szkuba007 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Witam. Wiem że tutaj się nie przedstawia ale korzystając z okazji: Mam na imię Jakub i to będzie mój pierwszy model ,proszę odrazu nie mówić że to najgorszy model bo jestem początkującym. (Porady mile widziane).I właśnie to będzie moje pierwsze pytanie: Czy taki model "TS-11 Iskra " Firmy ZTS Plastyk jest odpowiedni dla początkującego modelarza? I jeszcze jedno czy klej modelarski firmy WAMOD będzie odpowiedni na ten model? Przykro mi ale nie pokaże modelu ponieważ: 1.Nie wiem jak się wkleja zdjęcia. 2.Zamawiałem model kilka dni temu ale nie prrzyszedł. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ten model jest tani, a co za tym idzie słabej jakości. Spodziewaj się słabego spasowania elementów, dużej ilości szpachlowania i szlifowania. Będzie dla Ciebie odpowiedni jeśli jesteś cierpliwy i nie zrazisz się trudnymi początkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Witaj na forum Troszkę się pospieszyłeś z tym zakupem, jedyną zaletą tego modelu to niska cena, i nic po za tym, sklejałem dwie Iskry i nie wspominam tego dobrze, wiele części nie pasuje, na początek poleciłbym Ci jakiś samolot z II Wojny Światowej, z Academy itp. Nie polecam Ci na początek modeli Mastercraft, Plastyk, bo kuszą one tylko niską ceną Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ja mam dużo czasu i cierpliwości ale nie wiem czy mam coś takiego kupić: http://allegro.pl/doskonala-masa-do-maskowania-tack-it-i1430373041.html PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Czy może ktoś powiedzieć jak się wkleja zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Taka masa ma zastosowanie tylko przy malowaniu aerografem, do malowania pędzlem się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Wystarczy pogrzebać na forum i znajdziesz to co potrzebujesz: viewtopic.php?t=7808&postdays=0&postorder=asc&start=0 P.S Jeśli chcesz coś dopisać to użyj opcji zmień, nie pisz nowego posta(sam właśnie zrobiłem to samo co Ty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Dzięki za info i temat. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 A oto klej którym będę się posługiwać: created by [url=http:// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ależ nie musisz robić takich zbliżeń kleju ;) Pokaż model a nie klej hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Narazie go nie ma bo wybrałem(nie wiem dlaczego) list polecony ekonomiczny(i znowu po co). PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Właśnie do mnie przyszedł model więc mały in-box , bardzo ładnie wykonane detale oraz dobra przynależność elementów ale z instrukcji nic nie zrozumiałęm więc licze na pomoc A oto kilka zdjęć: created by [url=ht Ps. Po obiedzie zaczne coś majstować bo trzeba się przygotować i coś zjeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Model nie jest specjalnie skomplikowany... powinieneś dać radę - kieruj się w instrukcji kolejnością obrazków 1)wnętrze kabiny 2) kadłub (nie zapomnij o solidnym obciążeniu dziobu bo będzie leciał na tyłek a przednie kółko zawiśnie w powietrzu) 3)skrzydła i stateczniki 4)podwozie 5)oszklenie 6)malowanie 7)kalkomania Jeśli to Twój pierwszy model sugerowałbym wybranie malowania jednobarwnego - lepsze zarówno ze względu na skalę trudności jak i koszty a model był już tu kilkakrotnie pokazywany więc skorzystaj z tej wiedzy: viewtopic.php?t=23217 viewtopic.php?t=23908 viewtopic.php?t=22339 viewtopic.php?t=16499 i kilka innych ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Okey Dzięki hanadam za wiedze i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 ALE Z RACJI ŻE TO BĘDZIE MÓJ PIERWSZY MODEL MALOWANIA NIE BĘDZIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Netykieta zabrania pisania wiadomosci wielkimi literami. Przestrzegaj tej zasady w sieci, bo moderatorzy itp. tego nie lubia. Powodzenia w pracach nad modelem. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Dziękuje za przypomnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Mam właśnie problem nie wiem jaką dostałem w opakowaniu kalkę(wodną czy suchą) pomocy !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Kalka raczej jest wodna ... chociaż z tymi polskimi niskobudżetowymi modelami nigdy nie ma nic na 100%. PS. Staraj się nie pisać dwóch postów jeden pod drugim.... zawsze masz tam taką opcję "zmień" i możesz dopisać następne zdanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 A oto mały update czyli kabina pilotót(wybrałem wersje bez kamuflażu) a to są właśnie zdjęcia: created by [url=http:// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Staraj się dawać mniej kleju, i jak wycinasz elementy z ramki, to w miejscach łączenia przetrzyj papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Dziękuje za radę i pokazuje silniczek i trochę poprawiony kokpit: url=http://picasaweb.google.com/113720874535593767250/Samolot#5568371634649497842][/url] created by [url=http:// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Z tego co pamiętam, to gondole silnika musisz trochę przeszlifować papierem od środka, bo silnik nie chciał zam bardzo wejść, to znaczy że po złączeniu połówek kadłuba w miejscu łączenia powstała wielka dziura, jak było z kabiną to nie pamiętam, ale za czym połączysz połówki klejem, złóż je na sucho i zobacz jak pasuje kabina pilota i silnik, jeżeli kabina też nie będzie pasowała to musisz zwężać podłogę papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
^_MaR_^ Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Pamiętaj że masz tani model a wiec trzeba go szczególnie dopieścić samemu a wiec szlifuj każde elementy tak by pasowały do siebie i usuwaj nadmiar plastiku bo to brzydko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Robisz bardzo dobre zdjęcia. Niejeden z nas może brać z Ciebie przykład. Jedynie tło i kadrowanie możesz jeszcze troszeczkę poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi