Skocz do zawartości

Czy dobrze wybrałem?????

trucker96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wybrałem sobie mój pierwszy model do sklejenia i zastanawiam sie czy dobry wybrałem.

http://hobby-model.pl/italeri-n-3852-scania-r620semi-fr-124.html

Chce go wymalowac sprayem z tej firmy:

http://hobby-model.pl/farby-tamiya.html&sort=3a&page=1

Jakim farbami i pędzlami wymalowac wnętrze ciężarówki?

Jaki podkład wybrac i czy spraye i model są dobre?

POZDRAWIAM Trucker96

PS: Jeżeli coś jest żle wybrane to pisac bo ja narazie jestem cięki w te klocki

Jak na pierwszy model to moim zdaniem wybrałeś bardzo ciężki i wymagający model. Jak chcesz malować sprayem to spróbuj najpierw pomalować coś za 20 zł. Poważnie, bo szkoda było by taką ładną skakankę zepsuć. Jeżeli jesteś początkującym to polecam ci farby Pactra. Konsystencję mają dobrą do malowania pędzlem i są rozcieńczalne zwykłą kranówką. Kolor już według uznania. Najlepiej na początek taki jak podaje Italeri w instrukcji. . Musisz mieć kilka pędzli, od dużego płaskiego do malowania większych powierzchni do bardzo cienkiego najlepiej w rozmiarze 000 do detali. A wracając do sprayów podobno modelarze samochodowi malują swoje modele samochodowymi lakierami firmy Motip. Nigdy nie używałem także nie mam zdania na ich temat ale coś mi się obiło o uszy że to właśnie ich używają. Jak chcesz już pracować nad tą scanią to załóż sobie relacje z warsztatu na pewno doświadczeni koledzy po fachu udzielą ci pomocnych rad.

Pozdrawiam

Z tym sprajem to bez problemu sobie pomalujesz, myślę że dla początkującego to w sam raz Równie dobrze mogą to byc zwykłe spraye samochodowe np. motiby. Co do poziomu trudności modelu to nie mam pojęcia, nie znam się za bardzo na truckach, ale jeżeli koledzy mówią że trudny to wierzę na słowo.

Model może faktycznie troszkę wymagajacy,ale to i tak lepszy wybór na poczatek niż jakiś shit za 20 czy 30 Pln.Nie wiem skąd to przekonanie,że początkujący powinien zaczynac od taniego modelu.Przecież to może gotylko zniechęcic.Masa nadlewek,niedokładnosci ,zero detali.Nawet jak go jakoś poskłada do kupy to efekt marny.Ja jako pierwszy model kupiłem przeciętne Academy,a itak przeklinałem ,że nie wziąłem Tamiyi.

Farby też bardzo dobre.Pactra...no nie wiem wg mnie najsłabsze farby modelarskie.

• 2 weeks later...

Musisz kupić specjalny papier do kalkomani i wydrukować na nim. Dostępne są białe i transparentne arkusze zarówno do plujek jak i do laserówek.

• 1 month later...

Po pierwsze załóż relację z budowy w warsztacie będziemy ci na bieżąco pomagać. Po drugie model jakiś super strasznie pro elo ciężki nie jest. Normalna scania z naczepą. Jak będziesz prowadził relację na pewno ci pomożemy. Ja złożyłem już kilka scanii więc znam je na pamięć. Poczytaj to forum, inne relacje z budowy a poznasz etapy i kolejność składania modelu.

A te kartki i folie to nawet w papierniczym u mnie się więc u ciebie pewnie też w różnych smokach czy ploterach.