Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wykąpałem w cleanluxie kilku figurantów , jako że jestem malo , a praktycznie wogóle - obeznany w wykonywaniu figurek, chciałbym wykonać kilu figurantów pod bacznym okiem zaawansowanych modelarzy.

Każda rada będzie dla mnie bardzo cena , słowa krytyki a także i otuchy będą dla mnie duża motywacja.

Wiec zaczynamy:

Kilka starych zestawów dragona kilku niemiaczkow i aliantów.

22ae9751ca93aa90med.jpg

Podstawowa żeczą będzie napewno sklejenie figurek oraz dokładne wypilnikowanie.

Czy jeszcze jakies zabiegi powinienem wykonać??

Napisano

Na wstępie napiszę, że osobiście zamiast "pilnikowania" - co sugeruje użycie pilnika - do usunięcia grubszych nadlewów używam ostrza w oprawce (np.OLFA), i gąbki ściernej (np. 3M) do późniejszego starannego wygładzenia. Gąbka łatwiej dopasowuje się do kształtu szlifowanego przedmiotu, nie kaleczy figurki tak jak pilnik.

Napisano

Bardzo dziękuje za odpowiedz , skalpel mam , gąbka ścierna też jest i cały zestaw pilników micro też jest 

Na 1 ogień padła figura pancerniaka , najprawdopodobniej jakiś dowódca o to podgląd zestawu z którego jest figurka :

Dragon_6028.jpg

A tu znalazłem wykonany zestaw czy mam sie na nim wzorować ?

l_CAN20034.jpg

Figurka juz po usunięciu nadlewów , podkreśliłem troszkę linie położenia patek kołnierza na kurtce by były bardziej wyraziste (czytałem że nie którzy robią tam z szelkami oporządzenia i innymi detalami ).

Czy powinienem na tym etapie skleić figurke ? po wyszpachlowaniu?

Napisano

DSCN1512.jpg

DSCN1514.jpg

Wiem że wygląda to derastycznie ale staram się poćwiczyć na figurce niż kupować nowe zestawy

DSCN1513.jpg

Na obecna chwile wygląda to tak , głowa tylko spasowana nie przyklejona.

COś nie moge zapanować nad ta szpachlą , jakaś zbyt lejaca jest (tamiya).

Cos robie nie tak??

Dodam jeszcze szpachle w okolice ramion i całość wyszlifuje z nadmiaru.

Co będzie moim następnym krokiem?

Czy opożadzenie powinno już być na figurce?

Napisano

Każda z figurek pływala ok 1 dnia w cleanie puźniej scierałem wszystko ręcznie pędzelkiem :/.

Wcześniejsza figurka wylądowala w cleanluxie , wziolem sie za nastepna by wyprobowac nowa metode z linku - baza nalozona , pozniej troszke rozcienczona puzniej 1 warstwa flesha - pozostaly jeszcze highlights , oczy i brwi - a puzniej wash

Wygląda to tak ?

DSCN1576.jpg

DSCN1574.jpg

DSCN1572.jpg

Napisano

Zamiast pędzelka użyj starej szczoteczki do zębów.

Napisano

Znaczy się figurki oczyscilem tylko by potrenować na nich , jeżeli troszkę wyuczę się juz jakiś podstaw zacznę wykonywać nowe zestawy.

Jak na razie jeszcze malo mi doświadczenia , chciałem uzyskac tutaj tym tematem jakieś porady , ale ciezko widzę by ktos cos zdradzil z własnych warsztatów.

Widze kolega po fachu ASG pozdrawiam

Napisano

Tak ale resztki farby po pomalowaniu będą widoczne i może to kiepsko wygladać, lepiej oczyścić ile się da.

Pozdro