Skocz do zawartości

P-40B Academy 1:72

Archelaos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wyciągnąłem ostatnio z szafy kilka dawno kupionych modeli, w tym Tomahawka z Akademki. Czytałem, że model ten nie jest jakoś szczególnie podobny do oryginału, ale biorąc pod uwagę ile kosztował, jest to idealny materiał na eksperymenty.

Jako, że kleję głównie figurki, mam nadzieję na pomoc i podpowiedzi specjalistów.

Zmontowałem kabinę, dorobiłem z GreenStuff poduszki na fotelu i zagłówku i pomalowałem całość. Nie jestem pewien koloru, ale mam nadzieję, że jest ok. Dopiero później stwierdziłem, że panele pod szybkami powinny być w kolorach kamuflażu, ale to da się poprawić.

Na spasowanie kadłuba i skrzydeł poszło dużo szpachli, co zresztą widać. Nie bawiłem się jakieś nadzwyczajne korekty geometrii, ale poprawiłem nieco końcówki skrzydeł i wlot powietrza do chłodnicy. Odciąłem tandetne imitacje karabinów, rurki pitota i nawierciłem otwory na elementy z igieł. Odciąłem ster kierunku, przeciąłem boczne krawędzie lotek i pogłębiłem przednie. Poza tym zaszpachlowałem linie podziałowe.

Nie planuję rycia nowych. Spróbuję odtworzyć je tylko przy pomocy malowania i weatheringu. Nie wiem czy mi się uda ale w końcu to eksperyment

Malowanie planuje pudełkowe, "68" G. Oldera z Latających Tygrysów, ale nie jestem pewien co do kalek z pudełka. Czytałem, że źle się kładą, a poza tym, nie jestem pewien co do ich wiarygodności, szczególnie chińskie słońca w porównaniu ze zdjęciami wydają się za ciemne.

fa3yr.th.jpg

fa2s.th.jpg

fa1v.th.jpg

fa4h.th.jpg

fa5xb.th.jpg

fa6s.th.jpg

• 2 weeks later...

Żadnych komentarzy do wnętrza niestety...

Prace powoli posuwają się naprzód

Kolory mieszałem na podstawie zdjęć i strony:

http://ratomodeling.com/articles/AVG_cammo/

Pierwsza faza malowania akrylami Vallejo na czarnym podkładzie Citadela

Krawędzie paneli zaznaczone delikatnie ołówkiem i jednolitość koloru złamana delikatnymi rozjaśnieniami.

Co lepiej użyć jako podkładu pod kalki lakieru błyszczącego (mam Vallejo) czy sidoluksu czy czegoś innego?

fb5.jpg

fb2l.jpg

fb3pf.jpg

fb4j.jpg

fb1d.jpg

• 3 weeks later...

Prace posuwają się do przodu. Ostatnio nie miałem w domu możliwości robienia zdjęć, więc jestem niezwykle wdzięczny za zdjęcia zrobione w czasie spotkania modelarskiego w Inowrocławiu.

Pomalowałem całość błyszczącym lakierem, położyłem kalki.

Zrobiłem przebarwienia powierzchni, odymienia itp. Teraz przerabiam golenie podwozia głównego, żeby zaczęły choć przypominać oryginał.

fc6b.jpg

fc4f.jpg

fc3j.jpg

fc1p.jpg

fc2t.jpg

Zmień kolor za kabiną nim wkleisz oszklenie.

Nie zmieniaj.

th_Clipboard01-23.jpg th_tygrys3.jpg

źródło: Internet

To jest bardzo udany model. Widać, że przemyślałeś efekty jakie chcesz uzyskać i wyszła bardzo spójna całość. Ma klimat tygrysa. Brawo.

I nawet academy w takim wykonaniu przypomina P-40.

Nie mogę doczekać się galerii z lepszymi fotkami.