bizon Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 Będę robił makietę do US Wrecker Truck i potrzebuję jakieś pomysły na wykonanie nawierzchni autostrady i lamp ulicznych. Liczę na jakieś porady czy linki. Z góry dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 Mam nadzieje, że pod tym nickiem nie ukrywa się Cezary Grabarczyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizon Napisano 15 Lutego 2011 Autor Share Napisano 15 Lutego 2011 Nie nie ukrywa się.... A może ktoś by się podzielił jakimś pomysłem na ten temat:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 Co do nawieżchni to papier ścierny i malowanie go na czarno. A co do lamp to nie mam pojęcia, ale italeri w nowościach ma zapowiedziane barierki uliczne, więc może zamiast lamp dasz barierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizon Napisano 16 Lutego 2011 Autor Share Napisano 16 Lutego 2011 No, na to nie wpadłem też dobry pomysł. Zobacze może z polistyrenu da się zrobić bo mam na stanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 16 Lutego 2011 Share Napisano 16 Lutego 2011 polecam papier ścierny , sam kiedys robilem pas startowy, nie trzeba malować mozna kupic w róznych kolorach wazny jest dobór ziarnistosci sam mozesz to ocenić, zamias malowania miałem taki bardzo ciemno granatowy wiec tylko go polakierowałem, jak sam nie zdołasz zrobić lamp zawszemożesz kupić . ja jak bym miał robić to słup z jakies słomki a klosz z papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Lutego 2011 Share Napisano 16 Lutego 2011 RB Model robi różnego rodzaju lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizon Napisano 17 Lutego 2011 Autor Share Napisano 17 Lutego 2011 Z pomocą zrealizowania pomysłu lampy ulicznej przyszło Brico Marche:) mianowicie za 9zł idzie kupić tam rurki aluminiowe. Jutro będę próbował je powyginać, jeśli coś z tego wyjdzie to umieszcze fotki. ma ktoś wymiary normalnej lampy-wysokość i długość ramienia, na którym wisi klosz?? A i jeszcze wie ktoś może jak zrobić "to szkło" od klosza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 18 Lutego 2011 Share Napisano 18 Lutego 2011 ja bym zrobił z opakowania po tabletkach, sa takie pastylki w kształcie podłuznym z zaokrągleniami, tylko nie wiem jak by to spasowac ale kształtem przypomina to lampe w skali 1/72 no i nalezalo by wlozyc cos co emitowalo by zarówke, spod pomalowac na srebrno i lapma jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Lutego 2011 Share Napisano 18 Lutego 2011 Widzieliście kiedyś czarną ulicę/drogę ? Bo ja nie... Asfalt nie jest czarny, autostrady bywają też betonowe, używana droga nie jest czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 co do wysokości to wyczytalem że są od 6 do 16 m, długość ramienia chyba nie jest istotna bo zapewne są różene, a że stoja słupy obok drogi to na oko nie są dłuższe niż 2 m w lini prostej, u mnie w mieście są krótsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizon Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 ja bym zrobił z opakowania po tabletkach, sa takie pastylki w kształcie podłuznym z zaokrągleniami, tylko nie wiem jak by to spasowac ale kształtem przypomina to lampe w skali 1/72 Ja robie w skali 1:24 więc to raczej odpada. Słup już zrobiłem a co do żarówki to będzie nią świecąca dioda, przynajmniej taki mam plan. Co do koloru autostrady to racja pomaluje na jakiś kolor inny niż czarny jakiś odcień szarości czy coś. A z ubrudzeniem to nie wiem się zobaczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 bizon jak zrobisz już tą nawierzchnie to wklej fotki, bo bardzo jestem ciekaw a też chciałem zrobić kawałek asfaltu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizon Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 Nawirzchnię będę robił koło weekendu o ile dostane papier ścierny odpowiedniej gradacji. Jak coś z tego wyjdzie to dam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Co do lamp to ja bym proponował zrobic klosze, zamontowac diodę, i zalac klosz sylikonem, albo takim klejem dwuskładnikowym w strzykawkach. Najważniejsze żeby był całkowicie bezbarwny. Ta autostrada to ma byc nowa czy stara. Myślałeś o tym żeby była spekana po bokach, można by po bokach papier nadtargac i zostawic takie szczeliny. Potem zamalowac je na czarno. Potem na całośc jakieś pigmenty i powinno byc fajnie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizon Napisano 25 Lutego 2011 Autor Share Napisano 25 Lutego 2011 Co do starości autostrady to się nie zastanawiałem... A ma ktoś pomysł gdzie w makiecie umieścić jack na baterie z włącznikiem??? z baku czy jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi