wapel Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Witam kolegów modelarzy! nie wiem czy temat był już tu poruszany, ale chciałbym się dowiedzieć na jakim etapie produkcji był nakładany zimmerit. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z mojej wiedzy wynika, że był nakładany po pomalowaniu podkładem. Czyli w przypadku gdy odprysnął zimmerit, co na pewno nie zdarzało się rzadko, powinno być widać czerwoną minię. Jednak z drugiej strony takie czerwone kleksy na czołgu na pewno mocno rzucałyby się w oczy. Na zdjęciach z epoki nie bardzo można się tego dopatrzeć, ponieważ minia z np. jakimś kolorem piaskowym tworzyłaby spory kontrast na czarno białym zdjęciu Interesuje mnie to ponieważ robię tygryska (prod. styczeń-marzec 1944) i nie wiem jaki kolor dać pod odpryskami zimmeritu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil zoszak Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Minia na pewno nie wyłaziła z pod zimmerytu. W pierwszej kolejności czołgi malowali kolorem piaskowo-żółtym i na to kładli ''futerko na kotka". Ja tak robiłem i ogólnie ludziska się nad tym nie spinali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Dzięki. Ale w takim razie co z podkładem na zewnętrznej części kadłuba? nie było minii tylko od razu piaskowo - żółty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reggy Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 http://www.panzerpunkt.info/artykuly/zimmerit/zimmerit.htm "Powierzchnia czołgu nie musiała być przygotowana przed nałożeniem Zimmeritu, ale przeważnie pokrywano pojazd farbą antykorozyjną." Ja ze swojej strony radzę minię albo stalowoszary. Jeżeli zimmerit był nakładany lub uzupełniany w warunkach polowych, to wówczas nakładany był już na kamuflaż. Oryginalny Stug III: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 wielkie dzięki reggy, o taki konkret mi chodziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts