Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! ! !

Mam do was takie małe pytanie... mam w planach makietę Lancastera wraz z całą obsługą i mam problem z obsada Lancaster i obsługa naziemną są w skali 1:72 a cysterny RAFu mam tylko w skali 1:76 i czy to pasuje a może macie jakieś cysterny Radu w skali 1:72??? Aaa i jeszcze jedno macie może jakieś wiadomości o tym czy istnieje jakiś zestaw do transportu bomb i takich pierdół....??? Jakiś mały ciągnik i jakieś przyczepy...??? Sorki za błędy w nazewnictwie jestem początkujący mam nadzieje ze wybaczycie i pomożecie

Pozdrawiam, Mikołaj

Napisano

Na Twoim miejscu nie przejmowałbym sie tą różnicą 72 a 76.

To naprawdę niewiele. Wystarczy odpowiednio skonstruować dioramkę i wszystko powinno pasować.

Napisano
ciagnik i wozki do bomb 1/72 ma academy

Tyle że to są amerykańskie, a nie do końca jestem pewien czy Brytole używali tych samych modeli

Napisano
masz racje, nie nalezy sie przejmowac, roznice miedzy tymi skalami to doslownie milimetry
No i muszę zapytać czy faktycznie sie ze mną zgadzasz czy napisałeś ironicznie? Bo akurat przy tych skalach milimetry znaczą bardzo wiele
Napisano

A to ja potwierdze co pisałem. Brytole używały innego typu ciągników

3713528347_c5ddf677c9.jpg

Więc zestaw Academy odpada kompletnie

Napisano

Ciągnik, a w zasadzie taki mały traktorek z wózkami był w zestawie airfixa ze Sterlingiem, kiedyś widziałem sam traktorek na allegro. Zawsze możesz tez spróbować zrobić to od podstaw, ja swojego czasu zrobiłem sobie mała kolekcję traktorków w 72 naprawdę nie jest trudno.

A jeśli chodzi o cysternę to pewnie chodzi Ci o AEC Matadora, taka duża brązowa? Jeśli tak to myślę że będzie całkiem dobrze pasowała do 72, jej wymiary sprawiają że i tak robi wrażenie, nawet przy samolocie w 72.

Z tą skalą jest bardzo różnie, z tego co wiem na zestawie airfixa z cysternami, przez lata przewijały się skale od 1:72 HO (1:87)

Napisano

Wielkie dzięki panowie za rady... więc jak z ciągnikiem nie ma szans kupić zestawu muszę robić od podstaw...??? Jak tak to prosił bym was o jakieś rady Na Priv

Napisano

Z powodzeniem możesz pomieszać te skale. Ja mam cysternę w 76 wraz B-17 w 72 i naprawdę chyba trzeba by mikrometrem mierzyć niezgodności. Figurki tak samo idealnie pasują. Ten zestaw to dokładnie ten z Matadorem więc jeśli masz ten to spokojnie działaj.

Tutaj masz jeszcze linka i sam zobacz :

viewtopic.php?t=21718&highlight=b17

Pozdrawiam

Piotrek