Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę, że w SF zastój kompletny, więc spróbuję odświeżyć trochę dział

Na początek ZiŁ-131 z ICM-a. Od razu zaznaczam, że celowo wrzucam go do działu SF. W zamyśle chciałbym spróbować zmierzyć się z małą dioramą SF, której częścią będzie właśnie ten ZiŁ. W miarę rozwoju będę zmieniał temat i dorzucał kolejne foty.

Na początek fotki:

DSC_0260.JPG

DSC_0261.JPG

DSC_0262.JPG

DSC_0263.JPG

Napisano

Uchyl rąbka tajemnicy... będzie jak Ruskie Ziłem po Księżycu jeździli...? Czy może go robisz bez użycia pilnika, prosto z pudła, wtedy on sam w sobie jest SF. W każdym razie powodzenia!

Napisano

Paradoksalnie pilnika używałem bardzo niewiele Części naprawdę dobrze do siebie pasują i jedynie trzeba oczyścić trochę nadlewek.

A całość, w zamierzeniu, ma być raczej political fiction - III wojna światowa. Tyle tylko, że mam złe doświadczenia w składaniu długoterminowych zobowiązań, więc na tym poprzestańmy

Napisano
Uchyl rąbka tajemnicy... będzie jak Ruskie Ziłem po Księżycu jeździli...? Czy może go robisz bez użycia pilnika, prosto z pudła, wtedy on sam w sobie jest SF.
  • 4 months later...
Napisano

Pytanie!

Czy ktoś posiada zestaw ATZ-4-131 Fuel Bowser (czyli ZiŁ-131 ICM-u w wersji z cysterną paliwa) lub ma dostęp do jego in-boxu?

Odgrzebałem ZiŁa z tematu, zacząłem w nim grzebać i odkryłem, że zgubiłem stelaż dla koła zapasowego. Część znajduje się w ramce z ramą podwozia, silnikiem i zawieszeniem.

Teoretycznie w każdym zestawie na bazie ZiŁa powinna być taka sama ramka. Znalazłem nawet in-box wersji dowodzenia który to potwierdza. Wolałbym jednak kupić wersje z cysterną, bo koncepcyjnie lepiej mi pasuje.

Zanim jednak wydam 24zł na drugiego ZiŁ-a to chciałbym się upewnić, że warto.

• 2 weeks later...
Napisano

Pół roku od rozpoczęcia projektu i dwa malowania później, oraz po zużyciu 1,5 arkusza kalek wygląda to tak:

DSC_0271.JPG

DSC_0272.JPG

DSC_0274.JPG

Wstępne malowanie zrobione. Teraz dodanie brakujących kalek na tylną klapę (udało mi się porwać dwa zestawy kalek), domalowanie detali, a potem zacznę malowania kompleksowe.

I na koniec mały smaczek.

Na fotkach tego nie widać, ale na podstawce z tytułowym ZiŁem wystąpi dwóch dżentelmenów, których mam przyjemność przestawić

DSC_0120.JPG

PS. Czy ktoś wie co symbolizuje ten biało-czerwony okrąg z literami CA na drzwiach? To zapewne jakieś oznaczenia Armii Radzieckiej, ale co konkretnie oznaczają?

Napisano

Hmm... o tym akurat nie pomyślałem

A czy istniała jakaś reguła oznaczania tym symbolem, bo wiem, że niektóre jednostki miały godło gwardyjskie zamiast owego CA.