krzysiekg Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Witam wszystkich! Czas na moją pierwszą relację. Nowych modeli wciąż przybywa, więc aby podkręcić tempo zaczynam budowę trzech (prawie) identycznych rajdówek - Toyota Celica Turbo 4WD (ST-185). Model baza to dobrze znana Tamiya 24125: Toyota nr 1 to: wersja pudełkowa Tamiyi, czyli załoga Didier Auriol/Bernard Occelli - Rajd Monte Carlo 1993. Pierwszy rajd nowego zespołu Toyota Castrol i pierwsze zwycięstwo Auriola w nowym dla niego aucie. Do tej wersji posiadam nowe kalki numerów bocznych, gdyż te które dała tamiya są po prostu żółte i to nie ze względu na wiek. Kalki z zaprzyjaźnionej firmy mf-zone.pl Toyota nr 2 to: Tym razem ostatni rajd sezonu 1993 czyli angielski Network Q RAC Rally i druga załoga zespołu Juha Kankkunen/Nicky Grist. Zwycięstwo w rajdzie i przypieczętowanie 4-tego tytułu Mistrza Świata dla kierowcy. Rajd rozgrywany praktycznie na wszystkich możliwych nawierzchniach (asfalt, szuter, śnieg). Model będzie w wersji szutrowej. Kalki to połączenie oryginalnych tamiyi + revell (cartograf). Toyota nr 3 to: Zwycięzcy Rajdu Katalonii 1994 Enrico Bertone/Massimo Chiapponi. Włoski zespół, czeski sponsor. W kolejnym roku oglądałem załogę podczas Rajdu Polski. Zestaw kalek to Reji Model. Kalki mają już ponad 10 lat i w końcu trzeba się za nie zabrać. Rajd Katalonii w 1994 roku był zaliczany do klasyfikacji mistrzostw F2(auta z napędem na jedną oś i silnikiem do 2l). Stąd łatwe zwycięstwo w generalce dla Bertone - przy braku na starcie całej ówczesnej czołówki. Ciekawostką rajdu był start przed własną publicznością w charakterze "przecieraka" - Carlosa Sainza: To tyle wstępu. Modele planuje zrobić bez poważniejszych przeróbek. Prosto z pudła + pasy, zapinki. Prace zaczynam od podwozia, pierwsze z lewej dziewicze, w środku - w trakcie szlifowania i z prawej po 4 warstwach podkładu białego Tamiya i 2 warstwach TS-26. Części przygotowane do obróbki, po podkładzie również dostaną TS-26 Krytyka, komentarze i sugestie mile widziane. Jeżeli ktoś posiada fotki wnętrza tej celicy - byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Prawie jak masowa produkcja w fabryce . Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Bardzo ciekawe, takiej relacji jeszcze nie było Czekam na efekty końcowe, fajne zestawienie 3 takich samych elementów - prosto z pudła, w trakcie obrórki i w fazie końcowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Znalazłem tylko jedno zdjęcie wnętrza, jest datowane na 1992. http://www.flickr.com/photos/84744892@N00/3577138436/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Piękny projekt! Będę gorąco kibicował ! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Mam pytanie! Skąd wziąłeś aż trzy modele tej Toyoty??!! Ja już dłuższy czas szukam tego modelu Tamiya i za bardzo nie mogę znaleźć... No i oczywiście trzymam kciuki za tak rozbudowany projekt!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Witam. Ja również będę się bacznie przyglądał i śledził wątek do końca. Bardzo piękna klasyczna rajdówka, te trzy stojące koło siebie będę pięknie wyglądać. Kolego "kamit" można ją kupić tutaj: http://www.hobbyeasy.com/en/data/9583.html pozdrawiam pablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekg Napisano 29 Października 2010 Autor Share Napisano 29 Października 2010 Mam pytanie! Skąd wziąłeś aż trzy modele tej Toyoty??!! Ja już dłuższy czas szukam tego modelu Tamiya i za bardzo nie mogę znaleźć... No i oczywiście trzymam kciuki za tak rozbudowany projekt!! Ten model nie jest jeszcze rarytasem na rynku, w Anglii jest dostępny w sklepie od ręki za ok. 15 Ł. Często jest na alledrogo, a zawsze znajdziesz na ebayu. Poszło PW. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi