Skocz do zawartości

Tiger I late 1:16 Hachette

Lord of Darkness

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Podjąłem kupno kilku pierwszych numerów wiec teraz postaram się sprostać temu "tytanicznemu zadaniu"do końca mam już 11 numerów wiec już jestem bliżej końca niż na początku.Nie dowierzają do końca malowaniu wnętrza wieży proponowanego przez producenta zamieszczam ten oto skan gazetki:

001dlh.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Kilka pytań dotyczących tego skanu:

1.Czy cześć nazywana pierścieniem obrotowym wieży (obrazek nr 19) nie powinna być po wewnętrznej stronie w kolorze kości słoniowej a na zewnątrz tylko w Dunkelgelb 43 jak widzimy producent podaje że cały element powinien być w barwie ciemno żółtej???

2.Na obrazku nr 21 widzimy ''odciążnik wieży'" czy winien być on w takich kolorach jak podaje producent mianowicie kość słoniowa i czysta czerwień???

3.Na obrazku nr 23 widzimy cały pierścień obrotowy wraz z podłogą wieży

zastanawiam się nad kolorystyką pewnych elementów sama podłoga jest w kolorze mini wiec jak najbardziej poprawnym ale czy kosz w którym znajdują się 3 "wasser kanny" nie powinien być także w tym kolorze miniowym??? Producent podaje kolor Feldgrau tak jak same kanny:/.

4.Na 23 obrazku widzimy 3 czarne wg producenta elementy są to mechanizm obrotowy wieży wraz z silnikiem i pedał nożny MG-34 czy powinny być one na pewno czarne? Zastanawia mnie jeszcze kolor gaśnicy powinna być czerwona prawda a jej obejma raczej w kolorze mini prawda??? Jeśli się mylę proszę podajcie odpowiednie kolory.

Mam masę pytań dotyczących malowania wnętrz wieży ponieważ mam już praktycznie wszystkie elementy potrzebne do jej sklejenia brakuje jeszcze właz dowódcy i tylni zasobnik i pewnie trochę drobnicy dodatkowej na wnętrza wiec najwyższy czas zacząć malowanie pomału.Dalsza cześć pytań po ogarnięciu powyższych niuansów: )Wtedy też zamieszczę foty tego co udało mi się stworzyć: )

Czekam na wasze odpowiedzi bo naprawdę nie chce strzelić masy gaf malarskich bo coś czuję ze instrukcja jest nimi najeżona.

Pozdrawiam Sebastian Lord of Darkness

ostatnio natrafilem na niemieckie forum hachette, jest tam duzo warsztatow do przegladniecia.

http://www.deinmodell.de/forum/viewforum.php?forum_id=72

Po zapoznaniu sie ze zdjeciami potwierdzaja sie juz wczesniejsze obawy forumowiczow, lipa toto. Niektore detale bidne jak na ta skale, czasem bledy, spawy tam gdzie nie powinno ich byc, wymiarowo niektore elementy wygladaja jakos dziwnie, jakby je na oko projektowali, przerabianie jest o tyle trudne ze czesc z nich jest metalowa

No jak tak popatrzyłem, to żeby zrobić z tego Tygrysa, trzeba będzie włożyć w ten model nie mniej pracy, co w Heng Longu. Jak zauważył Tomek, materiał, z którego wykonany jest model, może tu mieć znaczenie. Życzę powodzenia, bo będzie potrzebne!!

Witam.

Co do pytania 1

Wewnętrzna strona powinna być w kolorze kości słoniowej.

Co do pytania 3

Podłoga kosza wieży albo kolor mini, albo kość słoniowa.

Np. Trojca podaje w swoim 3 tomowym eposie o Tygrysach I na kolorowych planszach wnętrza - kolor podłogi jako kość słoniowa.

Choć ja obstawiam kolor mini.

Co do pytania 4

Raczej ciemno szare lub szare. Choć np pedał spustowy działa i km w Tygrysie I który stoi w muzeum w Saumur był pomalowany czerwoną miną.

Tak samo obciążnik wieży w Tygrysie z Saumur jest cały w kolorze mini.

