kamil zoszak Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Witam Mam pytanie... Czy Polacy używali tych czołgów w czasie II wojny?? Potrzebowałbym zdjęcia schematy malowań... Za każdą pomoc serdeczne DZIĘKI. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Były używane w Anglii w czasie treningu, ale nie pamiętam czy mk.I. Malowane na ciemnozielono. Schemat malowania był na pewno w "Od Akromy do Zwycięzcy", wieczorem poszukam i dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 To ja zapytam nawiązując do tematu: czy Polacy używali Valentin na bliskim wschodzie? I czy były to wersje Mk.III? Wiem że używano ich w Anglii, ale bardziej interesowały by mnie w pustynnym kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 W pustynnym kamo to na pewno mk. III, dużo jest zdjęć tych akurat egzemplarzy, a w tle pustynie. Pod podpisem mam 3 fotki, ostatnia to właśnie III w pustynnej barwie. Ale czy używali ich Polacy to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Właśnie robię Mk II z II K.P. w Palestynie z 1943. Czy Mk I były użyuwane w 1D.Panc. to nie wiem. W II K.P. raczej nie. Nie ma ani jednego zdjęcia z Mk I. Tylko Mk II w górę. Przeszukaj stronę NAC. Tam są fotki ze Szkocji. Polacy na Valentine nie walczyli. Były wykorzystywane tylko do szkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Przepraszam, że jak tak z innej beczki... wejdę w temat VALENTINE, mam MK III z ESCI 1/72, jak by ktoś reflektował, zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Właśnie robię Mk II z II K.P. w Palestynie z 1943. Jaka to skala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 1/72 Italerii i dużo przeróbek własnych prawda Panzer4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Zgadza się. Warsztat na nPWM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Chłopaki dzięki serdeczne za uświadomienie... Będę musiał chyba przewałkować Mk I na Mk III. Właśnie chciałem zrobić WALENTYNĘ "szkolną" POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TKS-AP Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Nie wiesz gdzie zadzwonić najpierw? Nie trzeba nic przerabiać...no może nie do końca a już na pewno nie zmieniać wersji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Właśnie robię Mk II z II K.P. w Palestynie z 1943. Świetnie wygląda jak na 72 Trzeba będzie na PWM zajrzeć, bo zastanawiam się czy nie zrobić takiej samej, bo z tego co zauważyłem wielkich różnic pomiędzy Mk.II i Mk.III nie ma, a i temat ciekawszy niż jakiś tam angol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Różnice między Mk II i Mk III jest zasadnicza, a mianowicie Mk III miała przekonstruowaną wieżę tak, aby zmieścić trzyosobową załogę. Najbardziej różnicę widać w jarzmie działa. Natomiast najłatwiej przerobić Mk I na Mk II. Kolega Jarekk zwrócił mi uwagę na kilka detali, które wymagają zmian. W moim modelu są widoczne trzy - o jednej zapomniałem, a mianowicie na tylnej płycie powinny być 4 uchwyty, a nie 2. 2 miała tylko Mk I. Dodatkowo dorobiłem mocowane drugiej anteny na wieży i boczny właz na lewej stronie wieży. Opcjonalnie można zrobić te zasobniki na prawym błotniku i inny typ osłon przeciw pyłowych. Zmiany te są banalne do wykonania i już masz Mk II gotową do wykorzystania jako wóz szkolny w II Korpusie Polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi