Skocz do zawartości

Tiger I 1/35 Italeri

Sherman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój ósmy model,a siódmy pancerniak.Na początku chciałem zaznaczyć że nie ma on nic wspólnego z prawdą historyczną.Podczas budowy dowiedziałem się na tym forum że model wypuszczony przez Italeri po prostu nie istniał.Trzeba było by go przerobić,jednak nie miałem ochoty ani doświadczenia.Model malowany pędzlem,nowy sposób na podstawkę i malowanie "ala aero".Osobiście patrząc na inne moje modele jestem zadowolony,choć dostrzegam błędy i zamierzam je poprawić przy następnych modelach.Zdjęcia robione starą cyfrówką przy warunkach polowych,niestety na chwilę obecną tylko takie mogę zaprezentować.Proszę o jak najwięcej praktycznych porad.Pozdrawiam Tomasz.

Zdjęcia:

dsc02763tw.jpg

dsc02765qz.jpg

dsc02768m.jpg

dsc02774wx.jpg

dsc02777j.jpg

dsc02778z.jpg

dsc02782rf.jpg

dsc02784m.jpg

dsc02789j.jpg

dsc02791q.jpg

dsc02795a.jpg

Dobrze, że napisałeś ten wstęp, bo obawiam się, że byś się nie wyzbierał z krytyki. Pomyśl o poważnym modelarstwie. To nie jest takie trudne. Wystarczy chcieć.

Pozdro!!

nie wyszło najgorzej, odwzorowywanie terenu to trudny temat i niestety te korzenie jako drzewa dla mnie przynajmniej sa malo przekonujace, a sam model tak jak napisales, merytorycznie jest totalna porazka ale sama robocizna nie wyszla najgorzej, przydaloby sie tylko wiecej starannosci, przednia plyta pancerna slabo spasowana, na lufie widac łaczenie form, mocowania wyrzutnikow na wiezy przykleiłes albo odwrotnie albo to italeri tak koslawo je zrobila, gaski tez moglyby byc lepsze ale wierze ze to co proponuje italeri w tej kwestii jest ubogie.

Scenka robiona chyba na szybkiego ,roślinność jaką zastosowałeś a konkretnie te kolorowe porosty to raczej archaizm i nadają się bardziej do modelarstwa kolejkowego(chociaż obecnie już coraz rzadziej),korzonki "do góry nogami" też raczej słabo imitują drzewa.Co do modelu to na 9 zdjęciu chyba zęby koła nie "trafiły" w gąsienicę.To oczywiście moje odczucia.

Nie podoba mi się to, że model wisi na podstawce. Dziwnie to wygląda. Błotniki dziwnie pogięte, było trzeba lepiej zrobić je z blaszek. Coś za czysty ten modelik. Na takim terenie powinien być nieco brudniejszy. To by było na tyle krytyki. Ogólnie model ładnie pomalowany i na pierwszy rut oka sprawia pożytywne wrażenie.