Skocz do zawartości

USS Silversides (SS-236)-(Revell 1/72)

gizmo1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozpocząłem budowę OP jak w tytule, zaopatrzyłem sie także w blaszki edka nr 53023, na które czekam w Martoli...Narazie idzie powiedzmy gładko...model zacząłem pare dni temu...dlatego przepraszam Modów za brak obowiązkowego In-boxa, wybaczycie? Na chwile obecną jest tyle, liczę na Waszą pomoc

ace7cfd85775b570m.jpg 8494cf16d2362facm.jpg 8d887dde73eb2edem.jpg f688bf5fdb717cf7m.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hehe Ale niespodziankę mi zrobiłeś - superancko, że kolejne gato na warsztacie, a w dodatku "takie bydlę". Dla mnie 72 trochę za duża (głównie ze względów finansowych, choć i gabarytowo również... ), ale trzymam za Ciebie kciuki, będę tu intensywnie zaglądał. Jakbyś potrzebował info, to pytaj, jak będę mógł, to pomogę...

Od razu mała uwaga/podpowiedź - jeśli robisz USS Silversides(SS236) i chcesz, aby wyglądał on jak oryginał, to usuń z modelu gniazda osłon śrub i sterów na rufie - ten okręt ich nie miał, na pewno po remoncie w sierpniu `44, a nie wykluczone, że także wcześniej (niektóre okręty nie miały ich już w 42 roku)...

edit

Posprawdzałem, teraz już "na pewniaka" - SS236 nie miała osłon sterów i śrub na rufie po remoncie w 44 roku, ale w czasie budowy i zaraz po niej (a więc w 1942) posiadała wymienione osłony. Ty decydujesz, z którego okresu model budujesz, ale z tym kioskiem to raczej lata 43/44 (choć na zdjęciach z remontu ma niższe burty kiosku, niż te w modelu), więc myślę, że jednak bez osłon...

Przydatna dla Ciebie stronka, może już znasz: http://www.navsource.org/archives/08/08236a.htm

Pozdrawiam

wielkamucha

:jupi2:

Hehe Ale niespodziankę mi zrobiłeś - superancko, że kolejne gato na warsztacie, a w dodatku "takie bydlę". Dla mnie 72 trochę za duża (głównie ze względów finansowych, choć i gabarytowo również... ), ale trzymam za Ciebie kciuki, będę tu intensywnie zaglądał. Jakbyś potrzebował info, to pytaj, jak będę mógł, to pomogę...

Od razu mała uwaga/podpowiedź - jeśli robisz USS Silversides(SS236) i chcesz, aby wyglądał on jak oryginał, to usuń z modelu gniazda osłon śrub i sterów na rufie - ten okręt ich nie miał, na pewno po remoncie w sierpniu `44, a nie wykluczone, że także wcześniej (niektóre okręty nie miały ich już w 42 roku)...

edit

Posprawdzałem, teraz już "na pewniaka" - SS236 nie miała osłon sterów i śrub na rufie po remoncie w 44 roku, ale w czasie budowy i zaraz po niej (a więc w 1942) posiadała wymienione osłony. Ty decydujesz, z którego okresu model budujesz, ale z tym kioskiem to raczej lata 43/44 (choć na zdjęciach z remontu ma niższe burty kiosku, niż te w modelu), więc myślę, że jednak bez osłon...

Przydatna dla Ciebie stronka, może już znasz: http://www.navsource.org/archives/08/08236a.htm

Pozdrawiam

wielkamucha

Dzięki fotki się przydadzą

Pewnie czepiam się ale USS Silversides miał trochę inną osłonę śrub a tak po za tym chętnie będę tu zaglądał Powodzonka życzę w budowie

No to Ok. Zdradź nazwę okrętu to podeślę Ci trochę zdjęć.

Dzięki za kalki W takim razie USS Cobie mogę już wyciągać do suchego doku

Wyciagaj, ale powiedz, czemu chcesz ją na nowo malowac??

Cobie wymaga małego remontu, a przy okazji zrobię ślady eksploatacji

• 4 weeks later...
  • 1 year later...

Po małym zastoju na razie jest tak, gdyż modelarz ze mnie baardzo marny, ale lubię to robić, jak każdy tutaj chyba:) : 62543f842646fdbcm.jpg 0a4cc7843060e58fm.jpg a675f94b5e1611ccm.jpg29dba898308ce35dm.jpg 523241796a8e36b7m.jpg 8beb6d83af01567fm.jpg

Malowanie USS Rock

Model ma masę błędów, wiem o tym, ale ma ładnie wyglądać i być swego rodzaju ozdobą:)

Teraz będę pracować nad tym co jest docelowo pod wodą, zrobię troszke rudawego nalotu, i poprawie te zacieki niektóre. Co myślicie o zrobieniu na kadłubie, odprysków farby? I jak je najlepiej zrobić? Namalować? Gąbką? Widziałem na innych modelach tego okrętu, i nie powiem bo fajnie wyglądało:) Tylko boje się że to skopie...

Jest fajnie ! Nie wiem czy kolorek nie jest za ciemny. Pamiętaj żeby nie robić zacieków poniżej linii wodnej Gdzieś kiedyś widziałem sposób robienia glonów, ktoś na tym forum robił to na jakiś ruskich współczesnych podwodniakach poszukaj może Ci się przydać

Jest fajnie ! Nie wiem czy kolorek nie jest za ciemny. Pamiętaj żeby nie robić zacieków poniżej linii wodnej Gdzieś kiedyś widziałem sposób robienia glonów, ktoś na tym forum robił to na jakiś ruskich współczesnych podwodniakach poszukaj może Ci się przydać
Nie jest za ciemny, revell 74, z tego co pamiętam to wg instrukcji, to chyba uss rock, miał ciemniejszy kolor od reszty które tam są, wiem że nie robić zacieków poniżej linii wodnej:) Co do glonów, to poszukałbym, ale wyszukiwarka forumowa jak dla mnie działa co najwyżej kiepsko...

Ok nie wiem jak w instrukcji bo nie chce mi sie pudła wyciągać ale zwykle widywałem jasno szare burty ;) wyszukiwarka forumowa to .. porażka, przejdź po prostu po dziale O warsztat i poprzeglądaj ruskie podwodniaki, jak będę miał chwilę czasu to poszukam. A powiesz coś więcej o blachach ? Opłaca się ?

Pozdrawiam

Jak fajnie będzie popodglądać, trzymam kciuki. Szkoda, że wcześniej nic nie dałeś znać,że zaczynasz ten model In Box mam ten zestaw blach i to w atrakcyjnej cenie do swojego dokupiłem BIG EDKA. Trzymam kciuki

In Box mam ten zestaw blach i to w atrakcyjnej cenie do swojego dokupiłem BIG EDKA.

Moja nie rozumieć

Co do blach, najlepiej właśnie kupić BIG EDKA do niego, bo te co ja kupiłem to takie półśrodki, są ogólnie do niego 3 zestawy blach z edka, z tego co wiem cenowo wychodzi tak ze 3 zestawy wychodzą około chyba 240zł jeśli się nie mylę, a big edek, zawierający te 3 zestawy to około 185zł:) I taki najlepiej do tego modelu kupić, a detali- zwłaszcza kiosku jest naprawdę dużo,więc warto. Co do koloru to np uss silversides, ma na burtach 2 kolory jeden ten jaśniejszy o którym była mowa, i kawałek z tyłu ciemniejszego, w uss rock burty są pomalowane właśnie tym ciemniejszym w całości:) Sam model sie przyjemnie skleja, kadłub idzie szybko, gorzej już z kioskiem , uzbrojeniem, tu już się zaczynają większe schody z blachami:)A model zacząłem blisko 2 lata temu:P

Wg. Mnie Big Ed to jednak strata pieniędzy. Lepiej kupić sam zestaw do kiosku (70zł) , nity na burtach można zrobić samemu, pokład jest ok, wystarczy tylko przewiercić kilka tysięcy dziurek Troche zabawy jest ale jak się uda, to jaka satysfakcja

Dzisiaj dokończyłem relingi, wcześniej zacząłem kiosk, i zrobiłem w 95% maszt antenowy. Dodałem tez troszkę rdzy

0d7cd1b29c0fd0f3m.jpg9727eed84b224e8cm.jpg2a9ddacb87e1405am.jpg5a4fc66efd3f84d5m.jpg02cb64302db0eb0fm.jpg1357ded6c00f61fem.jpg8faa99ff56152654m.jpg ,mam problem z kalkami :( na dziobie z jednej strony nakleiła się fajnie, ale z 2 rozpadła się nie wiem czemu:/ I tu prośba, jeśli ktoś był by gotów sprzedać, zamienić, lub podarować, kalki do uss rock z tego zestawu byłbym naprawdę wdzięczny.

Wrzucam nowe fotki, troszkę zcieniowałem burty kolorem bazowym czyli revellem 74, bo jednak chyba zbyt mocno je przyciemniłem wcześniej, pobawiłem sie też delikatnie suchym pędzlem, na drewnianym pokładzie, i delikatnie pociągłem też miksem z jasnego brązu, ma to imitować zdarta farbę, ale deseczki zbyt małe i wyszło jak wyszło:)

83b35154c4569c52m.jpg7a76f59e0b5404e8m.jpge9c6a044a17fc6d7m.jpg3a8bf55403d06851m.jpg09d39c757570701bm.jpg

Śruby napędowe jak widać zamontowane już, zostało doklejenie kilku przeźroczystych elementów, czekam na kalki od kolego Czesio(dzieki ), i dziekuję Ci również za pomocny link , i będe mógł położyć ostatecznie bezbarwny mat, później zostanie tylko skończenie kiosku, i doklejenie resztek lin.I teraz pytanie, jak mógłby wyglądać kadłub poniżej lini wodnej, po bardzo długim czasie przebywania na oceanie?