Barthass Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Szalom! Tematem inboxu jest wóz zwany w Izraelu Puma'h. Puma'h jest akronimem słów "Porec Mokszim Handasati" co oznacza " wóz inżynieryjny do oczyszczania pól minowych". Jest to ponad 50 tonowy pojazd zbudowany na podwoziu Centuriona, silnie opancerzony, gdyż jego zadaniem jest transport drużyny saperskiej oraz torowanie przejść przez pola minowe, dla oddziałów pancernych pod ciężkim ostrzałem wroga. Pojazd może być wyposażony w jeden z dwóch systemów rozminowywania- "Carpet" lub "Cefa", oraz w różnego rodzaju trały i lemiesze. Dobra, tyle w skrócie o pojeździe, teraz czas na model. Jest to w pełni żywiczny zestaw Legend, dosyć stary, ale niestety jest to jedyny model tego wozu w skali 1/35 na rynku. Oprócz kilkuset części żywicznych dostajemy okazały arkusz blaszek fototrawionych, formatu... A4 Odlewy ładne, bąbelki powietrza znalazłem tylko w tylnej części kadłuba. Największa bolączką zestawu jest podwozie- koła jezdne są jajowate, brak rolek powrotnych gąsienic tuż za kołem napinającym, i przed kołem napędowym ( na szczęście AFV Club robi zawieszenie do Centuriona, dzięki któremu można to wszystko poprawić). Ostatnie 2 sekcje ekranów chroniących zawieszenie są złe- mają nieprawidłowy kształt, osłona silnika także wygląda na nieprawidłową- jest za wąska. Instrukcja tez niestety nie jest za dobra- nic prawie na niej nie widać, bez porządnego walkaroundu prawdziwego pojazdu nie ma co nawet zaczynać sklejania. To są jego największe błędy, innych ja na razie nie znalazłem. Ogólnie zestaw jest dobry, ale będzie wymagał sporo pracy. Czas na zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir.michal Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Bardzo fajny in-box, kiedy warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 kiedy warsztat? No niestety nie prędko. Najpierw chcę skończyć to co zacząłem ( Merkawę 4), potem uzbierać dokumentację zdjęciową do Pumy, co niestety nie jest zbyt łatwe ( coś tam mam, ale to wciąż za mało jak dla mnie, na szczęście w tym roku pojawi się książka o tym pojeździe). Może w połowie roku się wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Bardzo ładny i ciekawy model. Co do kółek, to odlewnik śpieszył się i tyle. BTW. ile on kosztował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 BTW. ile on kosztował ? Koszt to ok. 310 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi