Skocz do zawartości

MIG-23-kolory?

artoor_k

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Męczę właśnie Miga-23MF i chcę wykonać model tego egzemplarza:

PA160027.jpg

Mój problem brzmi:kolory

Ma ktoś może schemat malowania i spis barw tego samolotu? Szukałem googlowałem i albo jestem ślepy albo nie ma...:( Będę wdzięczny za pomoc

• 2 weeks later...

http://mmpbooks.biz/mmp/PW-10_wkladka.pdf

Strona III ,z prawej u samej góry:

"Samoloty otrzymały kamuflaż o mniej więcej jednolitym rozkładzie plam, składający się z barwy oliwkowozielonej (~ FS 34052), ciemnozielonej (~

FS 34097) i jasnobrązowej (~ FS 33303) na powierzchniach górnych i bocznych oraz jasnoniebieskiej (~ FS 35622) barwie spodu kadłuba i skrzydeł. Osłony dielektryczne pokryto farbą koloru jasnoszarego dość miernej jakości co uwidaczniało się szczególnie na osłonie radaru - po pewnym czasie farba odchodziła całymi płatami odsłaniając

pierwotną, ciemnoszarą barwę."

Nie ufam temu spisowi. Krakowski MiG ma zupełnie inny odcień brązu wpadający bardziej pod kolor Humbrol 160 lub 113

Mam swoje [niezbyt pochlebne] zdanie o takich wydawnictwach. Panowie z tego pisma mieli sposobnosc rozmawiac ze nma w Telford, mieli tez podeslac mi conieco do skorygowania bledow, niestety chyba chce szybkiego zysku wziela gore. Czytajac wskazany przez kolege fragment znalazlem bledy. Biale obwodki wokol numerow jako pierwsze pojawily sie na samolotach II elm a dopiero na samolotach remontowanych w Plowdiw. Wiec z cala stanowczoscia stwierdzam ze glupoty tam pisza !!!! Ale tak to jest jak sie zasiega informacji nie wiadomo skad a nie od ludzi ktorzy "malowali" te obwodki, projektowali godla na samolotach czy tez napis "Republic of Pyrland" cwiczenia Orli Szpon. Pozdrawiam Marek

Nie napisze nic odkrywczego ,ale poszukaj na czeskich i niemieckich stronach.Wszystkie z Drezna miały jednakowe odcienie farb oraz rozkład kamuflazu..

W/g HPM nr 1/97 samoloty po pracach w Dreznie otrzymały kolory w/g FS

gora- 34096 , 24097, 33440

spod kadłuba do gondoli podwozia 25526

od gondoli podwozia az do konca 26329

oraz Model Fan 1 /2004 artykuły p.Marka Toporowicza o kamuflazu Drezdenskim na 050 i 139 moim zdaniem bardzo dobre.

Edytowane przez Gość