artoor_k Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Cześć! Niektórzy wiedzieli a niektórzy się dowiedzą że od pewnego czasu dłubię sobie naszego Skorpiona w 1:48. Nie będzie to super hiper stricte dokładny PZL-230 ale staram się upodobnić go na tyle na ile mogę bez zbędnej męki. Model powstaje głównie ze szpachli Przynajmniej mam dotąd takie wrażenie. Baza powstała z modelu F-16 firmy Italeri w skali 1:48 oraz SR-71 firmy również Italeri w skali 1:72. Elementy silników to pozostałości z Mig-a 29 w skali 1:32 firmy Revell. Komory podwozia są z F-16 tak samo jak wnętrze kabiny. Elementy nośne są z polistyrenu. Zasobnik działka wykonam ze zbiornika z F-16. Koła również będą pochodzić z tego modelu. Być może podwieszę jakieś uzbrojenie ale tylko wtedy gdy takowe znajdę z moim złomie Malowanie prawdopodobnie będzie takie jak makiety ale z innym numerem. Powiem szczerze że nie nastawiałem się na wierny model Skorpiona...i tak też się stało. Model chociaż zgodny z oryginałem jeśli chodzi o długość, ma za niską część dziobową i silniki o nieprawidłowym kształcie i wymiarach. Widać to gdy porównuje się model z makietą samolotu 1:1. Powiedzmy że jest to PZL-230 Skorpion wersja kolejna czyli G Teraz zgodnie z tym co powiedziałem koledze Mosesowi w moim warsztacie Tygrysa Królewskiego prezentuję kilka fotek modelu Skorpiona: Mimo że niezgodny z pierwowzorem , model mi się podoba i jestem z niego zadowolony. Pomału przygotowuję się (na razie psychicznie i materiałowo (dużo szpachli trzeba będzie mieć ) do prac przy modelu Skorpiona z usterzeniem motylkowym i silnikami nad tylną częścią kadłuba. Ten model, również w skali 1:48 będzie już solidnie obwieszony uzbrojeniem i być może w jakimś kamuflażu ale do rozpoczęcia prac nad nim jeszcze upłynie jakiś czas. Muszę pozbierać trochę złomu oraz zakupić dawców części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Bardzo ciekawa i oryginalna konstrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 zasiadam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 No no no Piękna maszynka. Jeżeli chcesz to mogę poszukać jakiś starych numerów Lotnictwa, lub Skrzydlatej z artykułami dot. Skorpiona, podesłałbym Ci w formi elektronicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Polski mały odpowiednik A-10, z zauważalnym w modelu fragmentem od F-16 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 Bardzo ciekawa i oryginalna konstrukcja To racja , szkoda że nie powstał chociaż latający prototyp :( zasiadam i kibicuje To nie jest relacja budowy tylko mała zapowiedź galerii Tak czy inaczej dziękuję No no no Piękna maszynka. Jeżeli chcesz to mogę poszukać jakiś starych numerów Lotnictwa, lub Skrzydlatej z artykułami dot. Skorpiona, podesłałbym Ci w formi elektronicznej. Mam te numery LOTNICTWA jak i również sporo zdjęć makiety z sieci. Ale ze SKRZYDLATEJ nie mam nic. Odezwę się na PW Polski mały odpowiednik A-10, z zauważalnym w modelu fragmentem od F-16 ;) Nie miałem innego pomysł skąd wziąść część dziobową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi