mzmichal Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Witam serdecznie Zamierzam złożyć kolejny mój model. Wracam po malutkiej przerwie. Tym razem wybór padł na amerykańca. Problemy z klejeniem nie zapowiadają się. Poprzednio złożyłem brata Peterbilta 378-ósemkę. Wiem gdzie i jakie błędy mogę popełnić, ale pojawiły się nowe okoliczności, które stwarzają małe problemy. I tu liczę na waszą pomoc bardziej doświadczonych modelarzy. Otóż wszedłem w posiadanie aero z kompresorem. Aerograf ew-770 z dyszą 0,25 mm i kompresor MINI MA-3000 . Na temat aerografu i korzystania z niego trochę poczytałem. Samym aerografem już malowałem po starych, zepsutych zabawkach brata. Trochę się już z nim "zaprzyjaźniłem", nabrałem trochę wprawy. Trochę eksperymentowałem . Chciałbym model wpierw pokryć podkładem. Wyczytałem, że zdaniem niektórych podkłady: Mr. Base White 1000 oraz podkład Liquid Surface Primer mają podobne właściwości i tak samo się sprawdzają. Wiem, że biały powinien służyć na podkład gdzie będą stosowane odcienie farb słabiej kryjących/jasne kolory; szary nadaje się na mocniej kryjące/ciemniejsze kolory. Wiem, że należy je nakładać aerografem (po uprzednim rozcieńczeniu rozcieńczalnikiem do lakieru). I tu jest pytanie: czy mogę je rozcieńczyć rozcieńczalnikiem wamodu Takim Farbki tym wamodem rozcieńczałem. Także płukałem aero wamodem i cleanluxem po każdym malowaniu. Ale czym rozcieńczać podkłady A może nie trzeba Prace na razie zostały zaczęte: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Cześć mzmichal! Aerograf to bardzo cenne narzędzie, gratuluję nabytku! Inna sprawa to podkłady. Pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to jakie farby maja przyjść na ten podkład? Ja osobiście w modelach samochodów do wielu części stosuję lakiery samochodowe, np. firmy Motip. W tym układzie dobrze jest też zastosować podkład tej samej firmy albo przynajmniej kompatybilny (który się nie "zgryzie" z tym co przyjdzie na wierzch), i jeszcze można do tego kupić lakier bezbarwny. Mr Surfacer powinien być rozcieńczany rozpuszczalnikiem który się nazywa Mr Colour Thinner firmy Gunze Sangyo. Aerograf można myć rozpuszczalnikiem Nitro, jeżeli jego uszczelki to wytrzymają (trzeba uważać, niektóre potrafią się rozpuścić). Co do Tamiyi nie jestem pewien, podkład lubię nakładać z puszki sprayu, mam nawet taką Tamiyę. Rama wygląda zachęcająco, uważaj na linie podziału formy/części, a ja życzę powodzenia z Twoim projektem i miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Dzięki pmroczko. Rozpuszczalnik Mr Colour Thinne został zakupiony i rama została pokryta podkładem surfacer 1000. Rozcieńczałem podkład tak długo aby nie było efektu pajęczyny. Mi wyszły proporcje rozpusz/surfacer 60%/40%. Strzykawki okazują się być nie zastąpione. Starałem się wszystko równo pokryć. Oceńcie sami: Tutaj mały zaciek: Teraz biorę się za malowanie deski rozdzielczej. Lepiej będzie wyglądać pomalowana niż będzie przyklejona kalka. Ramę chciałbym pomalować aerografem humbrolem H33-czarny matt lub sprejem samochodowym deco lack schwarz matt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 19 Października 2010 Autor Share Napisano 19 Października 2010 chromy wyglądają za bardzo plastikowo, może zdecyduję się na takie przybrudzenie albo zwashowanie chromu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Zanim zaczniesz malować ramę, popraw wszystkie babole jakie pokazały się po podkładzie. Np. miechy od tylniego zawieszenia, widać, że SA kiepsko po szpachla owane, o ile w ogóle je szpachlowałeś. Kolejna sprawa to wewnętrzna część ramy, widać tam wszystkie wycięcia zrobione przez italeri do mocowania różnych elementów do ramy, np. mocowań do zbiorników paliwa, są tam też ślady po wypychaczach, które powinny być zaszpachlowane, bo kują w oczy. Na całej długości ramy, po zewnętrznej stronie, jakieś 2-3mm pod nitami widać jakąś linie, tego chyba też nie powinno być. Tyle moich uwag, mam nadzieje, że odbierzesz ich, jako wytykanie palcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Dzięki voseba za rady. Linia na ramie została oraz wszystkie pozostałości wewnątrz ramy, wszystko inne niedociągnięcia poprawiłem. Rama została pomalowana jednak sprejem. Poszły trzy cienkie warstwy. Wyszła za matowa moim zdaniem. Zwashowałem koła. Pomalowałem wnętrze kolorem naturalnego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Ciekawy kolor wnętrza, ja w swoim zastanawiam się nad bordowym. Miałeś problemy z przyklejaniem poduszek do ramy? Bo u mnie cały czas się odklejają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Ja chcę na zewnątrz pomalować bordowym tym którym sugeruje instrukcja. Nie miałem żadnego problemu z poduchami. Może nie usunąłeś farby. W miejscu łączenia. Kleje i farby "żrą się nawzajem". Usuń farbę i pozostały klej po poprzednich próbach klejenia. Jeżeli kleje modelarskie nie dadzą rady spróbuj jakimś klejem CA np: kropelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Będe próbował z super glu, a farby nie zdrapie bo jeszcze ramy nie malowalem. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 10 Listopada 2010 Autor Share Napisano 10 Listopada 2010 Nie mam weny na petka. Na pewno go jeszcze skończę. Na razie zacząłem inny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Uuuuuu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi