artoor_k Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Czołem! Męczę właśnie Miga-23MF i chcę wykonać model tego egzemplarza: Mój problem brzmi:kolory Ma ktoś może schemat malowania i spis barw tego samolotu? Szukałem googlowałem i albo jestem ślepy albo nie ma...:( Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 odszukam i wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Tak nieśmiało zapytam czy wiadomo coś o tych kolorach? Znalazłem coś na internecie ale nie ufam temu wykazowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Co znalazles? Moze wklej tu to zobaczymy. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze ciezko bedzie dobrac cos bez mieszania. Nie raz bedac z samolotem na roznych pokazach czy cwiczeniach podchodzili modelarze z wzrrnikami kolorow roznych firm i poszukiwania konczyly sie fiaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 http://mmpbooks.biz/mmp/PW-10_wkladka.pdf Strona III ,z prawej u samej góry: "Samoloty otrzymały kamuflaż o mniej więcej jednolitym rozkładzie plam, składający się z barwy oliwkowozielonej (~ FS 34052), ciemnozielonej (~ FS 34097) i jasnobrązowej (~ FS 33303) na powierzchniach górnych i bocznych oraz jasnoniebieskiej (~ FS 35622) barwie spodu kadłuba i skrzydeł. Osłony dielektryczne pokryto farbą koloru jasnoszarego dość miernej jakości co uwidaczniało się szczególnie na osłonie radaru - po pewnym czasie farba odchodziła całymi płatami odsłaniając pierwotną, ciemnoszarą barwę." Nie ufam temu spisowi. Krakowski MiG ma zupełnie inny odcień brązu wpadający bardziej pod kolor Humbrol 160 lub 113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Mam swoje [niezbyt pochlebne] zdanie o takich wydawnictwach. Panowie z tego pisma mieli sposobnosc rozmawiac ze nma w Telford, mieli tez podeslac mi conieco do skorygowania bledow, niestety chyba chce szybkiego zysku wziela gore. Czytajac wskazany przez kolege fragment znalazlem bledy. Biale obwodki wokol numerow jako pierwsze pojawily sie na samolotach II elm a dopiero na samolotach remontowanych w Plowdiw. Wiec z cala stanowczoscia stwierdzam ze glupoty tam pisza !!!! Ale tak to jest jak sie zasiega informacji nie wiadomo skad a nie od ludzi ktorzy "malowali" te obwodki, projektowali godla na samolotach czy tez napis "Republic of Pyrland" cwiczenia Orli Szpon. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Nie napisze nic odkrywczego ,ale poszukaj na czeskich i niemieckich stronach.Wszystkie z Drezna miały jednakowe odcienie farb oraz rozkład kamuflazu.. W/g HPM nr 1/97 samoloty po pracach w Dreznie otrzymały kolory w/g FS gora- 34096 , 24097, 33440 spod kadłuba do gondoli podwozia 25526 od gondoli podwozia az do konca 26329 oraz Model Fan 1 /2004 artykuły p.Marka Toporowicza o kamuflazu Drezdenskim na 050 i 139 moim zdaniem bardzo dobre. Edytowane 18 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 "Republic of Pyrland" Mareczku powiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Wszystkie z Drezna miały jednakowe odcienie farb . to prawda, dodatkowo rozklad plam byl standardowy, ten z Krakowa ma ja strasznie wyblakla [pogoda robi swoje] "Republic of Pyrland" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi