Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze farb do Me-163B/S Komet

dak3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Jestem początkującym modelarzem i mam mały problem

od kilku dni próbuje dobrać farby i ni w ząb mi nie pasuje , a chodzi mi o główne kolory.

Są podane nazwy w instrukcji ale jak je znajduje to próbki w sklepach które nie mają sie ni jak do kolorów na modelu ale może mi sie zdaje a chodzi mi o farby akrylowe Pactra jedną farbą z trzech głównych jaka znalazłem i mi pasuje to Light Blue RLM76 , reszta sugerowanych to RLM81 ,RLM82 które w ogóle mi nie pasują na ten model,

Proszę o pomoc i sugestie a nawet linki do sklepów z odpowiedniki farbami

Z góry dzięki!!

Ps. Jakiego używać najlepiej kleju do blaszek??

Ps. Jakiego używać najlepiej kleju do blaszek??

Na pierwsze pytanie nie odpowiem bo ja mojego kometa malowałem na czerwono a nie w camo, natomiast blaszki klei się klejem cyjanoakrylowym ( kropelka, superattack, super glue itp.)

Schemat malowania to 76/81/82, tylko, że część producentów farbek ma zamienione RLM82 i RLM82. Czyli, jeżeli będziesz malował Pactrą to musisz wziąć słoiczki RLM76 i RLM81 (brązowy) oraz RLM83 (ciemnozielony) jako RLM82.

Pilex7 Wielkie dzięki bo włsśnie oto mi chodziło że jeżeli miałbym go malować 81, 82 tak jak producent przewidział z tym co znajduje w sklepach to by żadnego efektu nie było gdyż próbki kolorów w sklepach zaprzeczały temu co znajduje się w schemacie brakowało mi tej zieleni a nie wiedziałem której użyć .

Jeszcze raz wielkie dzięki za wyjaśnienie.

witam, podpisuję się obiema rencami pid pilexem7-mym spód j szarobłękitny RLM76 (pactra jest ok, MM akryl też jest bardzo ok) góra to rlm81 ~brązowo-filetowy + ciemny zielony RLM82, ale pilkexie7 i daku3000 - aż zasiągłem swego zasobnika z Pactrami - u mnie nijak nie chce być inaczej - Pactra dobrze oznaczyła kolory, c zielony to RLM82 a jasny zielony to 83, także nic tam nie trzba zamieniać, no chyba że ostatnimi czasy wyszła jakaś felerna pomieszana seria... (co bym mógł odradzić to poszukiwania rlm-ów wśród humbroli reveli i vallejo - to ostatnie niby ma swoją serię rlm ale jest ona beznadziejna imho)

ogólnie Komet to mój konik od dłuuugiego czasu więc jak co to się polecam

pozdrawiam!

p.s. fotkami się aż tak bardzo nie sugeruj, generalnie odmian każdego koloru rlm było ileś, chcieć to jednoznacznie rozpracować to idzie zwariować... academy na swoim pudełku (w jednym z linków jest zrobiony komet z pudełka aca) dała skopane troche kolory bo od spodu prawie biały a brąz przypomina bardziej dark earth ze spitfira I... co do egzemplarzy muzealnych to autor strony z której podałeś fotkę sporo opisuje różne kwiatki przy remontach i odmalowywaniu, też nie ma się co 100% wzorować... i pamiętaj jak byś chciał zrobić jakiegoś nietypowego kometa B ileś pierwszych było całych RLM76, istniał przynajmniej jeden cały błękitny RLM65, a wogóle to dla malowanych w kamo - skrzydła były zawsze intensywnie malowane w plamy a kadłub jak by domalowywany natryskowo, nigdy nie było na nim ostrych granic kolorów (co wciąż błędnie tłucze heller w swoim komecie), mam nadzieje że nie namieszałem za bardzo pozdr!

Ja jednak zakładam, że RLM82 to jaśniejszy zielony, a RLM83 to ciemniejszy zielony (traktując zielony jako umowny brązowo-zielono-oliwkowy:))

Opieram się na

http://www.simmerspaintshop.com/page-RGB-colors-Germany.html

Cytat z www.ww2aircraft.net "The RLM82 and RLM83 are confused very often. That's way there are different sampleas of these. The RLM82 was the lightest green colour for the LW camo schemes. Its FS number should be FS34138 and looks like in the first sample above.The RLM83 was dark green colour of olive tonality.The RLM 83 was the first applied paint of a camo pattern.Then the RLM82 and RLM81 spots were added.The FS number for the RLM83 should be FS34096,FS34083."

http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_germany.htm - jest uwaga, żeby się nie pomylić, a FS są błędnie przypisane (przy założeniu że RLM82 to jasnozielony)

Cytat z forum modelarstwo (Kuba P.):

"Pactra i kilka innych firm produkujących farby oznacza oba kolory - RLM 82 i RLM 83 zamiennie. To taki stary błąd, mniejsza z tym skąd się wziął.

Oryginalnie kolor 82 był jasnozielony, taka soczysta zieleń zaś kolor 83 to ciemna, oliwkowa zieleń."

I jeszcze modelwork: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=315679&sid=e1c085a59ea78ca6d920113597480b69

oki oki kwesta oznaczeń farby, jakoś miałem szczęście trafiać na literaturę w większości podającą jako 82 ciemna zieleń a 83 jasna zieleń, ale tak samo dobrze wiem że bywa to odwrotnie nazywane dla tego pisze przede wszystkim jaki kolor, oznaczenie drugoplanowo

Tak czy inaczej w maszynach z końca wojny przeważa kamuflaż brązowo-fiolet. + ciemna zieleń (czyli po mojemu i po pactrowemu rlm 81 i 82, a po pilexowemu 81 i 83 ).

pozdr!

EDIT:

ojj mała errata z mojej strony - nie chę z kolegą pilexem7-mym kruszyć kopii ale przejrzałem ostatnio troche literatury Kometowej (akurat jestem na etapie powrotu do tematyki Kometa) i gdzie nie patrze (Monografie Lotn, seria Pod Lupą, dziś zakupiony Mushrooms i pare innych) tam RLM82 to ciemna zieleń, a 83 jasna, i tak też do tej pory spotykałem się w większości innych publikacji, wiem że funkcjonuje teoria o pomyłce/zamianie numerów ale ja się trzymam tego co w literaturze, pokrywa się to z propozycją barw Pactry.

pozdr!

Dziękuje panowie za obszerne wyjaśnienia i za ciekawą dyskusje.

Jak tylko za kończę obecny swój projekt zabieram się za Kometa , postaram sie z tego projektu zrobić swoją pierwszą relacje warsztatową .

Ps.

Macie może jakis fajny sklep z tanimi blaszkami i by był ciekawy wybór bo do tej pory to każdą rzesz muszę kupować w innym sklepie.

EDIT:

ojj mała errata z mojej strony - nie chę z kolegą pilexem7-mym kruszyć kopii ale przejrzałem ostatnio troche literatury Kometowej (akurat jestem na etapie powrotu do tematyki Kometa) i gdzie nie patrze (Monografie Lotn, seria Pod Lupą, dziś zakupiony Mushrooms i pare innych) tam RLM82 to ciemna zieleń, a 83 jasna, i tak też do tej pory spotykałem się w większości innych publikacji, wiem że funkcjonuje teoria o pomyłce/zamianie numerów ale ja się trzymam tego co w literaturze, pokrywa się to z propozycją barw Pactry.

pozdr!

Ważne jest żeby pamiętać że literaturze czasami te kolory są zamieniane, a i pewnie stąd różne oznaczenia tych kolorów przez różnych producentów farbek