Jacko Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Mam model Fw 190 A-5 (1943r). Należy przy nim zastosować farbę "Lichtblau" RLM 76 (Model Master II - 2086). Zamiennikiem był Humbrol 175, ale nie jest już produkowany. Różne tabele zalecają użycie Humbrola 64 lub Humbrola 126 ewentualnie podają składy różnych mieszanek. Jak sądzicie, która z aktualnych farb Humbrola będzie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 niestety - żadna... kiedyś spotkałem się z mixem 34 (biała) z 87 (jasno-szaro-niebieska) w proporcji chyba 3-1 lub 4-1 ale nie polecam, jakieś takie nijakie to wychodzi... Szczerze polecam nie tracić czasu na eksperymenty z mieszaniem Humbroli i zakupić albo wspomniany olejny MM albo akryl - Pactre A93 RLM76 bądź odpowiednik akrylowy MM (bo to ta sama firma, i ta sama farba tyle że w innym słoiczku... oznaczenie MM 4786 Lichtblau RLM76, troche nią już malowałem i jest całkiem ok, barwa jasno popielata, tego błękitu to taka lekka poświata, bardzo przyjemna barwa). Nie polecam odpowiednika podawanego w swojej ofercie przez Vallejo (u mnie wyszedł taki dziwnie beżowy...). Aeromaster też robił przyzwoity odpowiednik, ale to już chyba dość trudno dostępne. Z innych to niektóre tabele podają Tamyia XF-66(?) oraz Xtracolor X208, z Gunze jest odpowiednik H417, Revell w swoich modelach podaje 49 swojej prod. ale ciężko mi powiedzieć czy to jest odpowiednik RLM76 czy tez może barwa najbliższa pożądanej dobrana z własnej oferty... Ja z moich doświadczeń z tą barwą najbardziej polecam Pactre i MM akrylowy, bardzo ładne wychodzą. Warto zainwestować w jeden dobry odpowiednik, bo to jest dość specyficzna i charakterystyczna barwa, a przyda się na przyszłość czy też do podmalunków gdzie przy drugim podejściu do malowania można łatwo ominąć pierwotną proporcję. Noo rozpisałem się troche, ale swego czasu dużo czasu poświęciłem barwom Luftwaffe, może się ta wiedza komuś jeszcze przyda pozdrawiam! p.s. Humbrol 64 na pewno nie - jest za ciemny, 126 z tych samych powodów odpada, jak już by Cie przycisnęło z tym Humbrolem to coś pomiędzy 127 (zbyt popielaty) a 147 (za jasny). Wszystko zależy oczywiście jeszcze od tego jak bardzo chcesz model styrać może się okazać że pod ciężkimi washami, okopceniami itd sedno barwy będzie już praktycznie niezauważalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Dzięki wuwumaster Ja znalazłem taką mieszankę: 34 (2 części) + 64 (6 części) + 89 (1 część), ale jednak mieszanie mi się nie uśmiecha. Co do styrania, washy, okopceń itd, to może kiedyś przyjdzie na to czas ;) To będzie dopiero mój drugi model ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi