manas Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 W "Na niebie i na ziemi" jest taka genialna kilkunastominutowa scena ściganki dwóch zjeżonych kogutów w ich wspaniałych maszynach: Limach-5 1319 i 1324. I ten 1319 ma elementy instalacji podgrzewania limuzyny - w związku z tym chciałem zapytać jak to z tymi elementami było: do tej pory byłem przekonany, że w Limach-5 takich instalacji nie było, jak zakładałem - poza tymi pierwszymi zmontowanymi z części dostarczonych przez sowietów. A tu przeciez limek z 13 serii. To jak to było? I czy była jakaś generalna zasada co do anteny SRD-1? Określone serie miały montowane te anteny przed wiatrochronem a inne nie, czy też wszystkie miały je montowane a na jakimś etapie eksploatacji je demontowano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Jedno pytanie ? Bedziesz budował Lim-5/6 z HB? Dwie odpowiedzi- na kopułce/limuzynie te paski to bardziej antena radiokompasu /jezeli o nie chodzi / jak w Su-7 ,Su-20 . Kwestia radiodalmierza. Zaczął znikać z wyposazenia Lim-5/6 po zapaleniu sie w samolocie, wtedy chyba jeszcze płk.Hermaszewskiego starszego.W locie /o ile pamietam /na Krzesiny . Oczywiście wczęsniej tez były przypadki ,,samozapaleń,, niemniej ze wspomnien Gen.Hermaszewskiego wynika ze to zdarzenie przesądziło o zdjęciu z samolotów. Datowanie ,1 połowa lat 70 tych. jako bonus Radiodalmierz SRD-1 i jego modyfikacje to ...tak,tak to ,,dziecko,, Westinghousa z F-86.Również amerykański rodowód ma sam radiokompas ARK-5 choć ten to konstrukcja 2 wojenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 Lutego 2011 Autor Share Napisano 11 Lutego 2011 O kurcze, byłem przekonany, że to "grzałka" ;P Dłubię sobie na okrągło przy Limach (z małymi przerwami na inne ruskie ustrojstwa), wykorzystując wypust Smera. (HB eFkę mam, ale jakoś boję się spaprać ten w sumie bardzo ładny model). Nie pokazuję niczego, bo nie ma czego;P niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 To Smer .A własciwie 1F206 z Siemirowic czyli Lim-6bis . Miałem go skończyć w zeszłym roku... Równolegle rozbabrałem Su-20 zeby było lepiej zarówno w 72 jak i 48 . Czemu pokazuje ? Ano na zachęte dla nas obu ,jak i pozostałych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 Lutego 2011 Autor Share Napisano 11 Lutego 2011 Bardzo udany bisek ! (Numery od szablonu czy jakieś kalki?) (Podobno ulubiony kmdr Ławeckiego, dlatego cały czas odpicowany i gotowy nieść komandorski tyłek w przestworza - tak przynajmniej pisze G. Skowroński w ostatnich Lotnictwach z szachownicą) Udało mi się teraz - po kilku nieudanych podejściach - wystrugać w miarę sensowny zasobnik spadochrony, więc pewnie też skończy się biskiem; jak tylko będę w stanie zrobić jako-tako przynajmniej wyglądające linie podziałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Jak już zachaczyliscie o lim-6bis to zakupiłem kalki Print Scale do MiG-17 w 1/72. Jest tam 13 malowań między innymi do naszego lim-6bis nr boczny 429. Odradzam zakup kalek - szachownice o wymiarach pasujących wymiarami bardziej do Ił-28, nr boczny i szachownice w odcieniu pomarańczowym, schemat malowania przedstawiony w jednym rzucie z lewego boku. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Leszek,a jakie malowanie i numer bedzie miał Twój Lim? Moze 627? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Tego nie wiem, mam tylko ten pomarańczowy nr 429. 432 i 627 owszem fajne kamo, mam do nich schematy z rozpiską barw ale nie mam kalek . Tak czy owak jakikolwiek numer by nie był to trzeba komuś zlecić wydruk kalek. W tym roku raczej nie chcę ruszać tego tematu bo musze pokończyć to co zacząłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 Lutego 2011 Autor Share Napisano 11 Lutego 2011 627 to chyba Lim-6R? Leszku widziałem te kalki u znajomego i podzielam twoją opinię (a już-już prawie je zamówiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 627 to lim-6bis R, ale Marsy można mu podwiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi