Skocz do zawartości

Lim-5 1319

manas

Rekomendowane odpowiedzi

W "Na niebie i na ziemi" jest taka genialna kilkunastominutowa scena ściganki dwóch zjeżonych kogutów w ich wspaniałych maszynach: Limach-5 1319 i 1324.

I ten 1319 ma elementy instalacji podgrzewania limuzyny - w związku z tym chciałem zapytać jak to z tymi elementami było: do tej pory byłem przekonany, że w Limach-5 takich instalacji nie było, jak zakładałem - poza tymi pierwszymi zmontowanymi z części dostarczonych przez sowietów. A tu przeciez limek z 13 serii.

To jak to było?

I czy była jakaś generalna zasada co do anteny SRD-1? Określone serie miały montowane te anteny przed wiatrochronem a inne nie, czy też wszystkie miały je montowane a na jakimś etapie eksploatacji je demontowano?

Jedno pytanie ?

Bedziesz budował Lim-5/6 z HB?

Dwie odpowiedzi-

na kopułce/limuzynie te paski to bardziej antena radiokompasu /jezeli o nie chodzi / jak w Su-7 ,Su-20 .

Kwestia radiodalmierza. Zaczął znikać z wyposazenia Lim-5/6 po zapaleniu sie w samolocie, wtedy chyba jeszcze płk.Hermaszewskiego starszego.W locie /o ile pamietam /na Krzesiny . Oczywiście wczęsniej tez były przypadki ,,samozapaleń,, niemniej ze wspomnien Gen.Hermaszewskiego wynika ze to zdarzenie przesądziło o zdjęciu z samolotów. Datowanie ,1 połowa lat 70 tych.

jako bonus Radiodalmierz SRD-1 i jego modyfikacje to ...tak,tak to ,,dziecko,, Westinghousa z F-86.Również amerykański rodowód ma sam radiokompas ARK-5 choć ten to konstrukcja 2 wojenna

O kurcze, byłem przekonany, że to "grzałka" ;P

Dłubię sobie na okrągło przy Limach (z małymi przerwami na inne ruskie ustrojstwa), wykorzystując wypust Smera. (HB eFkę mam, ale jakoś boję się spaprać ten w sumie bardzo ładny model). Nie pokazuję niczego, bo nie ma czego;P niestety...

206wu.jpg

To Smer .A własciwie 1F206 z Siemirowic czyli Lim-6bis . Miałem go skończyć w zeszłym roku... Równolegle rozbabrałem Su-20 zeby było lepiej zarówno w 72 jak i 48 .

Czemu pokazuje ? Ano na zachęte dla nas obu ,jak i pozostałych...

Bardzo udany bisek ! (Numery od szablonu czy jakieś kalki?)

(Podobno ulubiony kmdr Ławeckiego, dlatego cały czas odpicowany i gotowy nieść komandorski tyłek w przestworza - tak przynajmniej pisze G. Skowroński w ostatnich Lotnictwach z szachownicą)

Udało mi się teraz - po kilku nieudanych podejściach - wystrugać w miarę sensowny zasobnik spadochrony, więc pewnie też skończy się biskiem; jak tylko będę w stanie zrobić jako-tako przynajmniej wyglądające linie podziałów.

Jak już zachaczyliscie o lim-6bis to zakupiłem kalki Print Scale do MiG-17 w 1/72. Jest tam 13 malowań między innymi do naszego lim-6bis nr boczny 429. Odradzam zakup kalek - szachownice o wymiarach pasujących wymiarami bardziej do Ił-28, nr boczny i szachownice w odcieniu pomarańczowym, schemat malowania przedstawiony w jednym rzucie z lewego boku.

Pozdr

Tego nie wiem, mam tylko ten pomarańczowy nr 429. 432 i 627 owszem fajne kamo, mam do nich schematy z rozpiską barw ale nie mam kalek . Tak czy owak jakikolwiek numer by nie był to trzeba komuś zlecić wydruk kalek. W tym roku raczej nie chcę ruszać tego tematu bo musze pokończyć to co zacząłem.