wojtuch007 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Witam. Dziś zaczynam warsztat z modelem corvetty convertible z 67 r. Jest to model revella więc na pewno będzie troche zabawy z papierem ściernym i może szpachlą W planach jest: - buda biała lub srebrna - wnętrze czarne + białe wstawki - oczyszczenie kasty ze śladów po fabryce i fygładzenie I to chyba tyle bo po co poprawiać ideał A teraz fotki: model marzy mi się na takich felgach ale nie stety mam tylko jedną taką Ale na orginalnych też mi się podoba więc to je zamontuje Pierwsza przymiarka maski i nie jest nawet tak źle I zdjęcie z większym kolegą I miejsce w gablocie created by picasa2html.com PS Inbox modelu znajdziecie pod tym linkiem viewtopic.php?t=24129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Stingray mniam Co do kolorków to może coś bardziej żywego? jakaś czerwień, zieleń albo granatowy. No i warto by chyba trochę pogłębić standardowe linie, przy dobrym wykonaniu tego może obędzie się bez zaciemniania. Trabant rozumiem że też będzie? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 2 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2010 Niestety trampka na razie nie będzie bo nie było w sklepie a corvette nie mogłem się oprzeć Kolorystyka może się zmienić ale staram sie wybrać jakiś kolor w którym była malowana orginalnie. Link do kolorów http://www.rogerscorvette.com/specs/67.htm za co wielkie dzięki dla kolegi kiwaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Może coś takiego http://firsttraderegistry.com/forsale/9_06/67corvette6/1967%20corvette%20427%20295.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 2 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2010 Też niezły ale wybór już padł i na 95% będzie srebrny + czarne wstawki Jak narazie znalazłem pare fotek które pomogą mi zbliżyć model do orginału : fotki silnika 427 lakier na karoserii prawdopodobnie będzie ciut jaśniejszy od tego wnętrze kasta będzie taka z orginalnej palety podoba mi się również " Marina Blue " created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Podoba mi się twój projekt! Świetną kolorystykę wybrałeś Silnik obowiązkowo cały czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2010 Up Usunąłem napisy z podwozia Kasta po papierze ściernym i pogłębionych liniach podziału blach Części podwozia w czarnym pół macie Oś napędowa również przetarta Akumulator na zdjęciu nie wygląda idealnie ale jego wymiary to 8mm x 6mm x 6mm więc już nie będę poprawiał Opony już lekko zużyte po kręceniu bączków pod TESCO Silnik wstępnie złożony i przygotowany do malowania. Okablowanie dopiero po podkładzie. Dzisiaj byłem również w sklepie i kupiłem lakiery Kolejny aktual planowany dopiero w niedzielę wieczorem bo jadę na zawody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Jak możesz to popraw elementy podwozia - oszlifuj je dokładniej ze śladów łączenia form, bo nadal są widoczne A poza tym takie pytanko - będziesz modyfikował filtr powietrza - chodzi mi o wstawienie siatki jak to jest na zdjęciu pomiędzy pokrywy górną i dolną ? Osobiście uważam, że polepszyło by to odbiór modelu ( już skończonego ) Powodzenia w dalszych pracach! Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 W rzeczywistości śladów nie widać a filtra nie będę przerabiał bo jest strasznie płaski i strasznie trudno byłoby to zrobić Może spróbuje wymodelować jakiś nowy filtr z lexanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 9 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2010 Po dłuższej nieobecności na forum znów zaczynam prace nad modelem. Ponieważ od niedzieli jestem chory to udało mi się jedynie zrobić kilka rzeczy : kabelki do świec jeszcze nie podłączone pomalowałem i złożyłem kilka części silnik i skrzynia biegów również dostały kolor w miejscu łączenia kolorów dam czarną linię żeby nie było równiej przymiarka podwozia z kastą wnętrze będzie w takich kolorach Jestem ciekaw jak mi wyjdzie malowanie pędzlem bo jeszcze nigdy tego nie robiłem Macie jakieś porady nt. malowania pędzelkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 9 Grudnia 2010 Share Napisano 9 Grudnia 2010 Ja w tym momencie właśnie ciapie pędzlem elementy wnętrza w moim mustangu i powiem ci że to chyba będzie tyle. Wieczorem idę do ziomka skorzystać z aero, tym bardziej że tak jak w moim przypadku biały lepiej nie siądzie. Ale ciemne kolory i to jeszcze Humbrol to dobrze rozcieńcz, no i równomiernie rozprowadzaj - na pewno coś z tego będzie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 10 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2010 Dziś udało mi się złożyć silnik tylne zawieszenie pomalowałem wnętrze i jak na pierwsze malowanie pędzelkiem to jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 No silnik fajnie się prezentuje. Wnętrze też bardzo ładne jedynie co to bym poprawił te fotele. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 No silnik fajnie się prezentuje. Wnętrze też bardzo ładne jedynie co to bym poprawił te fotele. Oby tak dalej. Podzielam, ale jak na pędzel to i tak spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 Kolejny UP silnik już zamontowany na miejscu i podwozie po lekkim washu deska rozdzielcza zmontowana i poprawione detale osłonki przeciwsłoneczne pomalowane fotele przerobione (pomalowane) i zamontowane we wnętrzu I zrobiona przegroda (nie wiem jaka dokładnie jest jej nazwa) nadkola kasta prosto z pralni (moja lakiernia ) na lekierze wydaje się że zrobiła się skórka ale tylko tak wygląda bo powierzchnia jest gładka i przymiarka chromu bałem się że będzie się zlewać ze srebrnym ale wg. mnie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Czy karoseria była malowana podkładem a dopiero lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 silnik już zamontowany na miejscu i podwozie po lekkim washu Te kable to kable do świec? deska rozdzielcza zmontowana i poprawione detale Deska całkiem, całkiem psuje ją tylko kierownica, może pociągnąłbyś ją pomarańczowym clearem dla nadania bardziej drewnianego charakteru? fotele przerobione (pomalowane) i zamontowane we wnętrzu Tutaj chyba za bardzo się spieszyłeś fotele wyglądają raczej niespecjalnie, farba grubo i niedokładnie położona, proponowałbym wyszlifowanie nierówności, i na tym pomalować jeszcze raz, próbowałeś farbek vallejo? Wnętrze musi być perfekcyjne w końcu to cabrio na lekierze wydaje się że zrobiła się skórka ale tylko tak wygląda bo powierzchnia jest gładka Jesteś pewny? Bo jak dla mnie to na pewno jest skórka, mimo wszystko i tak nie obędzie się bez polerki. No i duży plus za zdjęcia z bliskiej odległości, nie wszyscy się na to zdobywają i przymiarka chromubałem się że będzie się zlewać ze srebrnym ale wg. mnie jest ok Chromy zostawiasz fabryczne? bo na końcówkach zderzaków masz brzydkie szwy Ale ogólnie na plus działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Widzę że temat ma już większe zainteresowanie więc już odpowiadam na pytania Czy karoseria była malowana podkładem a dopiero lakierem? Karoseria była pomalowana podkładem, później srebrny silnik już zamontowany na miejscu i podwozie po lekkim washu Te kable to kable do świec? Tak deska rozdzielcza zmontowana i poprawione detale Deska całkiem, całkiem psuje ją tylko kierownica, może pociągnąłbyś ją pomarańczowym clearem dla nadania bardziej drewnianego charakteru? Kierownica jest w kolorze wnętrza a z clearów mam tylko czerwony i żółty fotele przerobione (pomalowane) i zamontowane we wnętrzu Tutaj chyba za bardzo się spieszyłeś fotele wyglądają raczej niespecjalnie, farba grubo i niedokładnie położona, proponowałbym wyszlifowanie nierówności, i na tym pomalować jeszcze raz, próbowałeś farbek vallejo? Wnętrze musi być perfekcyjne w końcu to cabrio Jeżeli uda mi się jeszcze odkleić fotel do obiecuję że go pomaluję od nowa Farbek valleyo nie próbowałem bo już przyzwyczaiłem się do revella na lekierze wydaje się że zrobiła się skórka ale tylko tak wygląda bo powierzchnia jest gładka Jesteś pewny? Bo jak dla mnie to na pewno jest skórka, mimo wszystko i tak nie obędzie się bez polerki. No i duży plus za zdjęcia z bliskiej odległości, nie wszyscy się na to zdobywają To jest taka podróba metalika. Może jutro zdąże wrócić do domu przed zmrokiem to zrobię fotki przy naturalnym świetle i przymiarka chromubałem się że będzie się zlewać ze srebrnym ale wg. mnie jest ok Chromy zostawiasz fabryczne? bo na końcówkach zderzaków masz brzydkie szwy Ale ogólnie na plus działaj dalej. Niestety chromy zostają bo nie mam możliwości kupna farby. PS. Czy po kąpieli w DOT-3 farba revella zejdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Tak po kąpieli w docie farba zejdzie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Dzięki. W takim razie fotele lądują w DOTcie a w między czasie kasta zostanie przeszlifowana i dostanie wstępne warstwy bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2010 Zdjęcia w naturalnym świetle I taki mały detal we wnętrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Z racji nowego modelu rc oraz drugiego projektu związanego z nissanem 370z nie miałem czasu na corvette. Na szczęście przyszły ferie i cały dzień można siedzieć przy modelach Od początku ferii udało mi się doprowadzić model do półmetka, czyli położyłem kalki i pomalowałem ostatnie warstwy bezbarwnego. Oprócz tego pochyliłem lekko koła, złożyłem do kupy wnętrze i podwozie. Do końca zostało przyklejenie chromów i szyb oraz układ wydechowy. Żeby kasta nie była tak monotonnie (srebro i chrom) pomalowałem pod kolor pasów na masce, listwy między kastą a progami (na zdjęciach jej nie ma) fotki: Jednak muszę przynać że ten lakier w makro to porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Oprócz tego pochyliłem lekko koła A widziałeś kiedyś coś takiego w oryginale? amerykańskie wozy maja z tyłu sztywny most więc jest to raczej niemożliwe. Poza tym przy felgach widać ślady po łączeniu z ramką, wyszlifuj to dokładnie, chyba że nie jest to ukończone, wtedy zwracam honor Jednak muszę przynać że ten lakier w makro to porażka A polerowałeś go? z tego co wnioskuje po zdjęciach to nie teraz po bezbarwnym może uda się to jeszcze naprawić, tylko gorzej z kalkami, chyba trochę się pospieszyłeś. Poza tym na tym etapie wypadało by zapuścić linie podziału, nie każdy je lubi ale w "skrzelach" to już raczej obowiązek. Niestety za ten etap nie można cię pochwalić, ale wszystko można jeszcze naprawić, bo szkoda by było popsuć fajnego modelu przez głupie błędy, tak więc czekam na następne upy no i jedziesz z tym nissanem na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Przykro mi to mówić, ale fotele wyglądają "mocno niewyjściowo". Malowanie jest niedokładne i grube. Przypominają trochę czekoladowe dziwadełka przeczepiane na torty urodzinowe Nie dałoby się nad nimi jeszcze popracować ? Mogłeś również pomyśleć o pogłębieniu linii podziału tak aby nie trzeba było kombinować z zapuszczaniem ich washem. Delikatny wash natomiast rzeczywiście przydałby się w skrzelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Nie widzę żeby ktoś wspominał, to ja wspomnę. To co to tam leży na fotelu, domyślam się ze to miała być gazeta, ale rozmiarami to bardziej większy plakat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi