Kiemlicz Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 Po raz pierwszy zdarzyło mi się żałować pieniędzy wydanych na model... Zwykle nie wybrzydzam, szczególnie, że większość mojej zbieraniny to wszelkiej maści shortruny... Ale w tym przypadku, relacja cena/jakość przekracza nawet resztki zdrowego rozsądku pasjonata... Miłe złego początki: Ciekawe, że podobną scenkę można zobaczyć na zdjęciu zamieszczonym w publikacji "Flugzeug Profile" o Bestmannie, acz przedstawiona maszyna jakby nieco inna Zawartość pudełka: Uznali najwyraźniej, że technologię precyzyjnego odtwarzania elementów mają opanowaną perfekt, bo fototrawionek i żywic które zwykle znajdowały się w ich zestawach brak... I najlepszy numer... kanały wlewowe skrzydeł... grube i szerokie niemal jak one same... Ponoć takie rozwiązanie miało uchronić te części przed jamami skurczowymi... Nie wyszło. Jamy są, jak się patrzy. Podobnie kadłub, upstrzony jest zapadliskami tworzywa (w zestawie praktycznie z początku produkcji) i to takimi, że deformują linię elementów. "Imitacja" płótna na skrzydłach i sterach woła o pomstę... Jakby palcem w gównie wyrzeźbiona... Zaszpachluję i zeszlifuję na gładko, bo nie mogę na to patrzeć... Kalkomania (tak,tak Kokardy RAF-u mają piękne, landrynkowe kolorki) Instrukcja i schematy malowań: Sylwetka barwna autorstwa Wojciecha Sankowskiego z artykulu o zdobycznych samolotach z LzS nr 23. Bardziej wierzę jednak duetowi Morgała/Sankowski niż panu Muzikantowi z AZ Model... Na koniec, chcąc przymierzyć do siebie elementy spróbowałem odciąć skrzydła od kanałów za pomocą piłki- żyletki. Niestety gięła się i zażerała w tym szajsplastiku. Dopiero użycie "nożyka modelarskiego specjalnego przeznaczenia" spowodowało oddzielenie skrzydeł od ramki... Uff Pozdr. PS Zabrakło fotki oszklenia... Mała strata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Nie narzekaj - wybór masz jakby żaden, a poza tym to zapewne nie pierwszy Twój AZ - wiedziałeś czego się możesz spodziewać Z ciekawości oglądnąłem swój egzemplarz i stwierdzam iż trafiły Ci się "walnięte" wypraski - u mnie zero jamek skurczowych czy innych zapadlisk. Oczywiście cała reszta jak u Ciebie ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Ale kanał, kadłub wugląda jak formowany nad świecą i za co tu płacić? Życzę wiele cierpliwości, cirpliwości, cierpliwości, cierpli... . Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 kanałem bym się nie martwił, i tak ostatecznie idzie w odpad, grunt że skrzydło dolane, w końcu short-run czyli dla tych co wiedzą jak sobie poradzić, cena jak powiedziano jest wykładnią niszowości choć przyznaje że uczciwie by było jak by tam była choć malutka blaszka i kawałeczek żywicy.... na koniec - maszete masz świetną a z modelem wiem że sobie poradzisz pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Udało się zeszlifować nierówności z kadłuba. On sam oczywiście trochę schudł, ale niewiele. Jakieś 0,5 mm łącznie na obu połówkach Ale znów wyszła grucha. Jaka różnica między profilem grzbietu kadłuba, a elementu przezroczystego... Nie bardzo jest jak to zgrać w inny sposób, niż przez dosztukowanie kawałka kadłuba... ZIO, Z AZ-tów które mam, to jedynie Staggerwing dorównuje temu tutaj... Ale to, zdaje się, jest przepak Sworda. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi