Archelaos Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Witam, Wyciągnąłem ostatnio z szafy kilka dawno kupionych modeli, w tym Tomahawka z Akademki. Czytałem, że model ten nie jest jakoś szczególnie podobny do oryginału, ale biorąc pod uwagę ile kosztował, jest to idealny materiał na eksperymenty. Jako, że kleję głównie figurki, mam nadzieję na pomoc i podpowiedzi specjalistów. Zmontowałem kabinę, dorobiłem z GreenStuff poduszki na fotelu i zagłówku i pomalowałem całość. Nie jestem pewien koloru, ale mam nadzieję, że jest ok. Dopiero później stwierdziłem, że panele pod szybkami powinny być w kolorach kamuflażu, ale to da się poprawić. Na spasowanie kadłuba i skrzydeł poszło dużo szpachli, co zresztą widać. Nie bawiłem się jakieś nadzwyczajne korekty geometrii, ale poprawiłem nieco końcówki skrzydeł i wlot powietrza do chłodnicy. Odciąłem tandetne imitacje karabinów, rurki pitota i nawierciłem otwory na elementy z igieł. Odciąłem ster kierunku, przeciąłem boczne krawędzie lotek i pogłębiłem przednie. Poza tym zaszpachlowałem linie podziałowe. Nie planuję rycia nowych. Spróbuję odtworzyć je tylko przy pomocy malowania i weatheringu. Nie wiem czy mi się uda ale w końcu to eksperyment Malowanie planuje pudełkowe, "68" G. Oldera z Latających Tygrysów, ale nie jestem pewien co do kalek z pudełka. Czytałem, że źle się kładą, a poza tym, nie jestem pewien co do ich wiarygodności, szczególnie chińskie słońca w porównaniu ze zdjęciami wydają się za ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Żadnych komentarzy do wnętrza niestety... Prace powoli posuwają się naprzód Kolory mieszałem na podstawie zdjęć i strony: http://ratomodeling.com/articles/AVG_cammo/ Pierwsza faza malowania akrylami Vallejo na czarnym podkładzie Citadela Krawędzie paneli zaznaczone delikatnie ołówkiem i jednolitość koloru złamana delikatnymi rozjaśnieniami. Co lepiej użyć jako podkładu pod kalki lakieru błyszczącego (mam Vallejo) czy sidoluksu czy czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 Prace posuwają się do przodu. Ostatnio nie miałem w domu możliwości robienia zdjęć, więc jestem niezwykle wdzięczny za zdjęcia zrobione w czasie spotkania modelarskiego w Inowrocławiu. Pomalowałem całość błyszczącym lakierem, położyłem kalki. Zrobiłem przebarwienia powierzchni, odymienia itp. Teraz przerabiam golenie podwozia głównego, żeby zaczęły choć przypominać oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Zgrabnie ci idzie , modelik też dobrze sklejony . Tylko nie zapomnij go później polakierować lakierem matowym bo za bardzo błyszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Zmień kolor za kabiną nim wkleisz oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Zmień kolor za kabiną nim wkleisz oszklenie. Nie zmieniaj. źródło: Internet To jest bardzo udany model. Widać, że przemyślałeś efekty jakie chcesz uzyskać i wyszła bardzo spójna całość. Ma klimat tygrysa. Brawo. I nawet academy w takim wykonaniu przypomina P-40. Nie mogę doczekać się galerii z lepszymi fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Przekonałeś mnie, że akurat w tym przypadku się myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi