olej1965 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 (edytowane) Witam Idzie zima i zaczynają sie długie zimowe wieczory. Zatem trzeba było by coś podziałać. Pomyślałem że może zimowa diorama. Niedawno udało mi się zakupić za pól ceny na allegro zaczętego już King Tigera Dragona bez zimmeritu zatem diorama musi przedstawiać czasy po wrześniu 44r bo od tej pory niemcy przestali stosować zimmerit na swych pojazdach. Oznakowanie dołączone do zestawu wskazuje na 505 panzerabtejlung który w zimie 45 bronił się w Prusach Wschodnich między innymi bronił Königsberga. Do tego mam zamiar użyć dwuch zestawów z żołnierzami. Z pewnością trochę je zmodyfikuje i dodam jeszcze coś z żywicy ale to póżniej. Cała scena bedzie miała miejsce w budynku ( coś na krztałt stodoły) który zamierzam wykonać sam od podstaw. Na początek podstawka i fundament budynku wraz z brukiem. Budynek będzie o podstawie kamiennej a cała góra drewniana. Myśle że dach spadzisty kryty deskami dwu kondygnacyjny. Ściany budynku odlałem z gipsu. King Tiger trafił do "kreta" bo poprzedni właścicel to co skleił to i umalował ale po 12 godzinnym pobycie w preparacie farba prawie w całości zeszła i mogłem rozpocząć makładać farbę podkładową pod obicia. Dodam też dwie figurki z żywicy. Oficer ma czapke SS wiec głowa pójdzie do wymiany. Niech się mury pną do góry. Trochę gruzu I to na razie na tyle. Edytowane 13 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piwnicowy Szczur Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Z ciekawości zapytam ,kiedy pierwsze zdjęcia się pokażą ? Bo zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Ciekawie wygląda ten budeneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piwnicowy Szczur Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 czadzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 witam - elementy drewniane to balsa?? Tak , a belki to listewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy, jak na razie wygląda obiecująco Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Drobna zmiana koncepcji. Zamiast zestawu Mini Artu postanowiłem użyć zestawu Tamiyi. Trzech na dobry początek. Jeszcze nie skończeni ale juz coś widać. Dwuch skrajnych Niemców dostało nowe głowy. a temu z Mg dorobiłem szalik - co by nie marzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Zapowiada się świetnie . Będę tu zaglądał bo sam dłubię KT taiyi i też będzie z spzAbt 505. Mam pytanko, czy przypadkiem mimo wszystko nie powinien mieć ten czołg zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Zapowiada się świetnie . Będę tu zaglądał bo sam dłubię KT taiyi i też będzie z spzAbt 505.Mam pytanko, czy przypadkiem mimo wszystko nie powinien mieć ten czołg zimmeritu? Mam nadzieje że nie ,ale głowy nie dam. Może jest ktoś na forum bardziej kompetentny odemnie i pomoże nam rozwiązać wątpliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Jeżeli czołg był nówka, to nie miał zimmeritu. Jaki egzemplarz z jakiej jednostki to ma być? Tam w ogóle były Tigery II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 (edytowane) Jeżeli czołg był nówka, to nie miał zimmeritu. Jaki egzemplarz z jakiej jednostki to ma być? Tam w ogóle były Tigery II? Tak jak w pierwszym poście 505 batalion. W Lato został przezbrojony na King Tigery. Wtedy jeszcze napewno miały zimmerit. Niemcy przestali stosować we wrzesniu. No i jest pytanie czy dotarły jakieś uzupełnienia bo chyba pod koniec roku lub na poczatku 45 Królewiec został odcięty i zaopatrzenie odbywało się tylko drogą morską. Edytowane 22 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 To jest cytat z serii "Militaria" nr 5 Koning Tiger Janusza Ledwocha: 16 listopada 1944 roku batalion miał ogółem 21 sprawnych czołgów. Tego samego dnia nowym dowódcą batalionu został major Senfft, dotychczasowy dowódca major Freiherr von Beschwitz powrócił do Rzeszy. 26 listopada 505 Batalion uczestniczył w odpieraniu natarcia na Gołdap. Cztery dni później batalion wycofano do odwodu Czwartej Armii Pancernej. W 1945 roku batalion walczył w Prusach Wschodnich. Resztki batalionu, które wycofały się do Królewca (Konigsberg) zostały włączone do 5DPanc. Na południe od miasta walczyło 12 "Tygrysów". Ostatnim walczącym czołgiem był "Tygrys" sierż. Mausberga. Według tego by wynikało, że żadnych uzupełnień nie było, ale ja też jestem zielony w tym temacie także mogę się mylić . Przy okazji jaki nr czołgu będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 23 Października 2010 Autor Share Napisano 23 Października 2010 Dotarłem do zestawienia dostaw czołgów PZKPFW VI B do poszczególnych oddziałów i z którego wynika że PzAbt 505 dostał na przełomie 26 VII - 29 VIII 1944r. 45 sztuk Tiger`ów i była to jedyna dostawa tych czołgów do batalionu. Wniosek - Wszystkie wozy musiały mieć zimmerit. Dziwne że Dragon robi wersje tego czołgu (nr. kat. 6208) z oznaczeniami 505 batalionu ,którego nigdy nie było. No cóż model znów wyląduje w" Krecie", a ja musze pomysleć jak dorobić zimmerit. Wszystkie sugestie mile widziane. Przy okazji jaki nr czołgu będzie? Chciałbym zrobić wóz sierż. Mausberga. bo to był mocny koleś. Nie dość że w walkach o Królewiec zniszczył 50 czołgów to został oskarżony przez swoich o dezercje i wysłali go do obozu koncentracyjnego skąd zaraz przed wejsciem Rosjan uciekł. Po wojnie za swoje zasługi na polu bitwy trafił na kilka lat na "wypoczynek" na Syberie Niestety nie dotarłem do żadnych zdjęć czołgu tego człowieka i nawet nie wiem jakie miał oznaczenie i tu gorąca prośba gdyby ktoś coś wiedział prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Jochen Mausberg (s.Pz.Abt 505)-- 50 Abschüsse German Cross in Gold Mausberg, Heinrich, 09.03.1945, Feldwebel, 3./s.Pz.Abt. 505 ? ? Mausberg (s.Pz.Abt 505)-- 50 victoires Jedyne co znalazłem, ale będę szukał dalej. Tylko on miał Jochen czy Heinrich ? Edit jeszcze znalazłem Heinz Mausberg Does anyone know the ultimate faith of Mausberg (German Cross in Gold/s.Pz.Abt.505) ? He was sentenced to death by the "GD" leadership in the last week of the war but escaped in the chaos of the last days. I believe he went into Soviet prison camp but that is it.... Does anyone know when he returned to Germany and where he might have lived ? Is he still alive ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 23 Października 2010 Autor Share Napisano 23 Października 2010 Tylko on miał Jochen czy Heinrich ? Według mnie to był Heinrich, ale może też być Heinz i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 (edytowane) Dziwne że Dragon robi wersje tego czołgu (nr. kat. 6208) z oznaczeniami 505 batalionu ,którego nigdy nie było. Jeśli chodzi o nr 201 to był. TU masz jego zdjęcia. Ja odkryłem za to że moje kalki są do bani . Edit (19:16): Na armacie jest duża cyfra oznaczająca kompanię i dwie małe oznaczające nr plutonu i czołgu w plutonie. U mnie powinno być 1 23 a jest 2 13. trzeba zakupić kalki . Ok, koniec tego offtopa. Edytowane 23 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Dobra to szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Siema Olej, w sprawie tego twojego sierżanta to jakby Ci to powiedzieć... koleś jakby został wymazany z kart historii. Ale wysłałem jeszcze "mejle" do kolegów z Niemiec to może oni coś poradzą. No chyba że już coś znalazłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 koleś jakby został wymazany z kart historii. Ale wysłałem jeszcze "mejle" do kolegów z Niemiec to może oni coś poradzą. No chyba że już coś znalazłeś. Niestety nie wiele tylko to co jest w Militariach, ale nic to na czym mi najbardziej zależy, czyli nr. czołgu i najlepiej jakąś fotke {chodzi o malowanie }. Mimo to wielkie dzięki za zainteresowanie i poświęcenie swojego czasu na poszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Spokojnie jeszcze nie skończyłem szukać Edit A na deser. Chyba go znalazłem choć nie jestem pewien Czwarty od końca (zdjęcie) i w tabeli też jest i wszystko pasuje, oprócz czołgu ( w tabeli jest Tiger I) http://www.tigertank-h-e-181.com/49_Panzer_Aces.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Czwarty od końca (zdjęcie) i w tabeli też jest i wszystko pasuje, oprócz czołgu ( w tabeli jest Tiger I) No i stopnia na tej stronce jest w stopniu porucznika (oberleutnant) a poszukiwany raczej był sierżantem (oberfeldwebel). Edit: Właśnie znalałem w dwóch miejscach info o Oberfeldwebel Heinrich Mausberg s.Pz.Abt.505: Deutsches Kreuz in Gold am 09.03.1945 bei der 3. Kp. / schw. Pz.Abt. 505 To info pochodzi z TEGO forum, niestety dla mnie niemieckiego. Ale o ile dobrze rozszyfrowałem służył w 3 kompani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 czyli nr. czołgu Fw.Heinz Mausberg ,nr czołgu 311 (3 kompania);ciekawostką jest to że siedział w obozie Stutthof i 2 dni przed egzekucją uciekł. A propos malowania dysponuję schematem czołgu nr.321 por.Volkera ale z tej samej kompanii a więc myślę że są bardzo podobne (dwubarwny kamuflaż i czerwony rycerz na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 My tu szukamy, głowimy się... a tu Adam wyskakuje ze wszystkimi potrzebnymi danymi . Nieźle . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Sorry ale dopiero wczoraj zacząłem śledzić wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej1965 Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Fw.Heinz Mausberg ,nr czołgu 311 (3 kompania) Adam wielkie dzięki bo już przestałem wierzyć że się uda. dysponuję schematem czołgu nr.321 por.Volkera Bardzo bym prosił o ten schemat. Wydaje mi się że malowanie jest podobne do tego z pudełka Dragona , co w pierwszym poście, ale ...... Prace posuwają się do przodu. Chałupa pnie się w góre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi