Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wiem że tutaj się nie przedstawia ale korzystając z okazji:

Mam na imię Jakub i to będzie mój pierwszy model ,proszę odrazu nie mówić że to najgorszy model bo jestem początkującym. (Porady mile widziane).I właśnie to będzie moje pierwsze pytanie:

Czy taki model "TS-11 Iskra " Firmy ZTS Plastyk jest odpowiedni dla początkującego modelarza? I jeszcze jedno czy klej modelarski firmy WAMOD będzie odpowiedni na ten model?

Przykro mi ale nie pokaże modelu ponieważ:

1.Nie wiem jak się wkleja zdjęcia.

2.Zamawiałem model kilka dni temu ale nie prrzyszedł.

PZDR

Napisano

Ten model jest tani, a co za tym idzie słabej jakości. Spodziewaj się słabego spasowania elementów, dużej ilości szpachlowania i szlifowania. Będzie dla Ciebie odpowiedni jeśli jesteś cierpliwy i nie zrazisz się trudnymi początkami.

Napisano

Witaj na forum

Troszkę się pospieszyłeś z tym zakupem, jedyną zaletą tego modelu to niska cena, i nic po za tym, sklejałem dwie Iskry i nie wspominam tego dobrze, wiele części nie pasuje, na początek poleciłbym Ci jakiś samolot z II Wojny Światowej, z Academy itp. Nie polecam Ci na początek modeli Mastercraft, Plastyk, bo kuszą one tylko niską ceną

Życzę powodzenia

Napisano

Ależ nie musisz robić takich zbliżeń kleju ;) Pokaż model a nie klej hehe

Napisano

Narazie go nie ma bo wybrałem(nie wiem dlaczego) list polecony ekonomiczny(i znowu po co).

PZDR

Napisano

Właśnie do mnie przyszedł model więc mały in-box , bardzo ładnie wykonane detale oraz dobra przynależność elementów ale z instrukcji nic nie zrozumiałęm więc licze na pomoc A oto kilka zdjęć:

100_0162.JPG

100_0163.JPG

bypicasa2html.gifcreated by [url=ht

Ps. Po obiedzie zaczne coś majstować bo trzeba się przygotować i coś zjeść

Napisano

Model nie jest specjalnie skomplikowany... powinieneś dać radę - kieruj się w instrukcji kolejnością obrazków

1)wnętrze kabiny

2) kadłub (nie zapomnij o solidnym obciążeniu dziobu bo będzie leciał na tyłek a przednie kółko zawiśnie w powietrzu)

3)skrzydła i stateczniki

4)podwozie

5)oszklenie

6)malowanie

7)kalkomania

Jeśli to Twój pierwszy model sugerowałbym wybranie malowania jednobarwnego - lepsze zarówno ze względu na skalę trudności jak i koszty

a model był już tu kilkakrotnie pokazywany więc skorzystaj z tej wiedzy:

viewtopic.php?t=23217

viewtopic.php?t=23908

viewtopic.php?t=22339

viewtopic.php?t=16499

i kilka innych ;)

Napisano

Netykieta zabrania pisania wiadomosci wielkimi literami. Przestrzegaj tej zasady w sieci, bo moderatorzy itp. tego nie lubia.

Powodzenia w pracach nad modelem.

Pozdr.

Pawel

Napisano

Mam właśnie problem nie wiem jaką dostałem w opakowaniu kalkę(wodną czy suchą) pomocy

!!!!

Napisano

Kalka raczej jest wodna ... chociaż z tymi polskimi niskobudżetowymi modelami nigdy nie ma nic na 100%.

PS. Staraj się nie pisać dwóch postów jeden pod drugim.... zawsze masz tam taką opcję "zmień" i możesz dopisać następne zdanie....

Napisano

A oto mały update czyli kabina pilotót(wybrałem wersje bez kamuflażu)

a to są właśnie zdjęcia:

100_0168.JPG

100_0166.JPG

100_0165.JPG

bypicasa2html.gifcreated by [url=http://

Napisano

Staraj się dawać mniej kleju, i jak wycinasz elementy z ramki, to w miejscach łączenia przetrzyj papierem ściernym.

Napisano

Dziękuje za radę i pokazuje silniczek i trochę poprawiony kokpit:

url=http://picasaweb.google.com/113720874535593767250/Samolot#5568371634649497842]100_0169.JPG[/url]

100_0170.JPG

100_0174.JPG

bypicasa2html.gifcreated by [url=http://

Napisano

Z tego co pamiętam, to gondole silnika musisz trochę przeszlifować papierem od środka, bo silnik nie chciał zam bardzo wejść, to znaczy że po złączeniu połówek kadłuba w miejscu łączenia powstała wielka dziura, jak było z kabiną to nie pamiętam, ale za czym połączysz połówki klejem, złóż je na sucho i zobacz jak pasuje kabina pilota i silnik, jeżeli kabina też nie będzie pasowała to musisz zwężać podłogę papierem ściernym.

Napisano

Pamiętaj że masz tani model a wiec trzeba go szczególnie dopieścić samemu a wiec szlifuj każde elementy tak by pasowały do siebie i usuwaj nadmiar plastiku bo to brzydko wygląda

Napisano

Robisz bardzo dobre zdjęcia. Niejeden z nas może brać z Ciebie przykład. Jedynie tło i kadrowanie możesz jeszcze troszeczkę poprawić.