General Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Witam Jest to moja pierwsza prezentacja w dziale figurek. Długo się zastanawiałem czy zamieścić tu te zdjęcia, gdyż patrząc na prace innych moje wypadają dość mizernie :-/ Może jednak dzięki temu i porad innych nabiorę większego doświadczenia. Dwa zestawy przedstawiające niemiecką żandarmerię polową oraz rosyjskich żołnierzy pozujących do zdjęcia. Proszę o wszelkie uwagi i opinie odnośnie moich figurek. Szczególnie cenne będą dla mnie porady dotyczące malowania twarzy gdyż osobiście jak na razie jest to moja najsłabsza strona. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 20 Stycznia 2011 Staraj się w modelarstwie nigdy nie używać koloru białego - w tym sensie że malować owszem TAK, ale NIE pozostawiać go takim gdyż w naturze nigdy taki nie występuje (no chyba że zaliczyć do niego można karoserie aut i śnieg). Wszystko inne, jeśli jest białe to od razu wygląda nierealnie. Takie właśnie jest postrzeganie ludzkiego oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-E-D-A Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Ten kucający z Pepeszą powinien opierać prawą dłoń na broni, a u Ciebie jakby lewituje. A sama ładownica do PPSz była z materiału, a nie skórzana (powinna, więc być w kolorze takim jak na pudełku, a nie brązowa). A pasek do PPSz nie był w całości brązowy... Poszukaj w necie przed robieniem modeli zdjęć oryginalnego oporządzenia, jeśli zależy ci na realistycznym wyglądzie. Nie oszlifowałeś też np. czapki - uszatki, mundurów, rąk, szyi jednego z żołnierzy. Wygląda to jakby miał jakąś przerośniętą żyłę... Następnym razem użyj pilników do usunięcia nadlewek. Pasek od Mausera przykleiłeś w złym miejscu. Wg mnie bronie za bardzo się świecą. W końcu karabiny oksydowano na czarno, a na przetarciach było widać "goły" metal. Lepiej pomalować broń na czarno i lekko przetrzeć suchym pędzlem z Gunmetal-em. Nie pomalowałeś jeszcze stopki kolby od DP-28, Mosina i PPSz. Jeśli chodzi o same kolby to zawsze można pokusić się o robienie słojów drewna. Mógłbyś też pomalować kolbę od DP-28 na inny kolor niż PPSz-41 czy Mosina. Każde drewno inaczej wygląda, jedne może być ciemniejsze, drugie jaśniejsze. W Mosinie zamalowałeś parę elementów na brązowo, które w oryginale są metalowe. Usta mógłbyś pomalować na jakiś inny kolor niż skóra. W końcu wargi nie są beżowe. I przydałby się wash tym figurkom. U Rosjan aż się prosi jakiś ciemniejszy odcień w zagłębieniach mundurów. I jeszcze lepsza jakość zdjęć i oświetlenia też by się przydała. Te są zbyt ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 A mnie jako pierwsze w oczy rzuciły się te dwa Owczarki.... jakieś dziwne umaszczenie... no ale sam nie wiem. Niedługo też będę robił dwa owczarki niemieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Mundury trzeba by wycieniować, ale sam jestem kiepski wiec nie wiem jak to zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi