Dachu Napisano 24 Grudnia 2010 Share Napisano 24 Grudnia 2010 Witam! Mam zamiar wykonać kilka modeli z eskadry Jasta 11 między innymi Fokker Dr1 Manfreda i Lothara, Fokker D VII, Albatros D III i Pfalz D III. Interesują mnie malowania i oznaczenia Jasty 11. Zdjęcia Fokkerów Dr1 juz mam. Myślałem żeby zrobić Fokkera D. VII Rudolfa Bertholda ale pilot ten podobno nie słuzył w Jasta 11 Fokker Rudolfa Bertholda Jeśli ktoś ma jakąś wiedze na ten temat to moze sie podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dachu Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 Znalazłem zdjęcie Pfalz D.III http://wp.scn.ru/en/ww1/f/417/59/0/19 Pfalz D.III Unit: Jasta 11 Serial: D.III 1369/17 Pilot - Vfw. Joseph Lautenschlager. Macrkebeke airfield, October 1917. Albatrosa D.III Znalazłem również stronke o budowie modelu Fokker D.VII Willego Gabriela z Jasta 11 http://www.internetmodeler.com/2004/february/aviation/dvii.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dachu Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 Ludzie moglibyście coś podpowiedzieć;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Nie siedze w szmatoplatach, ale poszperaj sobie w ksiazkach Osprey'a z serii Aviation Elite Units, tomik nr 16, ewentualnie nr 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 ja poradzę tak: właź na mojechobby.pl i poprzeglądaj szmatopłaty Rodena - każdy model ma kalke na przynajmniej kilka (czasem kilkanaście!) malowań, znajdziesz przynajmniej kilka z Jasta 11.Z literatury: - Kagero seria Legendy lotnictwa 3 - Richthofen's Eleven - Jasta 11 - Osprey Richthofen's Circus - Jagdgeschwader Nr I (Aviation Elite Units 16) wspomniany przez Banny-ego - Osprey Jagdgeschwader Nr II - Geschwader Berthold (Aviation Elite Units 19) a będąc w tym temacie warto też przejrzeć: - Osprey Jagdstaffel 2 Boelcke - Von Richthofen's Mentor (Aviation Elite Units 26) Jasta11 weszła w skład Jagdgeschwader I nazywanego Cyrkiem Richthofena a po jego śmierci JG 1 Richthofen, co do Bertholda to wystarczy pogooglować, tak na szybko: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudolph_Berthold wiki nic nie pisze o Jasta 11, Revel w swoim Fokkerku VII podaje słynne malowanko jako JaSta 11, co moim zdaniem jest błędem gdyż malowanie to pochodzi z Jagdschwader II którym mówczas Berthold dowodził (pułk został także nazwany jego nazwiskiem). sierpień-październik 1916 był w Jasta 4 która później (czerwiec 1917) weszła w skład JG I wraz z m.in. Jasta 11 w której służył i z czasem dowodził Richthofen (nie mógł jeszcze być jego podkomendnym ponieważ do 28.10.1916r to Oswald Boelcke był gwiazdą lotnictwa, Manfred zdobywał dopiero pierwsze szlify), później został przeniesiony do Jasta 14, później do 18 (ani 14 ani 18 nie wchodziły w skład żadnej JG; na Jagdgeschwader składały się 4 Jasta, każda mająca na stanie 14 samolotów), po odniesionych ranach wrócił do latania w marcu 1918 i został dowódcą JG II (stąd moim zdaniem pomyłka Revella, no i tym bardziej nie mógł być w Jasta 11 która należała do dowodzonego wówczas przez Richthofena JG I) w JG II latał wraz z pilotami Jasty 15 która wchodziła w jego skład. I tak na szybko to tyle by było z wojennych dokonań Bertholda, tak więc nie mógł on latać w Jasta 11 ani spotkać się w jednej jednostce z którymś z Richthofenów. co do modeli to polecam Roden 012 Albatrod D.III znajdziesz tam kalki i na Bertholda z Jasta 14(pierwszy samolot na którym pojawił się uskrzydlony sztylet), i na pilotów z Jasta 11: Karl Allmenroeder, Karl Schaefer, Lothar i Manfred von Richthofen, poza tym słynne malowanko Vernera Vossa, a także warte uwagi Erich Loewenhardt z Jasta 10 i Joachim von Bertrab z Jasta 30. Poszukaj jak nie na wspomnianym sklepie to na stronie Rodena, bardzo dużo tych malowań znajdziesz. I co do Fokkera VII też bym radził model rodena, zawiera odpowiednie malowanie Bertholda + lozengi jak należy a nie parodie-szablon jak w revellu) i wogóle model o niebo lepszy. to tyle tak na szybko, jak coś to pisz - pomoge na ile dam rade. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dachu Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 mam wlasnie fokkera dr1 z revella i rodena oraz fokkera d.vii z revela i rodena + albatrosa i pfalza z rodena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi