Skocz do zawartości

MAN TGA XXL - Italeri

Solbus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Niedawno dostałem model MANa TGA - mojej pierwszej ciężarówki do sklejania. Postanowiłem że poprowadzę relację z jej budowy.

Tak oto prezentuje się pudełko i jego zawartość:

2e3236dca9ef8df4m.jpg f693f5db808e628em.jpg

A tyle zdążyłem zrobić (etap 2/14):

8dfa2686a7d885aam.jpg 5185e0c71c8c8f76m.jpg

Jeśli macie jakieś rady dotyczące budowy modelu to proszę dawać.

Pozdrawiam! ;-)

Witam,

też w przyszłości zamierzam "zbudować" taki model.

Czy będziesz go malowal tak jak na pudełku jest to pokazane?

Sugerowałbym biały. Nawet ładnie się prezentuje.

http://www.mgtrans.pl/z2.html

http://www.mgtrans.pl/z1.html

(samochody z firmy transportowej taty także gdybyś potrzebował info albo szczegółówych zdjęć to mogę je zrobić i skonsultować się z nim)

AHA: to jest wersja 5 STAR??? (ma chromowaną listwę z przodu między zderzakiem a atrapą)? Może dokupisz Naczepę?

Pozdrawiam

Łukasz Grobert

Przednią oczywiście ma bo jakże miałby skręcać? A napędowa nie jest skrętna. Sorki ale albo ja pytania nie zrozumiałem albo nie wiem co bo to chyba oczywiste: Bez obrazy

Widocznie Łukasz nie zrozumiałeś pytania kozi84 zapewne pytał sie o model. Niestety model ten jest dość uproszczony, koła nie skręcają się - układ kierowniczy jest sztywny, także nie ma silnika a kabina nie uchyla się

Ps.

Solbus życzę Ci powodzonka w budowie, mam nadzieję że poradzisz sobie z nim

No narazie git ,oby tak dalej pozdrawiam W.T

No w przyszlosci i ja taki chce skleic wiec taka relacja z budowy sie przyda ,a jak jestes zdolny to uda tobie sie zrobic uchylana kabine i skretna os przednia ,a silnik mozna kupic albo jak znasz kogos co sie zajmuje tez modelarstwem to za oplata tobie zrobi.

Pozdro.

Hehe kolega jeszcze nic niepokazał poza fotkami pudełka i wyprasek Więc niewiem co tu jest git

Jak to nie pokazał przecież jest zamontowany most, skrzynia biegów i wał napędowy

Solbus narazie wszystko spoko tylko taka jedna mała prośba.

Jak będziesz robić następne zdjęcia to umieść model na jakimś jednolitym podłożu (np. kartka papieru albo mata modelarska) dlatego, że na takim podłożu jakim jest kolorowe pudełko detale się zlewaja i można oczopląsu dostać

Pozdrawiam

Hehe kolega jeszcze nic niepokazał poza fotkami pudełka i wyprasek Więc niewiem co tu jest git

Jak to nie pokazał przecież jest zamontowany most, skrzynia biegów i wał napędowy

Z tego co widze to tylko przykleil skrzynie biegow i wal napedowy ,a reszta nadkola i rama juz byla zlozona tak mowia ci co sklejali takiego MAN'a

Z tego co widze to tylko przykleil skrzynie biegow i wal napedowy ,a reszta nadkola i rama juz byla zlozona tak mowia ci co sklejali takiego MAN'a
No własnie, takie odniosłem wrażenie, bo myślałem że ta rama jest dopiero co z pudełka wyciągnięta, bo jakos nic niewidać

Też sklejałem tego Mana i wiem co mówię, a tu masz ramę prosto z pudła:

bfd474e207404c4f.jpg

NO zgadzam się z Andrzejem ma rację, też kleiłem tego Mana troszkę innego, zestaw z Sansila ten z kobietką na tirze, z Italeri pozdrawiam W.T

No maprawde jest wielka roznica widzie tylko w jego Manie sklejone skrzynie i walek nic pozatym ,chyba ze jeszcze cos bop sie nie przygladalem modelu.

Pozdro

No maprawde jest wielka roznica widzie tylko w jego Manie sklejone skrzynie i walek nic pozatym ,chyba ze jeszcze cos bop sie nie przygladalem modelu.

Pozdro

a może zanim zaczniesz o czymś pisać to najpierw przyjrzyj się temu

Witam ponownie!

Dziękuję za liczne odpowiedzi do tematu. Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. A więc:

Czy będziesz go malowal tak jak na pudełku jest to pokazane?

Co do malowania to jeszcze nie wiem. Ale MAN pokazany przez Ciebie wygląda świetnie!

a ja zapytam z ciekawości ma ten Man skrętna os>?

Tornado wszystko wyjaśnił.

a jak jestes zdolny to uda tobie sie zrobic uchylana kabine i skretna os przednia ,a silnik mozna kupic albo jak znasz kogos co sie zajmuje tez modelarstwem to za oplata tobie zrobi

Wszystko możliwe...

Jak będziesz robić następne zdjęcia to umieść model na jakimś jednolitym podłożu (np. kartka papieru albo mata modelarska)

Ok, następne fotki będą na macie (dzisiejsza jeszcze na stole).

A, i oczywiście dziękuję wszystkim za życzenia powodzenia.

Tymczasem kolejne postempy prac (etap 4/14):

33a1e9f749412aedm.jpg

Pozdrawiam!

no no ładnie sobie poczynasz tylko jak przykleiłeś i pomalowałeś przedni most to jak będziesz chciał robić skrętne koła to będziesz musiał to odrywać :| także zostaw jak jest (chyba że chcesz się bawić) i zrób odchylaną kabine wtedy będzie bolszy

Narazie wszystko super , ale czy mi się wydaje, czy wał napędowy i skrzynia biegów jest troszkę krzywo przyklejona ( na wale widać jak by jakiś mały łuk zaokrąglony w górę).

Narazie wszystko super , ale czy mi się wydaje, czy wał napędowy i skrzynia biegów jest troszkę krzywo przyklejona ( na wale widać jak by jakiś mały łuk zaokrąglony w górę).

Serek tak to już chyba w tych MAN'ach jest. Ta część mostu, w którą wchodzi wał jest odrobinę przesunięta w jedną strone (nie jest na środku) także wał tak czy inaczej musi biegnąć delikatnie po przekątnej.

Pozdrawiam

Witam,

gratuluję, ale mam parę uwag odnośnie dokładności i odwzorowania.

Pokrywa akumulatorów jest w rzeczywistości z matowego plastiku,

rama malowana na błysk a puszka osuszacza na srebrno a najczęściej na biało z niebieskimi napisami(taka puszka po lewej stronie ramy za akumulatorem ale pewnie pan to wie). I jeszcze tłumik na jasny srebrny.

Naprawdę dobre wykonanie.