Skocz do zawartości

Somua 1/72 Heller

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mały warsztacik można obejrzeć TU Ogólnie zawsze chciałem mieć ta pokrakę.Bardzo podoba mi się jej konstrukcja.Do modelu dodałem trochę dodatków i przeróbek.Wiem ,że i tak ma babole i faktura wyszła nieco za gruba ale mi się podoba 8) Model został pomalowany pędzlem czego dalej się uczę ... Dostał wash i syfek który będzie bardziej obfitował kolorkami kiedy tylko dojdą mi pigmenty.

dsc05318.jpg

dsc05319m.jpg

dsc05320a.jpg

dsc05321s.jpg

dsc05322al.jpg

dsc05323t.jpg

dsc05325o.jpg

dsc05327x.jpg

dsc05328s.jpg

dsc05330.jpg

dsc05331d.jpg

dsc05332d.jpg

dsc05333x.jpg

dsc05334e.jpg

dsc05335m.jpg

dsc05336u.jpg

dsc05337w.jpg

dsc05339v.jpg

dsc05340pl.jpg

sdomuea1.jpg

Hmmm... mam mieszane uczucia, ale to głównie dlatego, że ten zestaw to koszmar z ul. Wiązów. Nie rozumiem dlaczego do tej pory nikt nie zrobił lepszego wtrysku w naszej skali. Przecież w swoim czasie to był jeden z najsuperowszych czołgów...

Fakt ... i to nie tylko Somua ale np. nasze wozy ,wz 34 lub wz 29 Nie wspominając o innych rodzynkach (TKS ,TK-3).Duży plus za to że takie zestawy są ale jeśli dalej będa wpuszczane już monotonne same czwórki i tygrysy to się chyba nie doczekamy.

Witam

Wybacz, że tak powiem, ale przez wspomnianą przez Ciebie niedoskonałą fakturę powierzchni malarskiej model wygląda trochę plastelinowo. Jakimi farbami był malowany ?

Z racji wielkości modelu pewne niedoskonałości w brudzeniu mogą zostać wybaczone, jednakże samo malowanie musisz jeszcze poćwiczyć, najlepiej na jakimś złomie modelarskim.

To co mi się podoba w tym modeliku to kurzenie podwozia i gąsienic, które przy odrobinie wprawy będzie zapewne w przyszłości owocowało świetnymi śladami eksploatacji na kolejnych modelach.

Bardzo podoba mi się przede wszystkim Twoja konsekwencja i podejście do twojego własnego modelarstwa. Nie ulegasz modzie, sklejasz modele ciężkie i niedoskonałe, a jednak starasz się wycisnąć z nich jak najwięcej. To Ci się bardzo chwali.

Ja mogę Ci życzyć na tej drodze tylko szczęścia i połamania pędzli

Pozdrawiam

Kornik

Wybacz, że tak powiem, ale przez wspomnianą przez Ciebie niedoskonałą fakturę powierzchni malarskiej model wygląda trochę plastelinowo. Jakimi farbami był malowany ?

Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę lecz to nie malowanie.Farby siadły dobrze tylko trochę przeskalowana faktura odlewu dała taki efekt.W rl tego tak nie widać to zdjęcia są duże a model ma jakieś 6 cm (?) Wszystko jest powiększone Co zresztą widać przy porównaniu ze złotówka.Nie chce uciekać od krytyki bo wiem że model ma parę błędów. Fakt muszę jeszcze zapoznać się pedzlem i z akrylami.