Skocz do zawartości

AN-2 Bilek 1/48 Już jest.

tees

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Dzisiaj będąc w Ostrawie na NATO DAY wpadł mi w ręce ten oto modelik który bez większego rozgłosu pojawił się na rynku. Początkowo nie zwróciłem na niego uwagi gdyż rysunek na pudełku jest łudząco podobny do tego w siedemdwójce ale wielkość mi nie pasowała i .... No właśnie. Sięgnołem po nie i tak mi już zostało w ręku razem z zawartością. A tak wygląda:

d687aafb3012763bm.jpg

Co w środku się znajduje pokazują fotki:

4ffa73342a653a37m.jpg 0e117e314d029d35m.jpg 021663c1eed42216m.jpg c3217c3495702f7am.jpg

bd2e7c5d18a0a33em.jpg fff9f628f1215005m.jpg ef4fc077c1c1b435m.jpg 43f869af3243d115m.jpg

d1bf23b3cc50e05fm.jpg 751cdc9517e86135m.jpg 5af26cc6590aad47m.jpg

Wypraski sprawiają naprawde dobre wrażenie. Skrzydła mają delikatne ugięcia imitujące poszycie płócienne. na kadłubie zaznaczono delikatnie linie podziału poszycia oraz wszystkie wzierniki i luki. Do zestawu dołączono naprawdę świetnie zrobiony silnik żywiczny oraz blaszke malowaną Eduarda do wyposażenia kabiny pilotów.Niektóre elementy potrzebują dopieszczenia co widać na zdjęciach skrzydeł.

Podwozie odwzorowane też nie żle i do tego osobne felgi kół i gumowe oponki.W zestawie są również maski do maskowania kabiny pilotów i okien w kadłubie.

Całości dopełnia instrukcja składania i klejenia w postaci książeczki. Są tam też schematy malowania z podanymi kolorami z palety Model Mastera i FS.. Na osobnej kartce pokazano jak montować i gdzie części fototrawione oraz schemat maskowania elementów przezroczystych.

Na osobnych dwóch kartkach zamieszczono rysunki techniczne oraz przekroje, kilka fotek czarno białych oraz rys historyczny o tej konstrukcji. A tak to się prezentuje:

4d1ef4f69bcc1679m.jpg 5ce3e2c99d95c7c0m.jpg 6fd505e6031fc621m.jpg d8461517516abb72m.jpg

f19740485d33c323m.jpg fcf52e05f06861c3m.jpg 47723e439a1ca3a3m.jpg

Jedno co bardzo razi w tym modelu to kompletny brak wnętrza przedziału transportowego ale i tak uważam go o wiele lepszy od zestawu Valomu.

I na koniec cena. A no 850 Kć . Ciekawe ile u nas każą za niego płacić?

pozdrawiam.

Darek

Darek super .

Już myślałe że to S-F ten Bilek w 48

ok , a jak połączenie obu producentów .

Widać i w CZ rynek zaczyna robić się ciasny .

Cena będzie jaka będzie ,czekam na budowę modelu . Jeszcze raz super.

Tomasz Bilkiewicz

Nie licząc tego nieszczęsnego płótna i silnika w Valomie to wydaje mi się lepszy od Bilka. Jest jakaś namiastka wnętrza przedziału transportowego i bardzo fajne nitowanie kadłuba.

edit: nie znam się aż tak dobrze na Antkach i mogę się mylić co do słuszności wyboru

Jeżeli cena Bilka nie przekroczy 150zł to można jeszcze wyścielić na Valoma i z dwojga zrobić jeden, ale fajny model W Valomie jest fajna kalka Wiedeńczyka, a tu stare malowanko ZUA, przypominające gdańskiego SP-ANI.