corran_horn Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 Witam, poszukuje osoby która pomogła by mi zrobić odlew żywiczny z pewnych elementów. Wykonuje kokpit do zera i chciałbym mieć kopie zapasową elementów. Z góry dziękuję za wszsytkie informacje jak przygotować elementy etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 Witam, poszukuje osoby która pomogła by mi zrobić odlew żywiczny z pewnych elementów. Wykonuje kokpit do zera i chciałbym mieć kopie zapasową elementów. Z góry dziękuję za wszystkie informacje jak przygotować elementy etc. Nie mam jeszcze zbyt wielkiej wprawy w odlewaniu ale co nieco już udało mi się zrobić i nawet z dość dobrymi rezultatami. Jakiś czas temu zakupiłem na allegro odpowiedni silikon do odlewania form. Wystarczyło przygotować pojemnik, włożyć do niego element, dobrze wymieszać silikon z utwardzaczem i wlać do pojemnika. Aby silikon dotarł we wszystkie zakamarki posiłkowałem się wykałaczką - delikatnie wciskałem go we wszystkie zagłębienia tak by pozbyć się z nich wszystkich pęcherzyków powietrza. Powietrze w większości samo wyszło z formy bez dodatkowych zabiegów. Po wyschnięciu formy należy w przemyślany wcześniej sposób dokonać cięć i wyjąć z niej element, który ma być odlewany. Żywicę do odlewów także zakupiłem na allegro. Wymagała bardzo dokładnego wymieszania. Cienkim strumieniem wlewałem ją do formy i tu także wspomagałem się wykałaczką aby mikstura dotarła we wszystkie zakamarki. Reszta powietrza sama wydostała się z żywicy. Po zastygnięciu żywicy po prostu element wyjmowałem z formy. Element bez problemu odchodził od formy dzięki zastosowaniu specjalnego silikonu do odlewania, który zawierał w sobie składniki przeciwdziałające przywieraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Zapoznaj się z tym wątkiem i skontaktuj z kolegą Jarkiem. Jest w tym biegły. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=11290&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi