corran_horn Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam, poszukuje osoby która pomogła by mi zrobić odlew żywiczny z pewnych elementów. Wykonuje kokpit do zera i chciałbym mieć kopie zapasową elementów. Z góry dziękuję za wszsytkie informacje jak przygotować elementy etc. Cytuj
Sławko Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam, poszukuje osoby która pomogła by mi zrobić odlew żywiczny z pewnych elementów. Wykonuje kokpit do zera i chciałbym mieć kopie zapasową elementów. Z góry dziękuję za wszystkie informacje jak przygotować elementy etc. Nie mam jeszcze zbyt wielkiej wprawy w odlewaniu ale co nieco już udało mi się zrobić i nawet z dość dobrymi rezultatami. Jakiś czas temu zakupiłem na allegro odpowiedni silikon do odlewania form. Wystarczyło przygotować pojemnik, włożyć do niego element, dobrze wymieszać silikon z utwardzaczem i wlać do pojemnika. Aby silikon dotarł we wszystkie zakamarki posiłkowałem się wykałaczką - delikatnie wciskałem go we wszystkie zagłębienia tak by pozbyć się z nich wszystkich pęcherzyków powietrza. Powietrze w większości samo wyszło z formy bez dodatkowych zabiegów. Po wyschnięciu formy należy w przemyślany wcześniej sposób dokonać cięć i wyjąć z niej element, który ma być odlewany. Żywicę do odlewów także zakupiłem na allegro. Wymagała bardzo dokładnego wymieszania. Cienkim strumieniem wlewałem ją do formy i tu także wspomagałem się wykałaczką aby mikstura dotarła we wszystkie zakamarki. Reszta powietrza sama wydostała się z żywicy. Po zastygnięciu żywicy po prostu element wyjmowałem z formy. Element bez problemu odchodził od formy dzięki zastosowaniu specjalnego silikonu do odlewania, który zawierał w sobie składniki przeciwdziałające przywieraniu. Cytuj
qalimar Napisano 2 Sierpnia 2010 Napisano 2 Sierpnia 2010 Zapoznaj się z tym wątkiem i skontaktuj z kolegą Jarkiem. Jest w tym biegły. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=11290&highlight= Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi