Skocz do zawartości

HS 129 B-2 Italeri

tryingtobe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Ponieważ pod choinką znalazłem zapas modeli na najbliższy rok, postanowiłem rozpocząć już teraz..

Zaczynam od Henschela ponieważ szczerze przyznam nigdy nie wiedziałem że taki samolot istniał i spodobał mi się bardzo..

Malowanie z frontu wschodniego rok '43, ponieważ dalej się uczę i uczę się malowania więc takie malowanie myśle że będę w stanie wykonać.

Na początek wyciąłem i oszlifowałem części kokpitu, kadłub i elementy podwozia oraz silników..

bb2470ca4cb14aa2.jpg

780812cf30b2d672.jpg

5c3ce1c7d48f8fc9.jpg

f2bbc4a285a2982d.jpg

3382090ce69a08ec.jpg

56b606d261338101.jpg

049f8e060a32e02d.jpg

d7e433697693747d.jpg

24e171843b46a9ba.jpg

Dzięki wielkie..

Nowa relacja od czasu Spita przed wakacjami.. Forum okazało się wielką kopalnią wiedzy, a pomoc kolegów; nieoceniona.

Tym razem również mam nadzieje że z pomocą uda mi się zbudować ten model..

I mam pytanie pierwsze. Na przykładzie zdjęcia z warsztatu kolegi chciałem zapytać w jaki sposób tak idealnie odtworzyć zegary??

35b3b27a63736884.jpg

Gdzieś było już to fajnie opisane. Możesz wydrukować zegary. Na ten druk nakleić folię. I na to wszystko oryginalne zegary z nawierconymi otworami. Będę zaglądał.

Pozdrawiam

Poćwicze ten sposób na sucho na starym Łośku.. teraz zdecydowałem się na model prosto z tasmy montażowej.. Taki na biurko do pracy..

Instrukcja wskazywała na jednolite czarne zegary ale zastosowałem inne kolory..

2dfb44fe240c98c1.jpg

Po złożeniu kadłubu i przypasowaniu na sucho skrzydeł widać że potrzeba poprawek, pilnik, papier ścierny i szpachla

Jak to było w jednym kabarecie.. Szpachla.. Szpachla i jeszcze raz szpachla..

09da2c456dd029c5.jpg

defc0029f4ca50ab.jpg

• 2 weeks later...

Prace co prawda przystały ze względu na nawał obowiązków w pracy ale lecimy dalej.. Szpachlowanie idzie jeszcze delikatne poprawki no i odtwarzanie linii podziału:)

3fa9a9ff0a2183c7.jpg

f2c38e7b1d965dec.jpg

Pozdrawiam

Arek

A mam jeszcze pytanie dotyczące zegarów. W zestawach blaszek które się kupuje również występują elementy tablicy z zegarami. Czy to w jakiś sposób pomaga w stworzeniu takiego efektu??

44F2D59C-5B5E-00EF-BAB8-B3F4C11C9FAC.jpg

pomaga, ale taki efekt to tylko duże skale (1/24, 1/32, w 48 już nie zawsze) w 72 też blaszka bardzo dużo dodaje - ręcznie czegoś takiego nie zrobisz (faktura tablicy+ostrość zegarów), sporo zależy też od samej maszyny - jakie miałą zegary.

Np w sztukasie blaszka tak mi wyszła:

th_h9.jpg

a w Komecie tak:

th_Image30.jpg

oba w 1/72, ale to było robione dawno, teraz pojawiły kolorowe blaszki z nadrukiem które wyglądają jeszcze lepiej. Ogólnie - warto się w to bawić

pozdrawiam!

Pytam, ponieważ przygotowywuje się do trzech modeli które chcę wykonać jak najlepiej. Me 262B Bf 109 G6 oraz ponownie Łosia.. Wszystko w skali 1/72.

Gdzie mogę dostać do nich blaszki? Kiedyś w sklepie polecał mi Pan produkty Eduarda. Każdy z takich zestawów jest dedykowany do konkretnego modelu i producenta?? Są jeszcze jakieś inne firmy które je produkują?? W jaki sposób robiłeś kokpity i wykończenie??

A co do tematu HS to jakich narzędzi używacie do odtworzenia linii podziału??

co do blaszek to jest ich mnóstwo w sklepach internetowych, wystarczy poklikać u nas w polandii w lotnictwie de facto prym wiedzie Eduard i Part, jak chcesz zrobić Me-262 i 109tke bez gigantycznej ilości blaszek to są takie zestawy Eduarda ZOOM - zawierają gł elementy kokpitu (decha oczywiście - to podstawa) czasem jakieś anteny drobne na zewnątrz, zaleta to że są tanie Do łosia to chyba tylko blachy Parta - tu już bogaty arkusz (o ile jeden, nie wiem...) no i cena konkretniejsza).

Nie bardzo wiem o co chodzi w pytaniu jak robiłem kokpity i wykończenie... ?

O ryciu linii sporo napisano w wątkach Jak to zrobić czy tajniki modelarstwa.

pozdrawiam!

Pytam w jaki sposób je wykonywaleś ponieważ widzę że zegary są świetnie odwzorowane..

Dzięki za wskazówke.. zabieram się za lekture..

Co do blaszek to wiedziałem do tej pory jedynie że takowe istnieją. Więc również podłubie w temacie.

zegary to deska z blaszki i podklejona klisza podmalowana z tyłu na biało (bo klisza jest czarna z przeźroczystymi cyferblatami), taka klisza zawsze jest dodawana do deski - w desce są otwory pod zegary a podklejając klisze z cyferblatami imitujesz zegary. polookaj na stronie eduarda i parta - od razu załapiesz o co kaman

pozdr!

zegary to deska z blaszki i podklejona klisza podmalowana z tyłu na biało (bo klisza jest czarna z przeźroczystymi cyferblatami), taka klisza zawsze jest dodawana do deski - w desce są otwory pod zegary a podklejając klisze z cyferblatami imitujesz zegary. polookaj na stronie eduarda i parta - od razu załapiesz o co kaman

WOOW.. Chyba musze to pare razy przeczytać i wejść na strone jak mówisz bo jeszcze nic z tego nie rozumiem.. :P:D

Od siebie dodam, że zabawa w takie zdetalowanie wnetrza kabiny ma sens w skali 1/72, kiedy zdecydujemy sie wykonac otwarta owiewke. Inaczej szkoda czasu, pracy i kosztow.

Tak dokładnie. Obydwa Mesie będą z otwartymi owiewkami Dlatego będzie mi zależało żeby wnętrze odzwierciedlić jak najlepiej..

Mój pierwszy temat na tym forum dotyczył budowy Spita

http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=21429&highlight=spitfire

Koledzy tutaj przekazali całą masę porad które postaram się zastosować.. Suchy pędzel, wash.. Wiem że to zupełne podstawy ale dla mnie to nowość zupełna.. I przy okazji budowy HSa pytam o pozostałe szczegóły

A blaszki najbardziej się opłaca zamówić w sklepie modelarskim czy szukać po sklepach internetowych??

spoko nie taki diabeł straszny z tymi blaszkami, choć nie ma się z nimi co spieszyć, powinienem mieć teraz trochę czasu to spróbuje porobić fotki na przykładowych blaszkach i pokazać o co chodzi, tak będzie łatwiej.

Co do technik to spokojnie - wash suchy pędzel itp to nie są ani podstawowe ani oczywiste ani obowiązkowe techniki, są natomiast pomocne - zależy co chce się uzyskać.

Na koniec - jak jesteś często w Krk to polecam zamówienia u Pana Exito przy wielickiej, a jak nie to jest pare wartych uwagi sklepów internetowych, nawet jest taki wątek na forum jak koniecznie chcesz otwierać kabiny to w modelach zwróć uwagę na zestawowe oszklenie, może się okazać że jest fatalne - np b grube i po rozcięciu będzie karykaturalne, warto wtedy dokupić razem z blaszkami osłonkę vacu, są tanie a b cienkie i przejrzyste, duuużo dodają modelowi

(jak byś napisał coś konkretniej o tym 109 i 262 - firma skala, to mógłbym doradzić coś konkretnego).

Tymczasem wracaj do henschla!

pozdrawiam!

Świetnie było gdybyś mógł przedstawić to na zdjęciach>>..

Właśnie tutaj co do techniki musze zapamiętać że najpierw leci Wash a potem suchy pędzel.. bo wcześniej zrobiłem odwrotnie...

Słyszałem o tym sklepie jednak nigdy tam nie byłem. Do tej pory jeździłem na Sławkowską lub do Wieliczki do Mojehobby.pl.. a tu czas najwyższy zaglądnąć. Szczególnie że potrzebuje zaopatrzyć sięw farby..

Co do otwierania owiewek będę o tym pamiętał..

Meśki to

Me 262B firmy Intech

Bf 109 G-6 Airfix

Co do Henschla..

Już pozostały wykończenia.. Muszę dorobić działko bo oryginalnego nie udało mi się obrobić i pękło.. Nad celownikiem muszę trochę popracować bo nie pasuje do końca najlepiej.. W miejscach karabinów zrobiłem otwory i z igieł do strzykawek robie lufy..

Tu i ówdzie delikatnie poprawić szpachle i reszte przejechać 1500.. i mam nadzieje polożyć jutro podkład..

I koniecznie muszę kupić cyfrówke.. :P

397958d47e8bd6a5.jpg

a6c1aeb165f373f8.jpg

8bcce7fd222e91dc.jpg

3e318ac1aea43037.jpg

3ab5785074ad7dd2.jpg

1ae01e5edb81b27d.jpg

c553e5efc557378c.jpg

f4ae29bf824a840d.jpg

na razie ładnie czysto, golenie tylko wstawione? za wcześnie na wklejanie ich.

* Me-262 Intecha to przpeak hellera, przyjemny ale z błędami (kalki mogą być tragiczne...), jest blaszka Edka zoom do 262B revella (ok 8.50)- powinna pasować, pavla robi oszklenie vacu (4zł) choć ja mam ten model w przepaku smer-a i oszklenie jest b fajne

* co do 109 - są zoomy do Italeri i do Academy, na początek w zupełności wystarczy, kalki powinny być ok, z oszkleniem nie wiem, mam spita i jest przejrzyste ale b grube, w 109 jest inaczej wyeksponowane i może nie będzie tragicznie

na wielickiej złożysz zamówienie i raz dwa przyjdzie, jak chcesz się bawić w modelarstwo a nie sklejanie samolocików to szkoda nadrabiać drogi na sławkowską... przy całej mojej sympatii dla tego sklepu i przynajmniej części osób tam pracujących.

pozdrawiam!

Golenie wklejone.. taki plan sobie zrobiłem.. mam nadzieje że trafny.. zaprezentuje już niedługo.. jak tylko położe podkład.. jutro.. tzn.dziś chę go położyć.. wszystko jest już gotowe..

Bf-a już zacząłem.. wybiore się dziś do Exito.. słyszałem o tym sklepie już od paru osób ale nigdy tam nie byłem.. Widzę że najwyższy czas.. :P:) A co do Sławkowskiej jakoś sentyment mnie tam zawsze prowadził.. początkowo do makiet które były tam wystawione.. a potem właśnie też do obsługi.. Szczególnie Pani która była zawsze uśmiechnięta.. A to się liczy..

Oszklenie jest świetne.. przejrzyste i nie jest grube