wapel Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam kolegów modelarzy! nie wiem czy temat był już tu poruszany, ale chciałbym się dowiedzieć na jakim etapie produkcji był nakładany zimmerit. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z mojej wiedzy wynika, że był nakładany po pomalowaniu podkładem. Czyli w przypadku gdy odprysnął zimmerit, co na pewno nie zdarzało się rzadko, powinno być widać czerwoną minię. Jednak z drugiej strony takie czerwone kleksy na czołgu na pewno mocno rzucałyby się w oczy. Na zdjęciach z epoki nie bardzo można się tego dopatrzeć, ponieważ minia z np. jakimś kolorem piaskowym tworzyłaby spory kontrast na czarno białym zdjęciu Interesuje mnie to ponieważ robię tygryska (prod. styczeń-marzec 1944) i nie wiem jaki kolor dać pod odpryskami zimmeritu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Minia na pewno nie wyłaziła z pod zimmerytu. W pierwszej kolejności czołgi malowali kolorem piaskowo-żółtym i na to kładli ''futerko na kotka". Ja tak robiłem i ogólnie ludziska się nad tym nie spinali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wapel Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Dzięki. Ale w takim razie co z podkładem na zewnętrznej części kadłuba? nie było minii tylko od razu piaskowo - żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 http://www.panzerpunkt.info/artykuly/zimmerit/zimmerit.htm "Powierzchnia czołgu nie musiała być przygotowana przed nałożeniem Zimmeritu, ale przeważnie pokrywano pojazd farbą antykorozyjną." Ja ze swojej strony radzę minię albo stalowoszary. Jeżeli zimmerit był nakładany lub uzupełniany w warunkach polowych, to wówczas nakładany był już na kamuflaż. Oryginalny Stug III: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wapel Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2010 wielkie dzięki reggy, o taki konkret mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi