Skocz do zawartości

Polećcie mi model

Gość seba1295

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę polećcie mi jakiś niedrogi model z bogatym wnętrzem, tzn. aby składało się ono z wielu elementów.Wiecie o co chodzi, model ma być do tego stosunkowo niedrogi, do 40 zł.?

Wymagania:

- niedrogi

- skala: 1:72

- okres: II wojna światowa

Proszę o propozycje.

Albo to:

http://mojehobby.pl/academy-1673-me163b-s-komet-p-1-107360.html

Chcę po prostu zrobić model z otwartą owiewką.

Kolejny:

http://mojehobby.pl/academy-1616-p-51c-mustang-p-1-106828.html

Który wybrać, doradzajcie. A może coś tańszego?

I:

http://mojehobby.pl/smer-0884-messerschmitt-me-262-b-p-1-549329.html

http://mojehobby.pl/italeri-1128-fw-190-d-9-p-1-197223.html

Który najlepszy, tzn. ma najlepszą część mnie interesującą czyli kabinę, i który będzie najlepszym wyborem.

Twoje pytanie nie jest jednoznaczne i mniemam, że raczej nie uświadczysz tutaj jednoznacznej odpowiedzi. Sprzętu podczas WWII latało (zakładam, że mowa o samolotach) tyle, że raczej bez sprecyzowania chociaż stron konfliktu się nie obejdzie. Tyle samo jest modeli tych latadeł. Do tego musisz sobie zdawać sprawę, że to skala 72 i poza wyjątkami w tej cenie raczej nie kupisz nie wiadomo jak zdetalizowanego modelu. Możesz sobie pomyśleć o jakimś większym wynalazkiem typu B-17, B-25 etc... ale z blachami to już przekroczysz 100 zł i to lekko. Postaraj się raczej dorobić coś od siebie bo Twoja prośba jest niestety utopijna.

Pozdrawiam

Piotrek

Dziękuję za dość wyczerpującą odp. Jestem początkującym modelarzem, wcześniej kleciłem te samoloty kropelką i to bez malowania ani nic. Jutro przyjdzie mi mój pierwszy poważny model, M.C. 202 Folgore, i już powoli zastanawiam się nad kolejnym, tylko chcę go wykonać z otwartą owiewką. A jak chce to zrobić to to wnętrze ma jak tako wyglądać, a portfel mam ograniczony. Do tego farbki, podobno najlepiej jest wybierać jedną skalę i jeden okres i jeden temat czyli w moim przypadku samoloty.Tak wyczytałem na jakimś forum, więc skoro mam mieć tego folgor'a to nie mogę skleić np. takiego MI, ZVEZDY ze świetnie wykonaną kabiną. Tak wyczytałem na jednym forum. Więc???

Dziękuję za dość wyczerpującą odp. Jestem początkującym modelarzem, wcześniej kleciłem te samoloty kropelką i to bez malowania ani nic. Jutro przyjdzie mi mój pierwszy poważny model, M.C. 202 Folgore, i już powoli zastanawiam się nad kolejnym, tylko chcę go wykonać z otwartą owiewką. A jak chce to zrobić to to wnętrze ma jak tako wyglądać, a portfel mam ograniczony. Do tego farbki, podobno najlepiej jest wybierać jedną skalę i jeden okres i jeden temat czyli w moim przypadku samoloty.Tak wyczytałem na jakimś forum, więc skoro mam mieć tego folgor'a to nie mogę skleić np. takiego MI, ZVEZDY ze świetnie wykonaną kabiną. Tak wyczytałem na jednym forum. Więc???

Po pierwsze postaraj się pisać poprawniej.

Jak jesteś początkujący i z ograniczonym portfelem to na razie może zostaw owiewkę zamkniętą. Na nią przyjdzie czas, najpierw trzeba nauczyć się ładnie sklejać, szpachlować, malować pędzlem itd.

Do tego sprecyzuj czy wnętrze ma ładnie wyglądać, czy być zgodne z oryginałem. No na stronach sklepów i nie tylko są inboxy i skany instrukcji, więc sam możesz określić jak wygląda sprawa kabiny.

Co do wyboru jednego rodzaju to powiem tak: pomyśl. Napisałeś że dobrze wybrać jakiś zakres, to prawda, ale nie przemyślałeś dlaczego tak jest. A jest tak, bo dzięki temu łatwiej gromadzić materiały, wiedzę, na dany temat, w innym przypadku przy każdym modelu trzeba wykonać ciężką pracę u podstaw, szukać zdjęć itp. Ale na twoim etapie Ci to nie grozi, więc możesz poeksperymentować.

No i właśnie, dużo poczytałem na temat tego Folgor'a, pooglądałem zdjęć, spodobał mi się i go wybrałem.A dlatego II wojna światowa bo uwielbiam ten okres. W ogóle uwielbiam historię ale II WW, kocham to. Dlatego na razie skleję tego Folgor'a a potem zdecyduję o kolejnym modelu. Ale na przyszłość zapytam o takie coś, jakie modele polecili byście z tego okresu, tzn jakie samoloty powinny się znaleźć na półce modelarza gustującego w tym okresie.

Proszę bardzo szybką pomoc w temacie MC. 202 Folgore w dziale ,,Jak zrobić i jak pokazać".

A i myślałem nad tym:

http://mojehobby.pl/airfix-04005-north-american-b-25-mitchell-p-1-1361144.html

warto???

Seba ależ oczywiście że jak skleisz folgora to już musisz sklejać tylko je i co więcej tej samej firmy. A na poważnie.

Jesteś młodym (wnioskuję po stylu pisania) i początkującym modelarzem który wie że coś chce sklejać tylko nie wie co. I nie przejmuj się tym nie szukaj jakiegoś celu na siłę sklejaj to co Ci się podoba pod względem wizualnym, ćwicz warsztat, próbuj złapać jakiegoś bakcyla. Ja z powodu zainteresowań skupiam się na wszystkim czego używa korpus piechoty morskiej oraz izrael, jest sporo ludzi którzy interesuje się lotnictwem polskim z drugiej wś, lotnictwem LWP czy obecnym itp, ale jak wspominałem wszystko dlatego że jest to powiązane z innymi zainteresowaniami. Lubisz 2 wś sklejaj wszystko co Ci się podoba z II wś poznawaj historię aż wkońcu ukształtujesz się na daną tematykę.

PiterPiterPiterco to znaczy latadel, ty jestes slowak lebo czech?

Nie, jestem Polakiem chociaż do granicy czeskiej mam ok 30 km, a słowackiej coś koło 40 . Latadło to slangowe określenie na maszyny latające. Nie znam etymologii tego wyrazu natomiast często stosujemy to wyrażenie w gronie modelarskim i już tak zostało .

Co do tematyki to dokładnie tak jak napisał Moses - ja kiedyś upierałem się tylko przy klejeniu okrętów i śmigłowców ale gdy zacząłem wykonywać modele dla innych ludzi tak mnie zafascynowały inne tematyki, że zbieram po prostu wszystko co mi się podoba (od cywili po dziwne wynalazki III rzeszy). Jest dosyć ciekawy artykuł w Skrzydlatej Polsce napisany przez Pana Andrzeja Ziobra odnośnie tematyki i kolekcji modelarskich. Poruszył on temat spójności kolekcji i wyraził dosyć radykalne podejście. Według Pana Andrzeja należy właśnie skupiać się na konkretnej tematyce (przynajmniej ja tak to odebrałem) jednak z tym stwierdzeniem nie do końca się zgadzam. Tutaj niema reguły bo jedna osoba będzie kleić wszystko inna skupi się na wykonaniu jednego typu czołgu w 150 malowaniach. Nikt nie może narzucić Ci, że skoro masz Folgorke to wszystko inne musi być dokładnie powiązane z tą tematyką. Moim zdaniem tematyka jest wyłącznie związana z zainteresowaniami a tych może być wiele. W modelarstwie niema "konstytucji" są tylko opinie do których możesz się stosować lub nie.

Pozdrawiam

Piotrek

Dziękuję za odp. Folgore'a już dostałem.Model świetny, idzie mi średnio. Najbardziej boję się tego szpachlowania. Może coś poradzicie odnośnie szpachli. Następnym modelem będzie B-25 w którym się zakochałem. Szkoda bo teraz zbieram na kolonie i kupię go dopiero na wakacje.