lukass1613 Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 Witam! Mam pytanie odnośnie tej kurtki zimowej i kamuflażu. Jak się nazywał ten kamuflaż i jakie jednostki go stosowały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 NIe jestem specem w niemieckim umundurowaniu ale to chyba jest Splittermuster 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass1613 Napisano 27 Lipca 2010 Autor Share Napisano 27 Lipca 2010 Dzięki. Jesteś pewien na 100% :P ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass1613 Napisano 27 Lipca 2010 Autor Share Napisano 27 Lipca 2010 Wie ktoś coś może na temat tego kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 http://www.google.pl/search?q=Splittermuster+31&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Szukaj też pod hasłem splinter pattern. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 28 Lipca 2010 Share Napisano 28 Lipca 2010 Pełna nazwa tego kamuflażu to Splittertarn Muster. Kamuflaż stworzony dla WH. Bardzo fajny przegląd rodzai niemieckich kamuflaży jest tutaj, trzeba poszukać: http://panzerlehr.mojeforum.net/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass1613 Napisano 28 Lipca 2010 Autor Share Napisano 28 Lipca 2010 dziekuje za wszystkie odpowiedzi;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass1613 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałem. Czy takie kórtki z tym konkretnym kamuflażem były używane przez niemieckich spadochroniarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 W zimie, pod koniec wojny, dlaczego nie. Zwłaszcza, że wtedy nie prowadzono już desantów z powietrza, a w przypadku desantu takie kurtki nie były wykorzystywane. Jakby nie było Fallschirmjager też człowiek i w zimie musi coś na ciebie włożyć, żeby nie zamarznąć Nie wiem tylko jak było z dostępnością tych kurtek u spadochroniarzy, ale na pewno nie było ich wiele, a jeśli już, to zdobywano je albo po nieboszczykach Wechrmachtu, albo z przydrożnych rowów, gdzie często leżały ich całe stosy. Żołnierze po prostu często je wyrzucali. Niemieckie kurtki co prawda trzymały ciepło, ale równie intensywnie trzymały wilgoć, tak więc noszenie przez cały czas mokrego ubrania w zimie nie było dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi