Skocz do zawartości

nawierzchnia autostrady + lampy uliczne

bizon

Rekomendowane odpowiedzi

Będę robił makietę do US Wrecker Truck i potrzebuję jakieś pomysły na wykonanie nawierzchni autostrady i lamp ulicznych. Liczę na jakieś porady czy linki.

Z góry dzięki

pozdrawiam

Co do nawieżchni to papier ścierny i malowanie go na czarno. A co do lamp to nie mam pojęcia, ale italeri w nowościach ma zapowiedziane barierki uliczne, więc może zamiast lamp dasz barierki.

polecam papier ścierny , sam kiedys robilem pas startowy, nie trzeba malować mozna kupic w róznych kolorach wazny jest dobór ziarnistosci sam mozesz to ocenić, zamias malowania miałem taki bardzo ciemno granatowy wiec tylko go polakierowałem, jak sam nie zdołasz zrobić lamp zawszemożesz kupić . ja jak bym miał robić to słup z jakies słomki a klosz z papieru.

Z pomocą zrealizowania pomysłu lampy ulicznej przyszło Brico Marche:) mianowicie za 9zł idzie kupić tam rurki aluminiowe. Jutro będę próbował je powyginać, jeśli coś z tego wyjdzie to umieszcze fotki. ma ktoś wymiary normalnej lampy-wysokość i długość ramienia, na którym wisi klosz?? A i jeszcze wie ktoś może jak zrobić "to szkło" od klosza??

ja bym zrobił z opakowania po tabletkach, sa takie pastylki w kształcie podłuznym z zaokrągleniami, tylko nie wiem jak by to spasowac ale kształtem przypomina to lampe w skali 1/72 no i nalezalo by wlozyc cos co emitowalo by zarówke, spod pomalowac na srebrno i lapma jak ta lala

P180211_23.35.jpg

co do wysokości to wyczytalem że są od 6 do 16 m, długość ramienia chyba nie jest istotna bo zapewne są różene, a że stoja słupy obok drogi to na oko nie są dłuższe niż 2 m w lini prostej, u mnie w mieście są krótsze

ja bym zrobił z opakowania po tabletkach, sa takie pastylki w kształcie podłuznym z zaokrągleniami, tylko nie wiem jak by to spasowac ale kształtem przypomina to lampe w skali 1/72

Ja robie w skali 1:24 więc to raczej odpada. Słup już zrobiłem a co do żarówki to będzie nią świecąca dioda, przynajmniej taki mam plan. Co do koloru autostrady to racja pomaluje na jakiś kolor inny niż czarny jakiś odcień szarości czy coś. A z ubrudzeniem to nie wiem się zobaczy.

Pozdrawiam

Co do lamp to ja bym proponował zrobic klosze, zamontowac diodę, i zalac klosz sylikonem, albo takim klejem dwuskładnikowym w strzykawkach. Najważniejsze żeby był całkowicie bezbarwny.

Ta autostrada to ma byc nowa czy stara. Myślałeś o tym żeby była spekana po bokach, można by po bokach papier nadtargac i zostawic takie szczeliny. Potem zamalowac je na czarno. Potem na całośc jakieś pigmenty i powinno byc fajnie.

Pozdro