(a raczej widać na nim resztki czerwonej mini)

Pozdrawiam

Jacek

Super i o takie konkrety mi chodziło!!! dziękuję bardzo bigmodel mówisz o tej trzy tomowej pozycji tak? Cena jednego woluminu to ok 300zł ehmm... ale z pewnością księgi warte swej ceny,mój Tiger to późny wóz wiec informacje znajdę pewnie w tomie II lub III tak???

http://www.jadarhobby.pl/trojca-tiger-technical-operational-history-vol1-book-p-20723.html?language=en

skwercio, dla jednych nie ma żadnego dla innych jest,mi dla przykładu trochę ciężko było by wyłożyć OD RAZU 1200zł np na King Tigera 1:16 Trumpka na taką kasę miał bym dziesiątki innych pomysłów związanych z jej zagospodarowaniem: )

Ile zarabiasz, że zadajesz takie pytania?

Skwierciu, przepraszam, to pytanie retoryczne. Są ludzie, dla których nie opłaca się podjąć pracy za 100.000 zł miesięcznie. Nie warto czepiać się cen modeli, zawsze są za wysokie dla jednych a do przyjęcia dla innych.

Przepraszam, ale troszkę na mieszałem miałem na myśli te trzy tomy o Tygrysie z AJ-Pressu autorstwa T.Mellmana. Seria TankPower - vol.13, 14, 15.

trochę ciężko było by wyłożyć OD RAZU 1200zł np na King Tigera 1:16

I robić połowę wnętrza od nowa

Nie wspominając o reszcie rzeczy do poprawy.

Pozdrawiam

Jacek

Spoko Bigmodel nic się,z tego co wiem posiadasz tą bestię 1:16 tak? Tak dużo będziesz musiał poprawiać??, jak dobrze pójdzie jutro wrzucam foty tego co czeka na malowańsko.

Gulus to z tą robotą za 100 000 to przesada...

Witam

Spoko Bigmodel nic się,z tego co wiem posiadasz tą bestię 1:16 tak? Tak dużo będziesz musiał poprawiać??.

Tak, jestem szczęśliwym posiadaczem tego cud modelu.

W wersji z wieżą Henschla.

Na początku jak go dostałem byłem nim zachwycony, ale z czasem jak zacząłem studiować dokumentacje mój zachwyt zmienił się w status - koszmar.

Moją drogę przez mękę możesz obejrzeć pod tym linkiem

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=43888&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam

Jacek

Witam post pod postem ale się trudno mówi, pierwsze foty mojego urobku:

img8268i.jpg

Kopuła dowódcy ustawiona na sucho musi zostać osobno pomalowana i będę musiał dorobić 7 peryskopów bo Hachette nie zrobiło ich po co się przejmować takimi detalami...:/ ( no chyba że będą w późniejszych numerach ale szczerze wątpię) i tutaj pytanie do was z czego można wyciosać takie peryskopiki do Tigera I Late w 1:16???

img8278u.jpg

img8270h.jpg

img8271v.jpg

img8279j.jpg

Kolejne pytanko do was drodzy Koledzy:

Czy zamek armaty malować w całości na kość słoniową czy końcówka zamka powinna być ciemno zielona???(oczywiście zamek dostanie jeszcze szpachlę w celu zamaskowania tych ewidentnych szczelin.

img8282.jpg

img8287.jpg

img8293.jpg

Kolejne pytanie wiem już ze cześć po lewej mianowicie "odciążnik wieży" ma mieć kolor mini w całości, a ta cześć po prawej obok zaraz w jakim kolorze powinna być wykonana i czy wszystkie zawory w wieży powinny być czarne???,tak bynajmniej podaje producent.

img8302by.jpg

Mój znajomy robi ten model w jednym z numerów pokazywał mi kompletne wyposażenie wieży nie pamiętam czy były tam peryskopy , zerknij powinieneś to mieć jeśli nie to juto postaram się go złapać na gg .

Co do modelu wygląda fajnie i gdybym miał kase może bym się skusił on ostro walczy z przeróbkami i nie doróbkami modelu , podeśle ci linka co trzeba przerobić żeby było wszystko ok.

Nie ma go na naszym forum .

Podaje link

http://tiger1.info/models/products/hachette.html

na dole masz listę poprawek , z tego co pisał będziesz musiał przebudować wnętrze wieży jeśli chcesz się trzymać oryginału Hachette podeszło do tematu delikatnie mówiąc na odp.. , jak będę u niego to pstryknę pare fotek .

Co do peryskopów olali taki według nich szczegół i nie zrobili .