Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono modelarskie

Ostatnimi czasy zacząłem budować Tirpitza w skali 1:400 z wydawnictwa Heller.

Mam pytanie na jaki kolor pomalować dno okrętu (nie znam fachowej nazwy)

Chodzi mi tą cześć zanurzoną podwodą w modelu napisali by użyć Humbrola nr 73

http://www.modele.oh.pl/s/Humbrol_Humbrol-_73_Wine,10608.html

Uważam że ten kolor to jest fiolet myśle nad czerwonym tylko doradżcie jakim np humbrol 60

2 pytanie Czy warto jest kupić taśmę maskującą z Tamiyi ??

Skończyłem

Myślę że w tym tygodniu pojawi się relacja

Napisano

Na pierwsze pytanie nie odpowiem bo siedzę w lotnictwie, a co do taśmy Tamiyi to warto ją kupić świetnie nadaje się do maskowania i wchodzi w zagłębienia (np. linie podziału blach) więc farby nie przepuszcza

Napisano
2 pytanie Czy warto jest kupić taśmę maskującą z Tamiyi ?

Zdecydowanie warto bo poza tym co już Kolega napisał dodam, że świetnie nadaje się do wycinania wszelkiego typu masek. Naklejasz sobie kilka/kilkanaście pasków na jakąś czystą i płaską powierzchnie, a potem wycinasz dowolne wzorki. Ta taśma trzyma klej więc spokojnie można to "dzieło" odkleić w całości i przykleić na model. Dodatkowo masz pewność, że po jakimś czasie klej nie pozostanie na modelu (co zdarza się przy zwykłej taśmie malarskiej).

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

A i jeszcze pytanie jakim kolorem pomalować pokład ??

Ja mam humbrol nr 63 ale wyglada za bardzo piaskowo

Napisano

ja kupiłem Revell-a 88 Ochre Brown. Wiem na pewno, że całego pokładu nie będę nim malował ponieważ kamuflaż bedzie wg mojego pomysłu. Być może zmieszam ten kolor jeszcze z innym.

Ale na pewno wg Revella jest 88.