Skocz do zawartości

W budowie armata Shnaider 75 mm + ułan polski (1939 r.)

Mariusz 72

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Na warsztacie armata wz. 1897 kalibru 75 mm Schneider 1:35

na bazie "modelu" firmy RPM

+ Ułan polski z 1939 roku na bazie DRAGON German cossack cavarly – premium edition

Link do wcześniejszych prac:

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=4876

Po standardowej „krótkiej” przerwie troszkę drgnęło w temacie.

Zrobiłem główną oś.

Shneider75008.jpg

Poza tym po wizycie w sklepie przyszła mi ochota zrealizować odwieczne marzenie.

Ułan polski z 1939 roku na bazie DRAGON German cossack cavarly – premium edition

Ma to być jedna scenka...

Na początek konik:

Ulan02.jpg

Ulan01.jpg

Sporo pracy... Tak to wyszło w całości:

Ulan03.jpg

Ulan04.jpg

Ulan05.jpg

Ulan06.jpg

Ulan07.jpg

Jak dla mnie - rewela. Na tym etapie pięknie wszystko wygląda. Mam jednak małą uwagę co do mauser'a, ułan powinien mieć krótką "kawaleryjską" wersję, a to chyba jest zwykły k98 jeśli się nie mylę?

Jak ma się sprawa z troczeniem pochwy, nie powinna być na pasie przy boku jeźdźca?

Temat piękny (wykonanie też) szkoda żeby takie duperele go zepsuły, choć istnieje duże prawdopodobieństwo że się mylę

Powodzenia w dalszych pracach!

Thx.

Co do karabinu to możesz mieć rację ale równie dobrze mógł być zdobyczny. Nie mam innego dobrej jakości więc musi tak zostać.

Natomiast pochwa jest ok. Przy boku nosilil Kozacy. Drobnych błędów może być więcej ale nic nie jest doskonałe.

... Armatka szczegóły super przerabiasz RPM czy od podstaw?

Na bazie RPM-u. Tak na serio to tylko lufa się do czegoś nadaje i częściowo łoże.

Cała reszta do kosza... więc "prawie od podstaw". Może uda mi się to skończyć ale pracy będzie mnóstwo.

Bardzo skomlikowana sprawa.

Bardzo zacnie to wychodzi nie powiem . Zwłaszcza ułan .

Tylko jest jedno małe "ale". Proszę poprawić nazwę armaty w temacie. Powinno być Schnaider, a nie jakieś tam shnaider.

Pozdrawiam Marek .

Tylko jest jedno małe "ale". Proszę poprawić nazwę armaty w temacie. Powinno być Schnaider, a nie jakieś tam shnaider.

Spokojnie z tymi nazwami ... poprawiajmy się ale z pomyślunkiem.

Nie Shnaider, ani nie nawet Schnaider tylko Schneider wz 1897 (armata polowa Schneider wz. 1897 lub Canone de 75 modele 1897). Wberw charakterystycznej nazwie to francuska firma ;)