Messer Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym się z wami podzielić niespodzianką jaka spotkała ze strony firmy Kuchmodel Otóż przeglądneli oni moje zdjęcia ( w/w gdzie oklejałem subaru) i spodobało im się takie zastosowanie ich produktu. Zapytali mnie czy nie udostepnił bym swoich zdjęć dla ich reklamy. Nie widzialem w tym problemu a na dodatek jako gratis dostałem formatkę blachy ryflowanej. Naprawdę gorąco polecam ich produkty ( nie dlatego że dostałem jeden za free ), sa naprawde dobre i łatwe w obróbce. Dobrze wyglądają po pomalowaniu. Łatwo się kleją i tną. Polecam ich produkty ( nie tylko te ), kto wie, może i wasze zdjęcia im się spodobają i również dostaniecie od nich ciekawą i miłą ofertę Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 No to ja zaczynam chwalić Tamiyę, może też coś dostanę A swoją drogą to należy pochwalić takie podejście firmy do klienta, nieczęsto to się zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam! Nie będę się rozpuszczał nad modelem 22B bo i tak każdy wie że to najlepsze, najładniejsze i najprawdziwsze Subaru jakie kiedykolwiek powstało więc przejdę do wykonania modelu Wydech świetnie się prezentuje choć nie do końca jestem przekonany co do tych przypaleń. Nie chodzi mi o wykonanie tylko umiejscowienie, wydaje mi się że układ powinien być przypalony na kolektorze, ewentualnie na kolanku za kolektorem pod silnikiem i na końcówce tłumika. Oczywiście twoje przypalenia są świetnie wykonane i bardzo efektowne. Podwozie wygląda niesamowicie, zaryzykuję stwierdzenie że miażdży klejnoty Otarcia również wyglądają realistycznie. Z mojej strony znalazło się jedno "ale", mianowicie otarcie wewnątrz nadkoli - wydają mi się zbędne bo raczej nie ma co tam ocierać, chociaż jak napisałeś jest to auto do driftu więc możliwe że właściciel zdarł opony do gołego zbrojenia i wtedy druty "grawerowały" wnęki kół We mnie jak najbardziej masz sojusznika i kibica Powodzenia! Teraz z innej beczki - czy ryflówki Kuchmodel można kupić gdzieś poza allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Brudzenie pierwsza klasa, dzięki niemu model nie będzie wyglądał jak zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam, Wnętrze w trakcie malowania. Aby móc zabrać się za malowanie karoserii, musiałem zabrać się za bk. Będą to tylko płaskie dokładki - linia subaru jest tak ładna, że nie chce jej psuć jakimś fikuśnym bk. Na początek zrobiłem szablony z taśmy. Następnie tak odrysowany kształt przykleiłem na polistyren i wyciąłem. Tak wygląda skończony próg składający się z dwóch kawałków polistyrenu grubości 0.5mm. A tak dokładki na przód i progi się prezentują: Pomalowałem tez klatkę, początkowo przeoczyłem łączenie rur na bokach i wyglądało to tak: Ale szybko poprawiłem szpachlą i wyszlifowałem. Pomalowałem także gąbeczki na czarny matt: Potem zabrałem się za tylną dokładkę i wyszło coś takiego: Obniżyłem też zawieszenie i złożyłem bk i zawieszkę w całość ( na sucho): Zrobiłem też nastaw. Zrobiłem to zaślepiając otwór na górne mocowanie amortyzatora pręcikiem polistyrenowym i wywiercając nowe. Dalsze prace niebawem... Dzięki za opinie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Dzięki tobie już wiem jak negatywy robić Pytanie tylko, kiedy ja tak będę tak umieć kleść modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym się z wami podzielić niespodzianką jaka spotkała ze strony firmy Kuchmodel Otóż przeglądneli oni moje zdjęcia ( w/w gdzie oklejałem subaru) i spodobało im się takie zastosowanie ich produktu. Zapytali mnie czy nie udostepnił bym swoich zdjęć dla ich reklamy. Nie widzialem w tym problemu a na dodatek jako gratis dostałem formatkę blachy ryflowanej. Naprawdę gorąco polecam ich produkty ( nie dlatego że dostałem jeden za free ), sa naprawde dobre i łatwe w obróbce. Dobrze wyglądają po pomalowaniu. Łatwo się kleją i tną. Jaaaaaa, ale jazda, całą formatkę Ci dali? A teraz poważnie. Jeszcze na żadnym cywilu nie widziałem tak realnego brudu na płycie podłogowej, po prostu rewelacje, jakby oglądał swój samochód od spodu. 100% realizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Projekt 3 Odcinek 3 Z powodu braku czasu i zbyt dużej ilość pomysłów związanych z wykonaniem Nissana postanowiłem wziąć się za wnętrze. Pierwsze co zrobiłem to przeniesienie subwooferów z Premium edition, dorobiłem dywaniki na podłogę, Na tył foteli poszedł carbon. W planach mam jeszcze dorobienie pasów bezpieczeństwa. No i nie wykluczone że na tylnej półce położę jakąś gazetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Projekt 1 Witam, Całe malowanie nadwozia podzieliłem na 7 etapów. Każdy z etapów będzie się składał z 2-3 faz. Postaram się faza po fazie i etap po etapie robić foty co i jak. Etap 1 Etap ten dotyczyć będzie przodu. W fazie pierwszej pomalowałem kastę własna mieszanką bieli i piaskowej. Jest to baza pod kolejne kolorki, które będą stanowiły fazę drugą. Kolor jest delikatnie przekłamany - w rzeczywistości jest jaśniejszy. Etap 2 Na tym etapie dokładam kolejne kolorki. Na początek wyciąłem sobie odpowiedni szablon. Do robienia szablonów używam kalki technicznej. Przy odrobinie wprawy łatwo się z niej wycina i daje możliwość precyzyjnego ustawienia szablonu - dzięki temu, że jest przezroczysta. Na pierwszy ogień poszła ciemna zieleń z Vallejo. A potem własna mieszanka szarego również z Vallejo. Etap 3 Ten etap polegał na nadaniu wrażenia, ze malowana grafika to materiał - a konkretnie mundur wojskowy. Z taśmy Tamiya zrobiłem szablony - krawędzi kurtki z guzikami ( nie wiem jak to inaczej opisać :P ) oraz kieszeń. Same guziki wybiłem sobie wybijakiem zrobionym z zeszlifowanej igły lekarskiej, zamontowanej w "klupce zegarmistrzowskiej". Całe cieniowanie było robione na dużym ciśnieniu transparentną czarną Vallejo. A tak wygląda efekt końcowy: Tym samym fazę pierwsza uważam za zamkniętą. ps - włoski i pyłki na elementach wnętrza są luzem - nie zdążyłem ich zdjąć przed zdjęciami Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Szacunek za ten wzór . Wygląda prze elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2011 Szacunek za ten wzórAle wykonanie marne - zdaje się, że kalka kiepsko siędo tego przydała - pozostały bardzo nierówne krawędzie. Zdecydowanie lepiej byłoby owe ciapki ponanosić maskolem np. Talens'a - krawędzie kolorów wyszłyby wtedy idealnie. A tak jest trochę lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Marcin Rogoza Spokojnie, na końcu wszystko to ładnie wyjdzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2011 Marcin Rogoza Spokojnie, na końcu wszystko to ładnie wyjdzie ;)A to jeśli tak to tym bardziej czekam na końcową galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyfron Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Brawo, świetne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Marcin Rogoza wszystko jest pod kontrolą - te które nie za bardzo wyszły nie beda sie rzucać w oczy Poza tym musisz wziąć jedną rzecz pod uwagę - to jest próba oddania materiałowej kurtki - musi być to delikatnie rozmazane aby dawało złudzenie materiału, fałd, cieni itd - jak namalujesz to wszystko super wyraźne to zabijesz efekt jaki chce się uzyskać Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Pełen szacunek Fajny klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Gratuluję tak ładnego malowania. Z tego co dostrzegłem to widzę tam imitację munduru wojskowego. Cienie i imitacja załamania przy kieszeni i guzikach wyszły naprawdę z wielką precyzją. Pozdrawiam i życzę sukcesów w dalszej budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Projekt 1 Witam, Faza 2 Tym razem zabrałem się za malowanie boku kierowcy. Na początku przyszykowałem szablony: Jak już wcześniej wspomniałem używam kalki technicznej. W taki sposób przygotowuje sobie szablony: 1.szkicuje to co chce malować 2.wycinam po zewnętrznej krawędzi 3.dookoła krawędzi wycinam prostokąty, które potem zaklejam taśmą Tamiya - uwaga - taśma musi być przedtem osłabiona przez kilkukrotne przyklejenie i odklejenie na czystej powierzchni - zapobiegnie to uszkodzeniu malowanej powierzchni. 4.tworzę kilka kopii szablonów - z wybranymi elementami ubioru/detali. Ułatwia to malowanie i skraca czas Następnie zabrałem się za malowanie. Na początek pomalowałem kastę kolorkiem podkładowym ( ten sam co baza pod kurtkę) i przykleiłem szablon. Fuknąłem kolorkami do malowania twarzy z Vallejo - jasnym i ciemnym tonem skóry. Potem przyszedł czas na malowanie hełmu i uniformu - czarna z niebieską w proporcjach 1:1. Kolejne elementy to gogle ochronne i wykańczanie twarzy. Oczy - czarny, biały i niebieski, detale twarzy to w/w tony skóry. Potem przyszedł czas na chustę osłaniająca twarz - mieszanka zieleni z brązem. Namalowana pierwsza warstwa kamizelki - nawiązanie do kamo z kurtki na przedzie pojazdu. Namalowane kamo - szara i ciemna zielona z pędzla. Cieniowanie i wykańczanie detali - aero + pędzel Na koniec dodałem tło z szarej. A wszystko prezentuje się tak: Tym samym fazę drugą uważam za skończoną. Dziękuje za zainteresowanie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Oczka trochę ma jakby co nie co wypalił, ale podoba mi się to co robisz Co do wzorów na masce to na kurtce też nie są idealnie położone i z różnymi krawędziami. Szacuneczek za maluneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi