gizmo1986 Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Witam, rozpocząłem budowę OP jak w tytule, zaopatrzyłem sie także w blaszki edka nr 53023, na które czekam w Martoli...Narazie idzie powiedzmy gładko...model zacząłem pare dni temu...dlatego przepraszam Modów za brak obowiązkowego In-boxa, wybaczycie? Na chwile obecną jest tyle, liczę na Waszą pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 8 Września 2010 Kurcze - ale to bydlę jest wielkie i piękne Buduj buduj - z przyjemnością będę tu zaglądał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Hehe Ale niespodziankę mi zrobiłeś - superancko, że kolejne gato na warsztacie, a w dodatku "takie bydlę". Dla mnie 72 trochę za duża (głównie ze względów finansowych, choć i gabarytowo również... ), ale trzymam za Ciebie kciuki, będę tu intensywnie zaglądał. Jakbyś potrzebował info, to pytaj, jak będę mógł, to pomogę... Od razu mała uwaga/podpowiedź - jeśli robisz USS Silversides(SS236) i chcesz, aby wyglądał on jak oryginał, to usuń z modelu gniazda osłon śrub i sterów na rufie - ten okręt ich nie miał, na pewno po remoncie w sierpniu `44, a nie wykluczone, że także wcześniej (niektóre okręty nie miały ich już w 42 roku)... edit Posprawdzałem, teraz już "na pewniaka" - SS236 nie miała osłon sterów i śrub na rufie po remoncie w 44 roku, ale w czasie budowy i zaraz po niej (a więc w 1942) posiadała wymienione osłony. Ty decydujesz, z którego okresu model budujesz, ale z tym kioskiem to raczej lata 43/44 (choć na zdjęciach z remontu ma niższe burty kiosku, niż te w modelu), więc myślę, że jednak bez osłon... Przydatna dla Ciebie stronka, może już znasz: http://www.navsource.org/archives/08/08236a.htm Pozdrawiam wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 8 Września 2010 Autor Share Napisano 8 Września 2010 Hehe Ale niespodziankę mi zrobiłeś - superancko, że kolejne gato na warsztacie, a w dodatku "takie bydlę". Dla mnie 72 trochę za duża (głównie ze względów finansowych, choć i gabarytowo również... ), ale trzymam za Ciebie kciuki, będę tu intensywnie zaglądał. Jakbyś potrzebował info, to pytaj, jak będę mógł, to pomogę... Od razu mała uwaga/podpowiedź - jeśli robisz USS Silversides(SS236) i chcesz, aby wyglądał on jak oryginał, to usuń z modelu gniazda osłon śrub i sterów na rufie - ten okręt ich nie miał, na pewno po remoncie w sierpniu `44, a nie wykluczone, że także wcześniej (niektóre okręty nie miały ich już w 42 roku)... edit Posprawdzałem, teraz już "na pewniaka" - SS236 nie miała osłon sterów i śrub na rufie po remoncie w 44 roku, ale w czasie budowy i zaraz po niej (a więc w 1942) posiadała wymienione osłony. Ty decydujesz, z którego okresu model budujesz, ale z tym kioskiem to raczej lata 43/44 (choć na zdjęciach z remontu ma niższe burty kiosku, niż te w modelu), więc myślę, że jednak bez osłon... Przydatna dla Ciebie stronka, może już znasz: http://www.navsource.org/archives/08/08236a.htm Pozdrawiam wielkamucha Dzięki fotki się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 8 Września 2010 Autor Share Napisano 8 Września 2010 Małe postępy, kiepskie światło i tylko 2 fotki wrzucam dzis, jutro zrobie lepsze w miare możliwości Poszpachlowałem co nie co i posklejałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 Pokład doklejony, szpachla oszlifowana, pierdolki na pokładzie doklejone, teraz czekam na blaszki Przepraszam wszystkich za jakość fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Pewnie czepiam się ale USS Silversides miał trochę inną osłonę śrub a tak po za tym chętnie będę tu zaglądał Powodzonka życzę w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Pewnie czepiam się ale USS Silversides miał trochę inną osłonę śrub a tak po za tym chętnie będę tu zaglądał Powodzonka życzę w budowie Bo to jednak nie bedzie Silversides jednak PS kalki dziś wysyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 No to Ok. Zdradź nazwę okrętu to podeślę Ci trochę zdjęć. Dzięki za kalki W takim razie USS Cobie mogę już wyciągać do suchego doku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 No to Ok. Zdradź nazwę okrętu to podeślę Ci trochę zdjęć.Dzięki za kalki W takim razie USS Cobie mogę już wyciągać do suchego doku Wyciagaj, ale powiedz, czemu chcesz ją na nowo malowac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Wyciagaj, ale powiedz, czemu chcesz ją na nowo malowac?? Cobie wymaga małego remontu, a przy okazji zrobię ślady eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Troszkę do przodu, nie jest idealnie, ale po zapodkładowaniu będzie lepiej Teraz pozostaje mi czekać na te nieszczęsne blaszki Malowanie bedzie okrętu USS Flasher (SS-249). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 6 Października 2010 Autor Share Napisano 6 Października 2010 No i dotarły...ale tego duużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Po małym zastoju na razie jest tak, gdyż modelarz ze mnie baardzo marny, ale lubię to robić, jak każdy tutaj chyba:) : Malowanie USS Rock Model ma masę błędów, wiem o tym, ale ma ładnie wyglądać i być swego rodzaju ozdobą Teraz będę pracować nad tym co jest docelowo pod wodą, zrobię troszke rudawego nalotu, i poprawie te zacieki niektóre. Co myślicie o zrobieniu na kadłubie, odprysków farby? I jak je najlepiej zrobić? Namalować? Gąbką? Widziałem na innych modelach tego okrętu, i nie powiem bo fajnie wyglądało:) Tylko boje się że to skopie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Jest fajnie ! Nie wiem czy kolorek nie jest za ciemny. Pamiętaj żeby nie robić zacieków poniżej linii wodnej Gdzieś kiedyś widziałem sposób robienia glonów, ktoś na tym forum robił to na jakiś ruskich współczesnych podwodniakach poszukaj może Ci się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Jest fajnie ! Nie wiem czy kolorek nie jest za ciemny. Pamiętaj żeby nie robić zacieków poniżej linii wodnej Gdzieś kiedyś widziałem sposób robienia glonów, ktoś na tym forum robił to na jakiś ruskich współczesnych podwodniakach poszukaj może Ci się przydać Nie jest za ciemny, revell 74, z tego co pamiętam to wg instrukcji, to chyba uss rock, miał ciemniejszy kolor od reszty które tam są, wiem że nie robić zacieków poniżej linii wodnej:) Co do glonów, to poszukałbym, ale wyszukiwarka forumowa jak dla mnie działa co najwyżej kiepsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Ok nie wiem jak w instrukcji bo nie chce mi sie pudła wyciągać ale zwykle widywałem jasno szare burty ;) wyszukiwarka forumowa to .. porażka, przejdź po prostu po dziale O warsztat i poprzeglądaj ruskie podwodniaki, jak będę miał chwilę czasu to poszukam. A powiesz coś więcej o blachach ? Opłaca się ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Jak fajnie będzie popodglądać, trzymam kciuki. Szkoda, że wcześniej nic nie dałeś znać,że zaczynasz ten model In Box mam ten zestaw blach i to w atrakcyjnej cenie do swojego dokupiłem BIG EDKA. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 In Box mam ten zestaw blach i to w atrakcyjnej cenie do swojego dokupiłem BIG EDKA. Moja nie rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 In Box mam ten zestaw blach i to w atrakcyjnej cenie do swojego dokupiłem BIG EDKA. Moja nie rozumieć Co do blach, najlepiej właśnie kupić BIG EDKA do niego, bo te co ja kupiłem to takie półśrodki, są ogólnie do niego 3 zestawy blach z edka, z tego co wiem cenowo wychodzi tak ze 3 zestawy wychodzą około chyba 240zł jeśli się nie mylę, a big edek, zawierający te 3 zestawy to około 185zł I taki najlepiej do tego modelu kupić, a detali- zwłaszcza kiosku jest naprawdę dużo,więc warto. Co do koloru to np uss silversides, ma na burtach 2 kolory jeden ten jaśniejszy o którym była mowa, i kawałek z tyłu ciemniejszego, w uss rock burty są pomalowane właśnie tym ciemniejszym w całości:) Sam model sie przyjemnie skleja, kadłub idzie szybko, gorzej już z kioskiem , uzbrojeniem, tu już się zaczynają większe schody z blachami:)A model zacząłem blisko 2 lata temu:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Wg. Mnie Big Ed to jednak strata pieniędzy. Lepiej kupić sam zestaw do kiosku (70zł) , nity na burtach można zrobić samemu, pokład jest ok, wystarczy tylko przewiercić kilka tysięcy dziurek Troche zabawy jest ale jak się uda, to jaka satysfakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Dzisiaj dokończyłem relingi, wcześniej zacząłem kiosk, i zrobiłem w 95% maszt antenowy. Dodałem tez troszkę rdzy ,mam problem z kalkami :( na dziobie z jednej strony nakleiła się fajnie, ale z 2 rozpadła się nie wiem czemu:/ I tu prośba, jeśli ktoś był by gotów sprzedać, zamienić, lub podarować, kalki do uss rock z tego zestawu byłbym naprawdę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Daj adres na PW Fajnie pobrudzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 Wrzucam nowe fotki, troszkę zcieniowałem burty kolorem bazowym czyli revellem 74, bo jednak chyba zbyt mocno je przyciemniłem wcześniej, pobawiłem sie też delikatnie suchym pędzlem, na drewnianym pokładzie, i delikatnie pociągłem też miksem z jasnego brązu, ma to imitować zdarta farbę, ale deseczki zbyt małe i wyszło jak wyszło:) Śruby napędowe jak widać zamontowane już, zostało doklejenie kilku przeźroczystych elementów, czekam na kalki od kolego Czesio(dzieki ), i dziekuję Ci również za pomocny link , i będe mógł położyć ostatecznie bezbarwny mat, później zostanie tylko skończenie kiosku, i doklejenie resztek lin.I teraz pytanie, jak mógłby wyglądać kadłub poniżej lini wodnej, po bardzo długim czasie przebywania na oceanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Hahaha jak zobaczyłem zdjęcie to pomyślałem że podłodka stoi w żywicy zalana W tej skali to dioramka faktycznie by miała rozmiar stolika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi