na układ jest analogiczne (11 faza, 12 zero). , to tak nie zadziała Według dokumentacji http://www.naewoielec.co.kr/pdf/Pressure04.pdf to podłącza się to ustrojstwo nieco inaczej. Edit: A teraz na spokojnie Z tego co się zorientowałem to rodzaj przekaźnika przełączającego się pod wpływem zmian ciśnienia. Ma on dwie pary styków: 1 - normalnie rozwarte - 13, 14 2 - normalnie zwarte -11, 12. Czyli jeden przewód zasilający wejściowy (przy napięciu przemiennym - faza a przy stałym plus) należało by podłączyć do 11 lub 13 albo do obu jednocześnie. Jeśli chcesz by urządzenie było włączane po przekroczeniu ciśnienia to podłącz przewód wyjściowy do 14 a jeśli wyłączane to do 12. Gdybym się jednak pomylił to trzeba by podłączyć 12 i 14 na odwrót Drugi przewód zasilający podłączasz bezpośrednio do urządzenia zasilanego (np kompresora) i powinno zagrać. Edit 2: Oczywiście najbezpieczniej by było sprawdzić jak się ten przyrząd zachowuje jeszcze przed podłączeniem zasilania. Ja bym to zrobił tak: 1. Podłączył przewody ciśnieniowe . 2. Nie podłączał to presostatu żadnego zasilania. 3. Zasilił kompresor tak jak zwykle. 4. Omomierzem zmierzył czy przy wzroście ciśnienia z kompresora styki się przełączają jak należy. Opcjonalnie zamiast omomierza można użyć prostego obwodu niskonapięciowego z bateryjką i żarówką/diodą. 5. Jeśli styki presostatu zadziałają tak jak pisałem wcześniej to wystarczy już tylko właściwie je podłączyć i uruchomić kompresor. Edit: 3: http://ecatalog.squared.com/datasheet.cfm?partnumber=XMLA010A2S11 Tu można odnaleźć maksymalne parametry zasilania. Edytowane 20 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barcel91 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Share Napisano 20 Lipca 2010 Abstra:bip:ąc od presostatu czy to normalne że po podłączeniu na 15 sekund filtra paliwa i włączenie agregatu jest już w nim olej(w filtrze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Abstra:bip:ąc od presostatu czy to normalne że po podłączeniu na 15 sekund filtra paliwa i włączenie agregatu jest już w nim olej(w filtrze)? Poprowadź przewód na metr w górę, zaraz za agregatem. To skutecznie powinno zapobiec pluciu olejem do instalacji. Niektóre agregaty tak mają. A z tej dokumentacji podesłanej przez Sławko, wynika, że jedną żyłę kabla zasilającego trzeba podpiąć na 13 (wejście) i 14 (wyjście), a drugą puścić na około. Prawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Ja bym typował podłączenie przewodu fazy na 11(in)-12(out) (NC). Zero naokoło, jak pisze Reggy. A jak zrobił to barcel91? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi