Spawacz Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 Witam Wykąpałem w cleanluxie kilku figurantów , jako że jestem malo , a praktycznie wogóle - obeznany w wykonywaniu figurek, chciałbym wykonać kilu figurantów pod bacznym okiem zaawansowanych modelarzy. Każda rada będzie dla mnie bardzo cena , słowa krytyki a także i otuchy będą dla mnie duża motywacja. Wiec zaczynamy: Kilka starych zestawów dragona kilku niemiaczkow i aliantów. Podstawowa żeczą będzie napewno sklejenie figurek oraz dokładne wypilnikowanie. Czy jeszcze jakies zabiegi powinienem wykonać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 16 Lutego 2011 Share Napisano 16 Lutego 2011 Na wstępie napiszę, że osobiście zamiast "pilnikowania" - co sugeruje użycie pilnika - do usunięcia grubszych nadlewów używam ostrza w oprawce (np.OLFA), i gąbki ściernej (np. 3M) do późniejszego starannego wygładzenia. Gąbka łatwiej dopasowuje się do kształtu szlifowanego przedmiotu, nie kaleczy figurki tak jak pilnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 16 Lutego 2011 Autor Share Napisano 16 Lutego 2011 Bardzo dziękuje za odpowiedz , skalpel mam , gąbka ścierna też jest i cały zestaw pilników micro też jest  Na 1 ogień padła figura pancerniaka , najprawdopodobniej jakiś dowódca o to podgląd zestawu z którego jest figurka : A tu znalazłem wykonany zestaw czy mam sie na nim wzorować ? Figurka juz po usunięciu nadlewów , podkreśliłem troszkę linie położenia patek kołnierza na kurtce by były bardziej wyraziste (czytałem że nie którzy robią tam z szelkami oporządzenia i innymi detalami ). Czy powinienem na tym etapie skleić figurke ? po wyszpachlowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 16 Lutego 2011 Share Napisano 16 Lutego 2011 Myślę, że możesz skleić a ubytki oczywiście poszpachlować po sklejeniu. Głów nie przyklejaj do korpusów. Maluj oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 16 Lutego 2011 Autor Share Napisano 16 Lutego 2011 Wiem że wygląda to derastycznie ale staram się poćwiczyć na figurce niż kupować nowe zestawy Na obecna chwile wygląda to tak , głowa tylko spasowana nie przyklejona. COś nie moge zapanować nad ta szpachlą , jakaś zbyt lejaca jest (tamiya). Cos robie nie tak?? Dodam jeszcze szpachle w okolice ramion i całość wyszlifuje z nadmiaru. Co będzie moim następnym krokiem? Czy opożadzenie powinno już być na figurce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Ja bym jeszcze pomoczył figurki aby pozbyć się resztek farby. Próbowałeś usunąć te pozostałości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Każda z figurek pływala ok 1 dnia w cleanie puźniej scierałem wszystko ręcznie pędzelkiem :/. Wcześniejsza figurka wylądowala w cleanluxie , wziolem sie za nastepna by wyprobowac nowa metode z linku - baza nalozona , pozniej troszke rozcienczona puzniej 1 warstwa flesha - pozostaly jeszcze highlights , oczy i brwi - a puzniej wash Wygląda to tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Zamiast pędzelka użyj starej szczoteczki do zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Znaczy się figurki oczyscilem tylko by potrenować na nich , jeżeli troszkę wyuczę się juz jakiś podstaw zacznę wykonywać nowe zestawy. Jak na razie jeszcze malo mi doświadczenia , chciałem uzyskac tutaj tym tematem jakieś porady , ale ciezko widzę by ktos cos zdradzil z własnych warsztatów. Widze kolega po fachu ASG pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Tak ale resztki farby po pomalowaniu będą widoczne i może to kiepsko wygladać, lepiej oczyścić ile się da. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi